28.8 C
Chania
Friday, July 19, 2024

Ποιος νομοθετεί σε αυτόν τον τόπο;

Ημερομηνία:

Του Αργύρη Αργυριάδη

Δικηγόρου

Η Ελλάδα είναι η χώρα που ακόμη και η σημειωτική τα βρίσκει σκούρα. Οι έννοιες σημαίνον και σημαινόμενο … αναβιβάζονται σε άλλο επίπεδο. Η λέξη – σημείο ανταποκρίνεται σε άλλη ιδέα – αντίληψη. Για παράδειγμα λέμε ότι νομοθετεί η βουλή. Στην πραγματικότητα νομοθετεί η κυβέρνηση. Και κάποιες φορές ούτε αυτή. Αντί να αποφασίζει ένα συλλογικό όργανο, τη νομοθετική πρωτοβουλία έχει ο υπουργός και οι μανδαρίνοι του.

Ούτε, όμως, η ανωτέρω διαπίστωση ανταποκρίνεται, πλέον, στην πραγματικότητα. Δε νομοθετεί ούτε η βουλή ούτε η κυβέρνηση ούτε ο υπουργός και οι μανδαρίνοι του. Πλέον νομοθετούν τα μέσα ενημέρωσης, ο κίτρινος τύπος και η κοινή γνώμη της κλειδαρότρυπας. Κάθε έγκλημα που «προκαλεί την κοινή γνώμη» οδηγεί νομοτελειακά σε ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Όχι όταν το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό ημερεύσει και προφανώς δίχως να προηγηθεί οποιοσδήποτε επιστημονικός διάλογος. Εν θερμώ! Εντός 48 ωρών ανακοινώνονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να ικανοποιηθούν τα αλαλάζοντα πλήθη.

Και ποιος ελέγχει του νόμους; Ποιος καλείται να τους εφαρμόσει; Σε μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, οι δικαστές. Στην μπανανία του βαλκανικού νότου τα social media και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτοί θα κρίνουν εάν ο δικαστής ορθώς ερμήνευσε ή εφάρμοσε το νόμο. Εάν έκανε λάθος. Και εάν η απόφαση δεν μας αρέσει θα πρέπει άρδην να ανακληθεί υπό το φόβο κάποιου δυσεξήγητου πειθαρχικού ελέγχου. Οι περιοριστικοί όροι μετατρέπονται σε ένταλμα σύλληψης για αστεία αφορμή και όλοι μένουν ικανοποιημένοι. Δικανικός ποπουλαρισμός στην πράξη.

Μα πρέπει να είναι οι δικαστές ανεξέλεγκτοι; Προφανώς και όχι. Όμως είναι άλλο πράγμα να αξιολογούνται για τις αποφάσεις τους (που δυστυχώς δεν αξιολογούνται) και άλλο να ελέγχονται πειθαρχικά (που στο τέλος δεν ελέγχονται) επειδή η απόφασή τους δεν έγινε αρεστή σε κάποιον υπουργό ή στην κοινή γνώμη. Δημιουργούμε μια κοινωνία που θα χαρακτηρίζεται όχι μόνον από την απουσία θεσμικών αντίβαρων, αλλά από την πλήρη κατάλυση των θεσμών.

Ελλάδα – Πολωνία, μια τζούρα δρόμος …

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό «μπλακ άουτ»: Πώς μια αποτυχημένη αναβάθμιση προκάλεσε παγκόσμιο χάος – Πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση

Δεκάδες συστήματα υπολογιστών αεροδρομίων, τραπεζών, ακόμα και συστημάτων υγείας...

Προς τον Δήμο Χανίων: Απάνθρωπο να εργάζονται οι σκουπιδιάρηδες στο καταμεσήμερο

Δεν ξέρουμε ποιοι κανονίζουν τα ωράρια των εργαζόμενων στον...

Στον Αλικιανό και φέτος τα Ερευνητικά εργαστήρια Periplus

Μετά την περυσινή επιτυχία των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus,...

Δουλειές με… φούντες ξανά στον Μυλοπόταμο

Συνολικά 7 μικρές χασισοφυτείες, με περίπου 200 δενδρύλλια κάνναβης συνολικά,...