Τα μικροπλαστικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του 21ου αιώνα- βρίσκονται πλέον στο νερό που πίνουμε, το φαγητό που τρώμε, ρυπαίνουν τα οικοσυστήματα και καταλήγουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, με άγνωστες προς το παρόν επιπτώσεις για την υγεία. Λόγω του μεγέθους τους, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και πόσο μάλλον να συλλεγούν. Μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας Πολυμερών του Πανεπιστημίου Sichuan δημιούργησε μια ρομποτική λύση στο πρόβλημα των μικροπλαστικών που επιπλέουν στο νερό.
Το αυτοκινούμενο βιονικό ψάρι που έφτιαξε η επιστημονική ομάδα έχει μέγεθος μόλις 13mm και κινείται με την ίδια ταχύτητα με τα πλαγκτόν. Είναι φτιαγμένο από ένα υλικό εμπνευσμένο από το σεντέφι, το υλικό που καλύπτει την εσωτερική πλευρά θαλασσινών οστράκων. Το υλικό κάνει το ψάρι ελαστικό και ευέλικτο και του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 5 κιλά μικροπλαστικών, τα οποία το υλικό έλκει. «Όταν το ρομπότ συλλέξει τα μικροπλαστικά από το νερό, οι επιστήμονες μπορούν να αναλύσουν τη σύνθεσή και την τοξικότητά τους», λέει η Δρ. Yuyan Wang, επικεφαλής ερευνήτρια του πρότζεκτ.
Ίσως η πιο εντυπωσιακή ιδιότητα του ρομποτικού ψαριού είναι όμως ότι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο μπορεί να επουλώσει από μόνο του πληγές, σκισίματα και άλλες βλάβες στην επιφάνειά του. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι μπορεί θεωρητικά να μαζέψει μικροπλαστικά ακόμα και από αγριεμένα νερά και δύσκολα περιβάλλοντα.
Το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμα σε πιλοτική φάση, σύμφωνα με τη Wang. Για παράδειγμα, το ρομπότ προς το παρόν κολυμπάει μόνο στην επιφάνεια του νερού και πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και δοκιμές ακόμα μέχρι να καταφέρει να βουτήξει πιο βαθιά. Σε κάθε περίπτωση, το βιονικό ψάρι της Wang δείχνει πως η νανοτεχνολογία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
φωτογραφία: depositphotos.com