14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παρέμβαση Σοφίας Μπεκατώρου μετά την καταγγελία της Χανιώτισσας αθλητικογράφου για τον Διακογιάννη: Ανάδειξες το απόστημα που υπάρχει στο χώρο της δημοσιογραφίας

Ημερομηνία:

Μπορεί η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να προσπέρασε τη δημόσια καταγγελία της αθλητικογράφου Αργυρώς Γιαννουδάκη για την κακοποιητική συμπεριφορά του πασίγνωστου αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη όμως αυτό δε σημαίνει ότι πέρασε απαρατήρητη. Κάθε άλλο. Στα social media η διακίνηση της καταγγελίας είναι τεράστια ενώ πολλοί είναι και οι συνάδελφοί της που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και αναφέρονται στις συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους και ειδικά για τις γυναίκες δημοσιογράφους.

Παρέμβαση όμως έκανε και η Σοφία Μπεκατώρου. Η Ολυμπιονίκης που οι καταγγελίες τις άρχισαν να ξετυλίγουν το νήμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα παρέμβει σε ανάρτηση της Χανιώτισσας αθλητικογράφου σημειώνοντας τα εξής:

“Φυσικά και έχεις πετύχει κάτι και δεν είναι μικρό Αργυρώ. Αυτό στο αναφέρω σε συνέχεια της ανάρτησης σου που είπες ότι δεν έγινε χαμός με την αποκάλυψη….και τί να τον κάνουμε τον χαμό στα ΜΜΕ αν εκτονωθεί η έντασή μας στα μέσα και όχι στην αλλαγή προς την καταπολέμηση της βίας??

Η αναπαραγωγή της αποκάλυψης κάθε θύματος και συγκεκριμένα η δική σου που αναδεικνύει ενα απόστημα στο χώρο της δημοσιογραφίας θα πίστευε κανείς ότι θα συνεβαινε με ευκολία χρησιμοποιώντας τα μέσα που είναι στη διαθεσή σας. Τουναντίον σα να μην έγινε τίποτα. Αυτό που όμως έστω και αργά έγινε είναι ότι αρχίζουμε δειλά να ρωτάμε, να παρακολουθούμε, να αξιολογούμε..

Ακόμη κι αν ξεκίνησε το metoo από τον αθλητισμό ελάχιστα έγιναν για την πρόληψη και προστασία. Η κοινωνία όμως ήταν έτοιμη προς πολλού να επιβεβαιώσει αυτό που χρόνια ζούσαμε … Για μένα ό,τι ξεκίνησε σας butterfly effect (metoo) δημιούργησε μεν μια κίνηση, αλλά όχι αλλαγή στην κατεύθυνση. Η κίνηση σου και όσων θέλουν να μοιραστούν ανάλογες εμπειρίες δίνουν την κατεύθυνση και τελικά την αλλαγή κουλτούρας. Έτσι έχει νόημα. Για εμάς και τους επόμενους..”

Σημειώνουμε ότι η Αργυρώ Γιαννουδάκη απάντησε στην Σοφία Μπεκατώρου. Ειπε ότι:

“Η μη αναπαραγωγή με ενοχλεί ως προς το γεγονός ότι την αντιλαμβάνομαι ως απόπειρα αποσιώπησης ενός φαινομένου που συμβαίνει κατά κόρον στο χώρο μας και το επιβεβαιώνουν τα δεκάδες μηνύματα που δέχομαι από συναδέλφους, που είτε παραμένουν στο χώρο είτε αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν. Βρισκόμαστε μπροστά σε τοίχο.

Αυτό είναι το θλιβερό. Είναι ο ορισμός της λογοκρισίας και φυσικά επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε στο Νο 108 στη σχετική λίστα”

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Χανιώτισσα αθλητικογράφος με νέα ανάρτηση της απάντησε και σε όσους την κατηγόρησαν για το γεγονός ότι προχώρησε σε καταγγελία μετά τον θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη γνωστοποιώντας οτι είχε προβεί σε σχετική καταγγελία και παλιότερα, πριν περίπου 2 χρόνια, στις 19 Φεβρουαρίου του 2021, δίχως πάντως να κατονομάζει δημόσια.

Αναφέρει σχετικά:

Η συνάδελφος Φύλλια Πολίτη έψαξε και βρήκε την καταγγελία που είχα κάνει στις 19 Φεβρουαρίου του 2021 (κοντεύουν δυο χρόνια) δημόσια χωρίς να κατονομάσω τότε τον Γιάννη Διακογιάννη.

Ποιος με φώναξε τότε να με ρωτήσει τι μου συνέβη;

Ποιος ενδιαφέρθηκε τότε για να μάθει ποιος είναι ο δράστης και να προστατεύσει πιθανά μελλοντικά θύματα;

ΚΑΝΕΙΣ!

"google ad"

Γι’ αυτό όσοι τώρα με κατηγορείτε για την «ιεροσυλία» που έκανα, ΑΠΛΩΣ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ, είστε θλιβεροί και χυδαίοι!

(H καταγγελία μου ξεκινά στο 30ο λεπτό)

https://fb.watch/huwbdjxjKF/

Παραθέτω την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Me(dia)Tοο που επανέφερε το βίντεο:

Ο σεξισμός λιμνάζει στα ΜΜΕ – Κάτω τα χέρια από τις γυναίκες

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει σεξισμός και διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Οι σκληρές συνθήκες εργασίας, οι μισθοί πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια συνδυάζονται πολλές φορές με σεξιστικές επιθέσεις στις γυναίκες.

Η καλύτερη απόδειξη είναι η έρευνα του BIRN που επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο ότι οι επιθέσεις σεξουαλικής φύσης είναι κανόνας στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ 1993 και 2021, το 43% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα υπήρξε θύμα περιστατικών σεξουαλικής φύσης. Το 53,8% των θυμάτων δεν ανέφερε το περιστατικό από φόβο ότι δεν θα λάβει καμία υποστήριξη και το 11,5% γιατί φοβήθηκε ότι θα χάσει τη δουλειά του.

Αυτήν την πραγματικότητα φώτισε με την πρόσφατη καταγγελία της η δημοσιογράφος Αργυρώ Γιαννουδάκη, που μίλησε για την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από τον Γιάννη Διακογιάννη όταν η ίδια ήταν 20 ετών. Η συνάδελφος είχε μιλήσει ξανά για την τραυματική εμπειρία της τον Φλεβάρη του 2021 σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι Financial Crimes με θέμα «Μe(dia)Τoo – ΜΜΕ και σεξουαλική παρενόχλιση» ενόψει της απεργιακής 8 Μάρτη εκείνης της χρονιάς.

Ως ομιλήτρια η Αργυρώ Γιαννουδάκη μαζί με τις υπόλοιπες συναδέλφους περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ και τόνισαν ότι χρειάζεται τα σωματεία του Τύπου να μπουν μπροστά στη μάχη για να τσακίσουν τις επιθέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΣΕΗ.

Δυστυχώς η ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα σωματεία του Τύπου είναι πολύ πίσω από την ανάγκη, αλλά και τη διάθεση των εργαζομένων να βάλουν φρένο στον σεξισμό και στις εργοδοτικές επιθέσεις.

Τη στιγμή που η έρευνα του BIRN αποκαλύπτει ότι στα μαγαζιά δεν υπάρχει κανένα πλέγμα προστασίας για όποια- ον θέλει να προβεί σε καταγγελία, τα σωματεία πρέπει τα ίδια να στηρίξουν τις φωνές των συναδέλφων.

Ξεκινώντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ για να μην είναι κανείς και καμία μόνος και μόνη απέναντι στο αφεντικό, να διεκδικήσουν ίση αμοιβή για ίση εργασία και να οργανώσουν καμπάνια ενάντια στον σεξισμό στον χώρο εργασίας.

Οι FC θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε συναδέλφισσας και κάθε συναδέλφου ενάντια στους πλούσιους (εκ)βιαστές.

Δείτε εδώ το βίντεο από την εκδήλωση των Financial Crimes

ΥΓ Σε ευχαριστώ Φύλλια και ευχαριστώ και όσους με πιστέψατε εξ’ αρχής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...