22.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Εκδήλωση για την ηρωική μάχη της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο Ομαλού με ομιλία Αλέκας Παπαρήγα

Ημερομηνία:

Οι Τομεακές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου του ΚΚΕ στα πλαίσια των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνουν το Σάββατο 25 Ιούνη στις 7 μμ εκδήλωση προς τιμήν της ηρωικής μάχης της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο Ομαλού.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από το γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, Σάββα Βασιλειάδη, πολιτιστικό δρώμενο και ριζίτικα τραγούδια από τον πολιτιστικό σύλλογο, ‘’Ετεοκρήτες’’ καθώς και αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των νεκρών αγωνιστών.

Στην εκδήλωση θα παραβρίσκεται και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα τοποθετηθεί νέο – στη θέση του 2 φορές κατεστραμμένου – μνημείο για τους νεκρούς στη μάχη στις ‘’Φώκες’’.

Στη συνέχεια στις 9 μμ θα ακολουθήσει ομιλία από την Αλέκα Παπαρήγα στα Μεσκλά και κατόπιν λαϊκό και κρητικό γλέντι.

Στο φαράγγι της Σαμαριάς δόθηκε η σκληρότερη και αιματηρότερη μάχη από το σύνολο σχεδόν των ανταρτών, που δεν ξεπερνούσαν τους 150. Κράτησε πέντε μέρες και οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού πολέμησαν εκεί με ηρωισμό, κυκλωμένοι από κυβερνητικά στρατιωτικά τμήματα, και παρακρατικούς, αριθμούσαν τρεις χιλιάδες άνδρες, υποστηριζόμενους μάλιστα από την αεροπορία. Από τους αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της μάχης 35, καθώς προσπαθούσαν να βγουν από τον κλοιό. Οι υπόλοιποι, τελικά, κατόρθωσαν να περάσουν μέσα από τις κυβερνητικές γραμμές και να τραβήξουν προς τα Λευκά Ορη, όπου χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ