Περιφέρεια Κρήτης: Προχωρά η Μελέτη για τη δημιουργία Πινακοθήκης – Γλυπτοθήκης σε διατηρητέο κτίσμα στο Ηράκλειο

Κανένα σχόλιο

Την ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης 2014 – 2020, της μελέτης αποκατάστασης αξιοποίησης και ανάδειξης του ακινήτου ιδιοκτησίας φιλανθρωπικών ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού στο διατηρητέο κτίσμα της λεωφόρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου 13 – 15, στο Ηράκλειο Κρήτης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην υπογραφή της σύμβασης, προϋπολογισμού 843 χιλ. ευρώ, παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Μανώλης Φακουκάκης, η πολιτική μηχανικός της Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Σταματάκη, η αρχιτέκτονας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Στάη και οι εκπρόσωποι των μελετητών.     

Αντικείμενο του έργου, όπως δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. των Ιδρυμάτων, Αλέξης Καλοκαιρινός, είναι η εκπόνηση – ωρίμανση των αναγκαίων μελετών για τη δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου Πινακοθήκης – Γλυπτοθήκης για τη φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών μουσειακών – εικαστικών εκθέσεων, προβολής της τέχνης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συναφών δράσεων για την πολιτισμική ανάπτυξη, που θα λειτουργεί ως Κέντρο Νεώτερης και Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας.

"Sponsored links"

«Ξεκινάμε σήμερα εδώ στην περιφέρεια Κρήτης, μια προσπάθεια η οποία σε έναν χρόνο όχι πολύ μακρό, μπορεί να μας αποδώσει ένα πολύ σπουδαίο έργο για το Ηράκλειο αλλά και για την Κρήτη ολόκληρη και αυτό είναι το κέντρο νεότερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, το οποίο θα καλύψει μια ανάγκη τοπική, αλλά κυρίως θα αποτελέσει έναν πόλο δραστηριότητας και ενεργοποίησης ανθρώπων και προσέλκυσης πολλών και αυτή είναι η επιδίωξή μας», δήλωσε ο κ. Καλοκαιρινός, ο οποίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους συνεργάτες του για την ένταξη της μελέτης.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης μέσα σε ένα χρόνο θα είναι ολοκληρωμένη μελέτη, ούτως ώστε να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ο Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο γιατί τα ιδρύματα καλοκαιρινού προσφέρονται για να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός χώρος πολιτισμού. «Και εμείς από την πλευρά τη δική μας με την υπογραφή της σύμβασης χαιρόμαστε γιατί αποδίδει μια πρωτοβουλία υπέρ των πολιτών, για να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό στην Κρήτη», σημείωσε.

Το αντικείμενο της μελέτης

Τα κτίσματα σήμερα είναι ημιερειπωμένα και κατά μεγάλο μέρος άνευ στέγης και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα με την υλοποίηση του έργου θα φιλοξενήσει το Κέντρο Εικαστικών στην περιοχή της Αγίας Τριάδας της πόλεως Ηρακλείου.

Ο  χώρος θα μπορεί να στεγάζει δραστηριότητες όπως πινακοθήκη και γλυπτοθήκη, εικαστικές και άλλες δράσεις της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει:

"Sponsored links"

– γλυπτοθήκη – μόνιμη έκθεση

– πινακοθήκη – μόνιμη έκθεση

– χώρους προσωρινών εκθέσεων

– πολυλειτουργική αίθουσα διαλέξεων – εκδηλώσεων

– εκθετήριο – βιβλιοπωλείο

– εντευκτήριο και βατό δώμα, με θέα προς τα ενετικά τείχη

Συνοπτικά προβλέπεται:

• Η λειτουργική και αισθητική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ανάμεσα στο συγκρότημα και στο ενετικό τείχος, με την δημιουργία  κινήσεων και ροών που ενοποιούν στο σύνολο του το συγκρότημα με το ενετικό τείχος.

• Η κατεδάφιση  των μεταγενέστερων στοιχείων και προσθηκών  που αλλοιώνουν τα διατηρητέα κτίσματα και η   απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων πρόχειρων κατασκευών και υλικών  που παραμορφώνουν  την συνολική εικόνα του συγκροτήματος.

• Η δομική και αισθητική αποκατάσταση (και ενίσχυση τοπικά) του κελύφους των διατηρητέων (με προσθήκη δώματος και στεγών των ασκεπών χώρων).

• Η ανακατασκευή των τμημάτων των μεσοπατωμάτων που έχουν καταστραφεί.

• Η λειτουργική αποκατάσταση του εσωτερικού των κτιρίων με την κατασκευή λειτουργικών χώρων (wc, κλιμακοστασίων, κ.λπ.) και επιδιόρθωση διατηρούμενων μεσοπατωμάτων.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live