Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα λεγόμενα του Παύλου Πολάκη περί παραδικαστικού κυκλώματος, με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό να ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση των καταγγελλομένων.
Ακολουθεί η εισαγγελική παραγγελία:
«Προς Τον κ. Δημήτριο Δασούλα Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…….Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά – έχει δεσμεύσεις ή – για να το πω λιγότερο κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία.
H Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ευτέρπη Κουτζαμάνη».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαχωρίζει τη θέση του από Πολάκη
Παρέμβαση για να διαχωρίσει τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης από τις δηλώσεις Πολάκη περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος έκανε από βήματος Βουλής ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.
«Όποιος ασκεί εξουσία υπόκειται σε κριτική. Ο κ. Πολάκης όσα είπε δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα και μου θυμίζει την διδασκαλία του καθηγητή μου που έλεγε ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αν δεν αντανακλά ή είναι δήλωση χωρίς νόημα -και αυτό το λέω κομψά σε σχέση με τον καθηγητή μου που ήταν πιο καυστικός- είτε είναι θεσμική κριτική η οποία όμως έχει ανάγκη επιχειρηματολογίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε δε να συγκρατήσει τη θύελλα που έχει σηκώσει στους δικαστικούς η δήλωση Πολάκη λέγοντας «το υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και το επίπεδο απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς στη συντριπτική πλειονότητα. Δεν υπάρχει κατηγορία λειτουργών μέσα στους οποίους να μην υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις όμως ελέγχονται θεσμικά».
Πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «Όσο απόλυτη είναι η εμπιστοσύνη μου στην Δικαιοσύνη εξίσου απόλυτη είναι και η προσήλωσή μου στο σημαντικό ατομικό δικαίωμα να προασπίζεται την παρρησία από πολίτη ή πολιτικό όποιος ασκεί λειτούργημα. Οποιος ασκεί εξουσία όμως υπόκειται σε κριτική».
Η αντίδραση του υπουργού ήρθε μετά την κριτική που άσκησε ο κ. Μάκης Βορίδης που είπε ότι «Υπάρχει μεγάλο θέμα με την Δικαιοσύνη. Ο Πολάκης είπε ότι «Υπάρχει μεγάλη μερίδα δικαστών που είναι εξαρτώμενοι ενώ άλλοι ανήκουν στο παραδικαστικό του παρόντος και του παρελθόντος». Θέλω να ακούσω την αντίδρασή σας. Υπάρχει πράγματι μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη;».
Λόγο για “θεσμική εκτροπή” κάνουν οι δικαστικοί
Η επίθεση του κύριου Πολάκη κατά των δικαστών προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή του υπουργού και ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εγγυητή του πολιτεύματος να παράεμβει.
Ειδικότερα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο κ. Πολάκης «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».
Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, σημειώνει η ΕΔΕ, «που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις».
Κατόπι αυτών, η ΕΔΕ ζητεί πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση», ενώ ο κ. Πολάκης «οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».
Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕ: «Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το δικαστικό σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».