16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της ΤΕ Χανίων με θέμα «Η αγροτιά στον αγώνα ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Οι θέσεις του ΚΚΕ!»

Ημερομηνία:

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ στις Βουκολιές με θέμα “Η αγροτιά στον αγώνα ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Οι θέσεις του ΚΚΕ!” και ομιλητή το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

Ο Μανώλης Συντυχάκης χαιρέτισε τον υποδειγματικό αγώνα και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Έναν αγώνα δίκαιο, με τους αγροτοκτηνοτρόφους να παλεύουν να κρατήσουν τα χωράφια και το βιος τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.  Με τον αγώνα τους γκρέμισαν το αφήγημα που έστησε η κυβέρνηση, ότι τάχα πέτυχε την ίδια χρηματοδότηση από τη νέα ΚΑΠ, ενώ στις άλλες χώρες υπήρξε μείωση, ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη και άλλα παραμύθια. Κατάφεραν να στριμώξουν την κυβέρνηση και να την αναγκάσουν να υποχωρήσει από την αρχική της τοποθέτηση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους αγρότες, χαρακτηρίζοντάς τες “περσινά ξινά σταφύλια”. Όπως τόνισε, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απαίτησε από τους αγροτες να συμβιβαστούν με τα στενά όρια του δημοσιονομικού χώρου και του “εφικτού”, τα οποία όμως καθορίζονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την ΕΕ και έχουν φέρει γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους στη σημερινή δυσκολία επιβίωσης.Γι’ αυτό άλλωστε η απάντησή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής και αφορολόγητο πετρέλαιο ήταν τα ψίχουλα των 82 εκατομμυρίων για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για 300 χιλιάδες αγρότες, τα οποία δεν είναι ούτε το 1/3 της επιστροφής που παίρνουν μια χούφτα εφοπλιστές.

Σε ό,τι αφορά τις “εξαγγελίες” για το ρεύμα, αυτές είναι “αέρας κοπανιστός” για τους αγρότες, γιατί το μόνο που εξυπηρετούν είναι η αύξηση των πωλήσεων των εταιρειών φωτοβολταϊκών. Προσπαθώντας μάλιστα, για άλλη μια φορά, να κινητοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστηρίζοντας δήθεν ότι πληρώνει ο λαός, για να παίρνουν αποζημιώσεις οι αγρότες μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, απέκρυψε ότι τον προϋπολογισμό τον “αρμέγουν” τα μονοπώλια και όχι οι βιοπαλαιστές αγρότες που παίρνουν ψίχουλα για αποζημιώσεις και οι οποίοι συνεισφέρουν στον ΕΛΓΑ με 170 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση κρύβει την πραγματική της πρόθεση. Θα ιδιωτικοποιήσει την Ασφάλιση. Θα μετατρέψει τον ΕΛΓΑ σε Κοινή Ασφαλιστική Εταιρεία. Άρα, απαλλαγή του κράτους. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης από τα Χανιά παρουσίασε ως κοσμογονική και φιλοαγροτική την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, λέγοντας ανοιχτά ότι όποιος αγρότης πληρώνει περισσότερες εισφορές θα αποζημιώνεται. Η αναγκαιότητα που υπάρχει είναι να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Αντίστοιχα ο Βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο Μεταφορικό κόστος των αγροτικών προϊόντων που έχει εκτιναχθεί την ίδια στιγμή που  η κυβέρνηση τους πουλάει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο στην Κρήτη. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη τους χρωστάει την επιδότηση του β΄ εξαμήνου του 2022, ενώ για το α’ εξάμηνο του 2023, η επιδότηση προβλέπεται να είναι μόνο το 20% στην καθαρή αξία μεταφοράς χωρίς το ΦΠΑ, σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις και όχι το 40%-50% στην καθαρή αξία μεταφοράς χωρίς το ΦΠΑ που ίσχυε μέχρι τώρα. Η ζημιά από τη μείωση της επιδότησης είναι ακόμη μεγαλύτερη, με τις συνεχείς αυξήσεις του κόστους μεταφοράς από τους εφοπλιστές.

Η μείωση των επιδοτήσεων, η ακρίβεια, η δυσκολία επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων είναι τα χαρακτηριστικά αποτελέσματα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, που πιστά έχουν υπηρετήσει τις τελευταίες δεκαετίες όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις κι ας μην κάνουν τον κόπο σήμερα να χτυπάνε “φιλικά” την πλάτη των αγροτών. Σύσσωμοι στο Ευρωκοινοβούλιο, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΕΛΛ. ΛΥΣΗ, ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ 2023-2027. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε και είχε έγκαιρα ενημερώσει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους για τις αρνητικές συνέπειες.

Για την ακρίβεια το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που απαντάνε στα πραγματικά προβλήματα και αποτελούν ουσιαστική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων, όπως:

– Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή.

– Η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων και άλλων πρώτων υλών κ.λπ.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν στον αγρότη εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, το φυτικό /ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους. Είναι αντίθετο, στα σχέδια της κυβέρνησης για αυξήσεις στις εισφορές, μείωση των αποζημιώσεων και στις ιδιωτικές εταιρίες.

Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.

Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισής και προστασίας.

"google ad"

– Η άμεση ενίσχυση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων!

Προτάσεις που κανένα από τα αστικά κόμματα, που παριστάνουν τους φίλους σήμερα, δεν ψήφισε προκειμένου να μη θιχτούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου προς όφελος των αναγκών των αγροτών και του λαού μας συνολικά.

Καταλήγοντας, ο Μανώλης Συντυχάκης κάλεσε τους αγρότες να προβληματιστούν και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη στάση όλων των αστικών κομμάτων. Διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που εξειδικεύουν οι εθνικές κυβερνήσεις, στην πάλη προκειμένου ο λαός μας να γίνει ο αφέντης του πλούτου που ο ίδιος παράγει και να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές θα κατατεθεί στον αγώνα της διεκδίκησης της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και των σύγχρονων αναγκών του λαού μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...