20.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Παρουσίαση βιβλίου για τα Media

Ημερομηνία:

«Μορφές και Μέσα Πολιτικής Επικοινωνίας» – Το νέο βιβλίο της Σοφίας Καιτατζή – Γουίτλοκ

Του Φίλιππου Ζάχαρη (phil.zaharis@gmail.com)

Παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Αθήνα (βιβλιοπωλείο Ιανός) ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την πολιτική επικοινωνία και τα ΜΜΕ. Πρόκειται για το βιβλίο της καθηγήτριας του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Σοφίας Καιτατζή –Γουίτλοκ με γενικό τίτλο  «Μορφές και Μέσα Πολιτικής Επικοινωνίας».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι κ.κ Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής, Νίκος Μπακουνάκης – δημοσιογράφος και καθηγητής στο τμήμα επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο φιλόλογος – λαογράφος Λαοκράτης Βάσσης. Το βιβλίο της Σοφίας Καιτατζή- Γουίτλοκ  πραγματεύεται τις ποικίλες και πολυσύνθετες μορφές που λαμβάνει πλέον η σύγχρονη Πολιτική Επικοινωνία, με βασικό γνώμονα τις κατηγορίες των πολιτικών επικοινωνητών.  Η επικέντρωση του βιβλίου στο συνολικό τρίπτυχο των δρώντων της Πολιτικής ενέχει θεωρητικές, αλλά και κανονιστικές προεκτάσεις, οι οποίες εδράζονται σε συνταγματικά ή θεσμικά δημοκρατικά κεκτημένα. Οι ομιλητές εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το 600 σελίδων βιβλίο της συγγραφέως, που είναι διαρθρωμένο σε 4 μέρη και 12 κεφάλαια. Ο συντονιστής της συζήτησης, Λαοκράτης Βάσσης, ανέφερε ότι το βιβλίο αυτό είναι μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για τα μέσα επικοινωνίας, με ζηλευτό ερμηνευτικό αλλά και ποιοτικό – εκλαϊκευτικό λόγο. Ο Νίκος Μπακουνάκης επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το βιβλίο είναι μια αφήγηση της πολιτικής επικοινωνίας και χαρακτηριστικό του είναι η διεπιστημονικότητά του. Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, υπογράμμισε την ακαδημαϊκή συγκρότηση του βιβλίου που απευθύνεται σε ένα ευρύ μορφωμένο κοινό, με βασική μέριμνα της συγγραφέως την ανησυχία για το πώς διασώζεται η Δημοκρατία. Ο εν λόγω ομιλητής τόνισε ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένα κενό πολιτικής πράξης. Τα δε social media, κατά την άποψή του, δεν απελευθερώνουν την κοινωνία, αλλά τα σώματα και οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά. Τα Media, κατέληξε, είναι πλέον ενσωματωμένα σε μηχανισμούς κυριαρχίας. Ο βουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Ππαπαδημούλης,  επεσήμανε πως το βιβλίο σε προκαλεί να εμβαθύνεις στην σκέψη ενός μεταβαλλόμενου τοπίου. Ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει απορυθμισμένο όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, και πως πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των πολιτών. Τέλος, «την απώλεια της δυνατότητας να ακούμε και να συνομιλούμε», επεσήμανε η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου, Σοφία Καιτατζή – Γουίτλοκ. Η ανυπαρξία του δούναι και λαβείν αλλά και του τρίπτυχου θέση – αντίθεση – σύνθεση που πρέπει να είναι ο επιθυμητός στόχος, δημιουργούν πολλά προβλήματα αναφορικά με την επικοινωνία. Η συγγραφέας τόνισε, μάλιστα, ότι σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται εκδημοκρατισμός αν δεν υπάρξει εξισορρόπηση στις σχέσεις εξουσίας. Στο βιβλίο της Σοφίας Καιτατζή – Γουίτλοκ,   ανασκοπούνται σφαιρικά οι επικοινωνιακές σχέσεις εξουσίας των πολιτών με τις άλλες δύο συνιστώσες του τριγώνου: α) τους αιρετούς πολιτικούς και β) τους εκπροσώπους των Μέσων, (θεσμούς, δημοσιογράφους και φορείς της αγοράς πλέον), δηλ. τις συνιστώσες εκείνες οι οποίες παραδοσιακά εκλαμβάνονται ως οι πρωταγωνιστές της πολιτικής επικοινωνίας. Με την επιλογή αυτή προσδίδεται η δέουσα έμφαση στο ρόλο των πολιτών γενικώς, αλλά και στο ρόλο τους ως ενεργών επικοινωνητών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ