Ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Λουλζίμ Μπάσα διέψευσε τις αναφορές ότι το κόμμα έλαβε 500.000 δολάρια από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των γενικών εκλογών του 2017, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Οι ψίθυροι για ρωσικά χρήματα στην πολιτική κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια με το PD, που τώρα έχει νέο ηγέτη και εξακολουθεί να είναι στην αντιπολίτευση, να το διαψεύδει κατηγορηματικά. Επίσης, ξεκίνησε έρευνα, η οποία όμως δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα και τελικά απέρριψε τις φήμες.
Όμως η τελευταία κατηγορία έρχεται μέσω ειδησεογραφικού άρθρου του BBC, που επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες αναφέρονται σε έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία δαπάνησε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια από το 2014 για τη χρηματοδότηση ξένων πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την παγκόσμια πολιτική.
Ο Μπάσα διέψευσε κατηγορηματικά την έκθεση, δηλώνοντας ότι το PD δεν είχε λάβει ξένη χρηματοδότηση, πολύ περισσότερο από τη Ρωσία.
«Είμαστε υπερήφανοι για τη σταθερή εταιρική σχέση με τον στρατηγικό μας σύμμαχο, τις ΗΠΑ, και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά μαζί με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας για την εδραίωση των δυτικών αξιών και την πλήρη ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε στη διάψευσή του στο Twitter.
Άλλα μέλη του κόμματος απέρριψαν τους ισχυρισμούς ως «απλώς μια φήμη» από ανώνυμη πηγή, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι πρόκειται για μια απλή εκστρατεία συκοφάντησης.
Το 2018, το Mother Jones ανέφερε ότι μια σκωτσέζικη εταιρεία με διασυνδέσεις με τη Ρωσία, η Biniatta Trade, πλήρωσε έναν Αμερικανό Ρεπουμπλικάνο λομπίστα για να βοηθήσει το PD.
Το PD επιβεβαίωσε μια σύμβαση με τον πρώην βοηθό της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Νικ Μούζιν, αλλά δήλωσε ότι δεν πλήρωσε περισσότερα από 25.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του.
Και τα δύο κόμματα έχουν επανειλημμένα αποτύχει να δηλώσουν το πλήρες ποσό της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, αφήνοντας το κοινό με λίγες πληροφορίες σχετικά με το ποιος χρηματοδοτεί συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις κατά την προεκλογική περίοδο.
Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017, τις οποίες κέρδισε το PS, το Αλβανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το συνολικό ποσό που δηλώθηκε ήταν πιθανότατα πολύ μικρότερο από την πραγματικότητα. Η κατάσταση αυτή επαναλήφθηκε στις επόμενες τοπικές και γενικές εκλογές και έχει επανειλημμένα επισημανθεί από ξένους παρατηρητές.
Σύμφωνα με την πηγή, χρήματα αντλήθηκαν επίσης στην πολιτική στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.