22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πλήγμα για τον πολιτισμό η “αποψίλωση” της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Συνάντηση με την Προϊσταμένη της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χανίων και αναπληρώτρια Προϊσταμένη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, είχε την Πέμπτη ο βουλευτήςΧανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιώργος Σταθάκης.Κατά τη διάρκειά της ενημερώθηκε για το έργο που οι δυο υπηρεσίες επιτελούν στα Χανιά σε σχέση με την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας και ιδιαίτερα για την πορεία των χρηματοδοτούμενων μέσω ΕΣΠΑ δράσεων, τον σχεδιασμό ένταξης νέων στην επόμενη προγραμματική περίοδο, τις προτεραιότητες των Εφορειών στην πόλη των Χανίων (Παλιά Πόλη, Νεώρια, λόφος Καστέλλι κ.ά.) και την περιφέρεια, την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στα Φαλάσαρνα κ.ά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση επεκτάθηκε και στο θέμα των διαθεσιμοτήτων εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και των συνεπειών τους στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησηο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε, ότι η «αποψίλωση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στην Κρήτη αποτελεί πλήγμα για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Εξέφρασε μάλιστα την έντονη ανησυχία του για τις διαδοχικές περικοπές σε προϋπολογισμό και προσωπικό στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς μολονότι το πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων δεν έχει οριστικοποιηθεί, φαίνεται πως θα είναι παρόμοιο με αυτό της παιδείας και της αυτοδιοίκησης, με οριζόντιες «τυφλές» απολύσεις, χωρίς αξιολόγηση και σχεδιασμό, γεγονός που θα αδρανοποιήσει ζωτικές λειτουργίες των υπηρεσιών.

Κατά τον κ. Σταθάκη, “η Αρχαιολογική Υπηρεσία συνιστά έναν στρατηγικό τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, αφού εμπλέκεται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ είναι και καθοριστικός παράγοντας στην προσέλκυση τουριστών καιτην ανάπτυξη του πολιτισμού.”

Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατέληξε ο βουλευτής Χανίων, ” ο ρόλος της για την προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στην προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και πολύπλευρης καλλιέργειας των πολιτών είναι σημαντικός.

Η πολιτική μας λοιπόν στηρίζει κι ενισχύει τέτοιες δομές που έχουν πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, αντίθετααπό τη νεοφιλελεύθερη λογική εκχώρησης του δημόσιου πλούτου και διαχείρισης αγαθών όπως η παιδεία, η υγεία και ο πολιτισμός με στενά λογιστικά-οικονομικά κριτήρια.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η συγγραφέας Ουλρίκε Ράιλανς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης...

Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό στον κόμβο Γαλατά

Ένας οδηγός μηχανής τραυματίστηκε, σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη...

Δράσεις από το Μουσικό Σχολείο Χανίων

Μια σειρά από μουσικές δράσεις διοργανώνει τις επόμενες ημέρες...