17.8 C
Chania
Friday, December 1, 2023

Περιφέρεια Κρήτης: Παραγωγή προβασικού πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών ελιάς

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού ρόλου της για την προστασία του Κρητικού ελαιόλαδου υλοποιεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», το έργο «Παραγωγή προβασικού πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης-CertOlive».

Ο γενικότερος σκοπός του έργου, όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, είναι να ωφεληθούν τα φυτώρια και οι αγρότες της Κρήτης με φυτωριακό υλικό ανωτέρας ποιότητας από μητρικά φυτά ελιάς με πιστοποιημένη ποικιλιακή ταυτότητα και φυτοϋγεία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου) στην οποία εναρμονίζεται η Ελλάδα (ΦΕΚ 267/3-2-2017) τα φυτώρια πρέπει να εφαρμόζουν ιχνηλασιμότητα ως προς την ποικιλιακή γνησιότητα και να διαθέτουν πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Η μητρική φυτεία του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» στα Χανιά διαθέτει εγγύηση ποικιλιακής γνησιότητας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου που διατηρεί την Εθνική Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς, εγγύηση απουσίας ασθενειών με επίσημες αναλύσεις από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και επίσημα πιστοποιητικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα φυτώρια που θα συμμετέχουν στο έργο θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους μητρικά φυτά με ποικιλιακή γνησιότητα, ομοιόμορφη ανάπτυξη, καρποφορία και άριστη φυτοϋγεία.

Για τον σκοπό του έργου διατέθηκε δωρεάν αυτές τις μέρες προβασικό υλικό της Κρητικής ποικιλίας ελιάς «Κορωνέικη» σε 10 φυτωριακές επιχειρήσεις της Κρήτης με κριτήριο τον όγκο παραγωγής και διάθεσης δενδρυλλίων ελιάς καθώς και την γεωγραφική κατανομή στο νησί για την κάλυψη των αναγκών των ελαιοπαραγωγών.

Συνολικά στάλθηκαν 500 μοσχεύματα Κρητικής ποικιλίας ελιάς «Κορωνέικη» σε φυτωριακές επιχειρήσεις της Κρήτης και αργότερα θα ακολουθήσει η διανομή μοσχευμάτων των ποικιλιών «Τσουνάτη» και «Θρουμπολιά». Οι συγκεκριμένες ποικιλίες έχουν επιλεχτεί λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής, κοινωνικής και γεωγραφικής σημασίας τους στην Κρήτη. Μεγάλη σημασία έχει η χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και στην περίπτωση αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών για ανανέωση των ελαιώνων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Έλληνες συμφωνούν για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, διαφωνούν για την τεκνοθεσία

Το τελευταίο διάστημα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει έρθει...

Γονείς της 21χρονης Έμμας: “Δικαίωση, αλλά το παιδί δεν γυρίζει πίσω”

Για δικαίωση της Έμμας έκανε λόγο η μητέρα της σχολιάζοντας την...

“Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!”: Μπήκαν ξανά στον Ευαγγελισμό οι αναρχικοί

Επιχείρηση "ανακατάληψης" του Ευαγγελισμού,  στο κέντρο του Ηρακλείου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι...

Κρήτη: Σε δίκη 42χρονος καθηγητής για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικες μαθήτριες – Μιλά για σκευωρία

Στις 8 Νοεμβρίου εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών...