«Πυρά» κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, παρά τις παραιτήσεις ενός υπουργού (Μάκη Βορίδη) και τριών υφυπουργών (Χρήστος Μπουκώρος, Διονύσης Σταμενίτης, Τάσος Χατζηβασιλείου), θα συνεχίσει να εκτοξεύει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να κάνει ανοιχτά λόγο και για άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Σκληρή επίθεση
Δικαιωμένοι μπορεί να αισθάνονται τις τελευταίες μέρες στην Χαριλάου Τρικούπη καθώς το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ απασχολούσε πάρα πολύ έντονα το Κίνημα τους τελευταίους μήνες με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει ρωτήσει τον Πρωθυπουργό γι’ αυτό. Η επίθεση που ετοιμάζουν στην κυβέρνηση θα είναι πολύ σκληρή, ενώ όπως είναι φυσικό στο στόχαστρο αναμένεται να τεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάλι «παρακολουθεί» ως θεατής τα όσα συμβαίνουν.
Για τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ απαντούν πως «παραδέχτηκε πως έχει αποτύχει και πως δεν θα ακούσουμε από αυτόν συμψηφισμούς. Όμως, την ίδια ώρα που υποκριτικά προσποιείται τον “ακριβοδίκαιο, μεταρρυθμιστή κυβερνήτη” που θα τα βάλει με το “βαθύ κράτος” για χιλιοστή φορά, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της “Ομάδας Αλήθειας” αβαντάρουν το καθεστώς σήψης και διαφθοράς που έστησαν απομυζώντας το κράτος και τις δυνατότητες της χώρα».
Μάλιστα, στην χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα δεσμεύεται πως «δε θα επιτρέψει να αποδράσει από την ευθύνη και την αλήθεια». «Τώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τους ξεσκέπασε, πανικόβλητοι επικαλούνται χρόνιες παθογένειες για να εξαιρέσουν από τις ευθύνες τον Πρωθυπουργό, που πάλι “δεν ήξερε-δεν κατάλαβε”. Ας το γνωρίζουν: Δεν θα επιτρέψουμε να αποδράσουν από την ευθύνη και την αλήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά το Κίνημα.
Οι επόμενες κοινοβουλευτικές κινήσεις
Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείξει την πόρτα της εξόδου στους Μάκη Βορίδη και των εμπλεκόμενων γαλάζιων υφυπουργών είχε αφήσει καθαρά να εννοηθεί ότι θα καταθέσει αίτημα για προανακριτική επιτροπή. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα και από τον Νίκο Ανδρουλάκη σε συνέντευξη που θα δώσει στο Mega.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προεξοφλώντας τις επόμενες κινήσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: Ένα είναι δεδομένο: Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να παριστάνει τον ανήξερο διαχειριστή. Έξι χρόνια στο τιμόνι της χώρας, αν δεν γνώριζε είναι επικίνδυνος – αν γνώριζε είναι συνένοχος. Οι εντεταλμένοι εισαγγελείς της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και οι ένορκες καταθέσεις των κ.κ. Βάρρα και Σημανδράκου δείχνουν σαφείς ενδείξεις εμπλοκής υπουργών. Το ερώτημα είναι απλό: θα υπάρξει πλήρης ανάληψη όλων των ευθυνών ή θα συνεχιστεί το παιχνίδι της συγκάλυψης; Εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί αυτή η σοβαρή υπόθεση σε επικοινωνιακή απόπειρα συμψηφισμού ευθυνών. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Με υπευθυνότητα και θεσμική συνέπεια, θα προχωρήσουμε στη μελέτη της δικογραφίας και θα πράξουμε το συνταγματικό μας καθήκον. Οι πολίτες απαιτούν λογοδοσία. Όχι ατιμωρησία. Απαιτούν κράτος που υπηρετεί τον λαό, όχι το κόμμα. Και πάνω απ’ όλα, δικαιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις.
Το σίγουρο είναι ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχει ο φόβος της παραγραφής ενδεχόμενων αδικημάτων γι’ αυτό και ο αγώνας θα είναι ιδιαίτερα έντονος για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα παραγραφούν τα προς διερεύνηση αδικήματα των ελεγχόμενων υπουργών που οι θητείες τους έληξαν πριν τις εκλογές του 2023.
Θα ζητήσει εκλογές ο Ανδρουλάκης:
Η τελευταία στροφή του άρθρου του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ανοίξει πολύ έντονα τη συζήτηση στην Χαριλάου Τρικούπη για το ενδεχόμενο αιτήματος πρόωρων εκλογών. Φυσικά, εφόσον έχει διασφαλιστεί (προανακριτική) ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα φτάσει μέχρι τέλους. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά, αποδείχτηκαν κατώτεροι των απαιτήσεων της κοινωνίας. Και ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται άλλο να πληρώνει τα σπασμένα της διαφθοράς από μια κυβέρνηση, που τον περιφρονεί. Αξίζει μια καλύτερη προοπτική για τη ζωή του», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης στέλνοντας μήνυμα για πολιτική αλλαγή.