20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πιεστική και έντονη παρέμβαση Ομπάμα στη Μέρκελ για την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Καθοριστική και… σωτήρια για το ελληνικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη ήταν η παρέμβαση του Ομπάμα προς το Βερολίνο παραμονές των κρίσιμων επαφών των ευρωπαϊκών θεσμών και της κυρίας Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, γράφει η Βούλα Κεχαγιά στην έντυπη έκδοση στα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”.

Το τηλεφώνημα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ανγκελα Μέρκελ δεν ήταν ούτε ευχάριστο ούτε απλώς διαδικαστικό ή τυπικό. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση που έγινε στην ελληνική κυβέρνηση από τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ υπεύθυνο για την Ευρώπη κ. Singh, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεστικός προς την πλευρά της καγκελαρίας ζητώντας επίμονα να βρεθεί λύση και να υπάρξει τόσο κατά την οκταμερή συνάντηση όσο και κατά την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο “πρακτικό αποτέλεσμα”.

Χωρίς η όποια διευθέτηση του προβλήματος να αποκλείει ενεργότερη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που εμφανίζεται να προτείνει η Μέρκελ. Οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς τη γερμανική πλευρά ήταν τόσο έντονες ώστε σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Singh, ο οποίος σημειωτέον μαζί με το στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ κ. Smart διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό των αμερικανικών παρεμβάσεων επί του θέματος, η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών την περασμένη Τετάρτη χαρακτηρίστηκε φορτισμένη.

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε αρκετές φορές στην καγκελάριο ότι οι συναντήσεις με τον έλληνα Πρωθυπουργό θα έπρεπε να έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των άμεσων προτεραιοτήτων και την αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης. Μάλιστα κάνοντας χρήση της λέξης «κρίση», ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ενδεχόμενη επιδείνωση στις σχέσεις της ευρωζώνης με την ελληνική κυβέρνηση θα είχε «πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις απρόβλεπτου βεληνεκούς πέραν της οικονομίας και πέραν της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε στη συνομιλία του με τη Μέρκελ και γεωπολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν και συνδέονται με την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. Σύμφωνα πάντα με τον αμερικανό αξιωματούχο που ανέλαβε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά, η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «αρνητικό κλίμα» το οποίο είχε προκύψει τις τελευταίες ημέρες (προφανώς αναφερόμενη στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και στην κατάθεση των δύο νομοσχεδίων παρά την αντιθέτου εισήγηση των τεχνικών κλιμακίων), ωστόσο διαβεβαίωσε τον Ομπάμα ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξαντλήσει «κάθε περιθώριο» ευελιξίας από πλευράς της.

news.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...