14.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Παρουσία κλήρου-φορέων και πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της έκθεσης του Μανώλη Μπετεινάκη στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου

Ημερομηνία:

Με επιτυχία, παρουσία κλήρου, φορέων και πλήθους κόσμου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας του Μανώλη Μπετεινάκη στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με την στήριξη του δήμου Ηρακλείου.

Οι παραβρισκόμενοι που είχαν κατακλύσει τον χώρο της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου θαύμασαν τα 45 έργα υπό τους ήχους της χορωδίας της ΠΕ Ηρακλείου με μαέστρο την Λένα Χατζηγεωργίου, στο πιάνο ο Νίκος Βλαζάκης, ενώ για τον δημιουργό Μανώλη Μπετεινάκη και την σημαντικότητα της τέχνης του μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλους Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Στέλλα Αρχοντάκη, ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού κ.κ. Φιλόθεος, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης και η ιστορικός τέχνης Ντενίς Αλεβίζου. Οι ομιλητές παράλληλα επισήμαναν την μεγάλη απήχηση σε Ελλάδα και εξωτερικό της τεχνοτροπίας του Μανώλη Μπετεινάκη και τη διάκριση του έργου της «Αποκαθήλωσης» που ζητήθηκε να εκτίθεται μόνιμα στο παγκοσμίως γνωστό μουσείο «Ερμιτάζ» το οποίο και θα αποτελεί «πρεσβευτή» της Κρήτης και της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας.

Την συγκίνηση τους στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης εξέφρασαν η σύζυγος του αειμνήστου Μανώλη Μπετεινάκη, Ελένη, και ο γιός τους Νίκος για την αποδοχή-μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και το γεγονός ότι ο δημιουργός των έργων της έκθεσης ήταν ο μεγάλος απών καθώς έφυγε από την ζωή τον περασμένο Οκτώβριο ενώ γινόταν παρουσίαση της ίδιας έκθεσης στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας.

«Είμαστε υπερήφανοι ως Περιφέρεια Κρήτης και δήμος που συμβάλλαμε στην οργάνωση της έκθεσης και καλούμε όλο τον κόσμο να επισκεφθεί την Βασιλική του Αγ. Μάρκου να δει, να θαυμάσει, τα σημαντικά έργα τέχνης» ανέφεραν οι συνδιοργανωτές της έκθεσης- ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Στέλλα Αρχοντάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου και θα είναι καθημερινά ανοικτή από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, το απόγευμα 5 με 9 το βράδυ. Το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και την Κυριακή κλειστά.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ