22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παράνομη η συμφωνία που εκχωρεί ΑΟΖ της Λιβύης νοτια της Κρήτης στην Τουρκία λέει το κοινοβούλιο της Λιβύης – Όλο το παρασκήνιο

Ημερομηνία:

Το μπάχαλο και η καταστροφή που δημιούργησε η Δυση στη Λιβύη με την δολοφονία του Καντάφι έρχεται να κυνηγήσει την Ελλάδα με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο…

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες, ΜΜΕ στη Λιβύη μεταδίδουν ότι του Κοινοβούλιο της χώρας δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία.

Όπως μετέδωσε το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, αναφέρεται.

Το Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Λιβύη και έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

Το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο της Λιβύης αντιδρά σε συμφωνία που υπογράφει η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Αυτό είχε κάνει και στο μνημόνιο που είχαν υπογράψει ο Ερντογάν με τον Ντμπεϊμπά για την ΑΟΖ ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, «παραβλέποντας» την ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών, μεταξύ αυτών και η Κρήτη. Εξ ου και η Ελλάδα το είχε χαρακτηρίσει ως παράνομο.

Το μισό υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας στη Λιβύη – Συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες

Νωρίτερα έγινε γνωστό, ότι μεγάλη τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Λιβύη για την υπογραφή συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες. Στην επίσκεψη συμμετέχουν επίσης, οι υπουργοί Άμυνας, Πετρελαίου, Επικοινωνιών και οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Υπηρεσίας Πληροφοριών καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας.

Αμέσως μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας, ο Muhammad al-Hezej, προσωρινός Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου υπέγραψε συμφωνία επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Fatih Donmez, παρουσία του Dabaiba, της Al-Mangush και του Cavusoglu.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης ήταν και η υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Τρίπολη για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και στον τομέα του φυσικού αερίου», τόνισε ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Τσαβούσογλου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.

"google ad"

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια» συμπλήρωσε.

Μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους ήταν επίσης ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις και τα θέματα συνεργασίας, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας για την ασφάλεια που υπεγράφη με τη Λιβύη το 2019.

H αντίδραση της Αθήνας

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα έλεγαν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά.

Πρόσθεσαν ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της. Υπογράμμισαν δε, ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιούν πως δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο.

Βαληνάκης: Η Λιβύη ετοιμάζεται να «εκχωρήσει» ΑΟΖ στην Τουρκία

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα.

«Εξωφρενικό, αλλά αν πράγματι ισχύει ότι η #Λιβύη ετοιμάζεται να «εκχωρήσει» την #ΑΟΖ της για έρευνες υδρογονανθράκων σε #Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου έρχεται…Σημειώνεται ότι τελευταία ο #Ερντογάν εξασφάλισε στενές σχέσεις και με τις 2 πλευρές του λιβυκού εμφυλίου!» σχολίασε ο Γιάννης Βαληνάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...