Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες απογαλακτισμού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, παραμένει δυσεπίλυτο παζλ για τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που στενάζουν υπό το οικονομικό βάρος του κατά πολύ ακριβότερου αμερικανικού LNG.
Η άλλοτε κραταιά γερμανική οικονομία, τώρα δυσκολεύεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας της, για αυτό και πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν επιστροφή στη… μαμά Ρωσία για φθηνότερη ενέργεια, ακόμη και ως δέλεαρ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Μεταξύ αυτών, ο αντιπρόεδρος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας και πρωθυπουργός του ανατολικού κρατιδίου της Σαξονίας, Michael Kretschmer, ο οποίος τάσσεται υπέρ της χρήσης της πιθανής επαναλειτουργίας των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream ως μοχλού πίεσης για να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο ανώτερος Γερμανός συντηρητικός ηγέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Zeit Online που δημοσιεύθηκε την Κυριακή δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Nord Stream είναι ένα πιθανό άνοιγμα για συνομιλίες με τη Ρωσία».
Ο Kretschmer, υποστήριξε ότι το 20% των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο θα πρέπει να καλύπτεται από εισαγωγές από τη Ρωσία.
Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις τιμές ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη όταν οι προμήθειες μειώθηκαν μετά την εισβολή.
Ο νέος Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμποδίσει την επανενεργοποίηση των αγωγών στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αποσκοπεί στο να πιέσει τη Μόσχα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Κρέτσμερ δήλωσε ότι δεν βρήκε αυτή τη στρατηγική ιδιαίτερα χρήσιμη, σημειώνοντας ότι υπήρχαν δύο επιλογές για να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε συνομιλίες.
«Είτε προσπαθείς να πιέσεις τη Ρωσία, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα, είτε δοκιμάζεις μια θετική προσέγγιση», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν σαφής υποστηρικτής της δεύτερης.
«Εφόσον λέμε: Δεν θέλουμε τίποτα, δεν θέλουμε προμήθειες φυσικού αερίου, απλώς επιβάλλουμε κυρώσεις, δεν έχει νόημα [για τη Ρωσία] να μας μιλάει».
Το έργο Nord Stream περιλαμβάνει δύο αγωγούς – Nord Stream 1 και Nord Stream 2 – που οδηγούν από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Αφού προμήθευε την Ευρώπη με φυσικό αέριο για περισσότερα από 10 χρόνια μέσω του Nord Stream 1, η Μόσχα σταμάτησε τις παραδόσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τρία από τα τέσσερα σκέλη των αγωγών υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο του 2022 σε αυτό που πιστεύεται ευρέως ότι ήταν πράξη δολιοφθοράς.
Ο Kretschmer δήλωσε ότι η επανενεργοποίηση του Nord Stream θα ενισχύσει επίσης τη γερμανική οικονομία, σημειώνοντας ότι πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα εν μέσω υψηλού κόστους παραγωγής, με τις τιμές της ενέργειας να αποτελούν κεντρικό ζήτημα.
«Θα βελτίωνε σημαντικά την κατάστασή μας αν μπορούσαμε να προμηθευτούμε περίπου το 20% του φυσικού μας αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο ηγέτης του κράτους.
Ενώ ο Kretschmer δήλωσε ότι προς το παρόν δεν βλέπει καμία προθυμία για αλλαγή στρατηγικής στο Βερολίνο, ήταν βέβαιος ότι «εάν οι οικονομικές εξελίξεις συνεχιστούν ως έχουν, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε πορεία σε ένα ή δύο χρόνια».
Η καυτή πατάτα πέφτει τώρα στα χέρια του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος μέχρι στιγμής παραμένει δεμένος στο ευρωπαϊκό «άρμα» των κυρώσεων στη Ρωσία, ως μέσο πίεσης για την ειρηνευτική προσπάθεια στην Ουκρανία. Ως πόσο , όμως, θα έχει αυτή την πολυτέλεια;