«Πνίγονται» στα χρέη οι Δημοτικές Εταιρείες Ύδρευσης, πληρώνουν «έναντι» στη ΔΕΗ

Κανένα σχόλιο

Σοβαρό πρόβληµα αντιμετωπίζουν πλέον πολλές δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Οπως εκτιμούν, η πρόσθετη επιβάρυνση από τον Αύγουστο του 2021 ξεπερνάει τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετοί δήμοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ και πληρώνουν «έναντι» για να μη διακοπεί η παροχή. Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι που βασίζονται σε γεωτρήσεις ή αντλιοστάσια για τη μεταφορά νερού, καθώς και σε αφαλατώσεις, λόγω των υψηλών ενεργειακών τους απαιτήσεων.

Η Ενωση Δημοτικών Εταιρειών Υδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), συλλογικό όργανο των 126 ΔΕΥΑ της χώρας, εξέφρασε χθες την ανησυχία της για την υποεκτίμηση του προβλήματος από πλευράς της πολιτείας. «Η ενεργειακή κρίση μεγέθυνε ένα πρόβλημα που ούτως ή άλλως υπήρχε, αυτό του εξορθολογισμού των τιμολογίων ενέργειας των ΔΕΥΑ», ανέφερε ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια το κόστος της ενέργειας αντιπροσώπευε το 20% των λειτουργικών εξόδων των ΔΕΥΑ και τώρα έχει ανέβει στο 40%. Τον τελευταίο χρόνο οι αυξήσεις στη χαμηλή τάση έχουν φθάσει το 239% και στη μέση τάση το 406%. Κάθε μήνα που περνάει, το ενεργειακό κόστος αυξάνεται κατά 8%, ενώ η βοήθεια που έχουμε λάβει είναι ασήμαντη. Πλέον πολλοί δήμοι πληρώνουν “έναντι” στη ΔΕΗ».

"Sponsored links"

Η πρόσθετη επιβάρυνση λόγω αυξήσεων στο ρεύμα από τον Αύγουστο 2021 υπερβαίνει τα 120 εκατ., υποστηρίζουν.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΔΕΥΑ, κατά μέσο όρο οι γεωτρήσεις νερού και τα αντλιοστάσια μεταφοράς του αντιπροσωπεύουν το 75% του ενεργειακού κόστους, ενώ η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών περίπου το 19%. «Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές που εξαρτώνται από γεωτρήσεις για την παροχή νερού ή χρησιμοποιούν πολλά αντλιοστάσια. Στη χειρότερη κατάσταση όλων βρίσκονται όσοι εξαρτώνται από αφαλατώσεις, η λειτουργία των οποίων είναι πολύ ενεργοβόρα. Η ΔΕΥΑ Σύρου, για παράδειγμα, βρίσκεται σε απόγνωση. Τον Ιούλιο ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήρθε 150.000 ευρώ, τον Οκτώβριο 500.000 ευρώ».

Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ, οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν σήμερα δεν καλύπτουν παρά πολύ μικρό μέρος του κόστους της ενέργειας, το οποίο εκτινάχθηκε μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Αμεσα χρειαζόμαστε επιδότηση που να καλύπτει την αύξηση του ενεργειακού κόστους και έκτακτη ενίσχυση για να καλυφθούν τα χρέη που έχουν ήδη συσσωρευθεί (σ.σ. υπολογίζεται ότι τα συνολικά, παλαιά και νέα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ φθάνουν τα 150 εκατ. ευρώ). Οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΥΑ σχολίασαν και τη δρομολογούμενη (από το υπουργείο Περιβάλλοντος) «μεταφορά» της αρμοδιότητας ελέγχου και συντονισμού των ΔΕΥΑ από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. «Συνήθως οι ρυθμιστικές αρχές παρεμβαίνουν εκεί όπου υπάρχει ανταγωνισμός. Εμείς δεν έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας, δεν μπορεί ένας πολίτης να επιλέξει από ποιον δήμο θα πάρει νερό», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live