15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος σε όλους

Ημερομηνία:

Ο διάβολος κρύβεται στις φοροαπαλλαγές, θα μπορούσε να πει κανείς παραφράζοντας την γνωστή αγγλοσαξονική ρήση. Κι αυτό γιατί ενώ το υπουργείο Οικονομικών διατείνεται ότι με τη νέα του πρόταση θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Στη νέα «διορθωμένη» πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν τρεις κλίμακες:

  • 0-25.000 ευρώ με συντελεστή 21%,
  • 25.001-40.000 ευρώ με 36% και
  • άνω των 40.000 ευρώ με συντελεστή 40%

Παράλληλα καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Αντί για αφορολόγητο θα υπάρξει κλιμακωτή ελάφρυνση 1950 ευρώ για τα εισοδήματα έως 18.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω η ελάφρυνση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος με μηδενισμό στο εισόδημα 43.000 ευρώ. Επίσης, καταργείται η προσαύξηση του αφορολόγητου κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογούμενου που τον βαρύνουν και κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνουν. Δείτε εδώ πίνακες με τις νέες κλίμακες.

Με αυτόν τον τρόπο, το non-paper του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα μειωθεί ο φόρος για όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και σημειώνει οτι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν το 2013 λιγότερο φόρο κατά 92 εκατ. ευρώ συνολικά . Όπως είναι γνωστό, όμως, θα καταργηθούν πολλές φοροαπαλλαγές, όπως απαιτεί το Μνημόνιο, και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012 με αποτέλεσμα ο φόρος που θα πληρώσουμε το 2013 να αυξάνεται τελικά… για όλους. Να γιατί.

Ποιες φοροαπαλλαγές υπάρχουν και ποιες κόβονται

  • Η έκπτωση φόρου 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ύψους έως 200.000 ευρώ και για σπίτια ως 120 τμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2011, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν πριν το 1999 εξέπιπταν κατά 100% ενώ για μεταγενέστερα δάνεια, η έκπτωση ήταν ως 20%. Από πέρσι, η έκπτωση έπεσε στο 10% και τώρα το υπουργείο Οικονομικών την καταργεί τελείως, με αποτέλεσμα να φορολογεί ανύπαρκτο εισόδημα, καθώς ο οφειλέτης το έχει αποδώσει ως τόκο στην τράπεζα…
  • Τα ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν στην επαρχία. Μέχρι τώρα η εφορία αναγνώριζε ως μέγιστη δαπάνη τα 1000 ευρώ ανά μαθητή, και η έκπτωση ήταν 10% δηλαδή ως 100 ευρώ. Τώρα, καταργείται.
  • Τα δίδακτρα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Και εδώ η μέγιστη δαπάνη ήταν στα 1000 ευρώ ανά μαθητή με έκπτωση 10%. Καταργείται κι αυτή.
  • Οι ιατρικές επισκέψεις και αμοιβές. Η έκπτωση ήταν 10% της δαπάνης με όριο τα 3000 ευρώ. Σχεδιάζεται να παραμείνει.
  • Τα νοσήλεια, δηλαδή τα έξοδα για νοσοκομειακή περίθαλψη. Και εδώ η έκπτωση ήταν 10% επί της δαπάνης με μέγιστο όριο έκπτωση τα 3000 ευρώ. Σχεδιάζεται να παραμείνει.
  • Τα ασφάλιστρα ζωής. Αναγνωριζόταν ως μέγιστη δαπάνη 1.200 ευρώ για τον άγαμο και 2.400 για τους έγγαμους, με έκπτωση 10% επί αυτής από το φόρο εισοδήματος. Καταργείται.
  • Οι δωρεές και χορηγίες. Ηδη καταργήθηκε η έκπτωση για δωρεές σε αθλητικά σωματεία και έχει απομείνει μόνο η έκπτωση 10% για δωρεές στο Δημόσιο, ιερούς ναούς, ΑΕΙ, κοινωφελή ιδρύματα κλπ. Σχεδιάζεται να παραμείνει.
  • Οι δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματισμό με ηλιακή ενέργεια κλπ. Η μέγιστη έκπτωση από το φόρο εισοδήματος είναι 300 ευρώ. Σχεδιάζεται η κατάργησή της.
  • Η διατροφή προς πρώην σύζυγο. Η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος είναι 10% επί της δαπάνης με μέγιστη έκπτωση τα 1.500 ευρώ. Σχεδιάζεται να παραμείνει.
  • Εισφορές σε ταμεία ασφάλισης. Εδώ η έκπτωση είναι 10% και είναι άγνωστο αν θα παραμείνει.
  • Μείωση φόρου για όσους μένουν σε παραμεθόριες περιοχές. Μέχρι τώρα, ο έγγαμος φορολογούμενος έχει έκπτωση φόρου 60 ευρώ για κάθε παιδί, αρκεί να μένει μένει στην παραμεθόριο για 9 μήνες το χρόνο. Οι πληροφορίες λένε ότι θα καταργηθεί.

Θα πληρώσουμε περισσότερα

Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά, στεγαστικό δάνειο και εισόδημα 16.000 ευρώ υποτίθεται ότι με τα νέα μέτρα θα πληρώνει φόρο 1410 ευρώ, ή 10 ευρώ λιγότερο από πέρσι. Και με το επίδομα τέκνων των 640 ευρώ το χρόνο, υποτίθεται ότι το τελικό όφελος θα φτάσει τα 250 ευρώ. Αν όμως η οικογένεια πληρώνει τόκους 2000 ευρώ για το στεγαστικό και στέλνει τα παιδιά σε φροντιστήριο τότε, λόγω της κατάργησης των συγκεκριμένων φοροαπαλλαγών, η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική: θα βρεθεί να πληρώνει επιπλέον φόρο έως και 150 ευρώ…

Εκτός των παραπάνω όμως, πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί μιλούν για φορολόγηση ακόμα και των επιδομάτων και των συντάξεων που καταβάλλονται σε πολύτεκνους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και οικογένειες με φοιτητές. Αν επιβεβαιωθούν τότε θα φορολογηθούν και τα εξής επιδόματα και παροχές:

  • Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες
  • Η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας
  • Το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων
  • Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
  • Το φοιτητικό επίδομα των 1000 ευρώ που παίρνουν οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν μακρυά από τον τόπο διαμονής τους.

Χαμένοι οι καταθέτες και οι επαγγελματίες

Τέλος να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών βάζει μεγαλύτερο χέρι και στις καταθέσεις, αυξάνοντας το φόρο επί των τόκων στο 15% από το 10% που είναι σήμερα.

Χαμένοι θα είναι και οι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι 150.000 ΟΕ και ΕΕ, καθώς θα πληρώσουν περισσότερο φόρο ενώ αυξάνεται έως και κατά 100% το Τέλος Επιτηδεύματος. Ειδικότερα, το Τέλος Επιτηδεύματος από τα 500 ευρώ πάει στα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως τους οδηγούς ταξί, τα μικρομάγαζα κοκ. Παράλληλα, αλλάζει η κλίμακα για το φόρο εισοδήματος αυτών των κατηγοριών: θα πληρώνουν φόρο 26% για εισόδημα ως 50.000 ευρώ και 32% για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Κερδισμένοι θα είναι μόνο όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ. Κι αυτά την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, για κάθε μία επιχείρηση που ανοίγει κλείνουν τέσσερις.

Αντίθετα, ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή οι ΑΕ και οι ΕΠΕ. Η φορολογία τους μειώνεται από το 40% στο 32,8%. Επίσης, μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 10% από 25% που είναι σήμερα

Πηγή: iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Λίγα λόγια με φιλοσοφικές σκέψεις και φυσιολογικό συναίσθημα

Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ). Στο πλαίσιο μιας διεθνούς...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι,...

Τα SYN.KA σκορπίζουν ξανά δώρα και χαρά, με τον μεγάλο διαγωνισμό Santa SYNKA

Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα...