Το πρόβλημα στις εν λόγω επιχειρήσεις σχετίζεται πιθανόν και με το γεγονός ότι έχουν πιο περιορισμένες δυνατότητες παροχής οικονομικών κινήτρων στους υποψήφιους προς απασχόληση σε αυτές
Μόλις το 3% των επιχειρήσεων βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε κατά τη διαδικασία εξεύρεσης προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που έχουν δείξει πολλές ακόμη έρευνες και που αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις περισσότερες πλέον επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 31,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τελικά κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 17,2% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι τόσο μεγάλος, που δεν προβλέπει ότι θα μπορέσει να καλύψει σωστά τις ανάγκες του. Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας προσέλκυσης προσωπικού με τις δεξιότητες που θεωρούν κατάλληλες για τις κενές τους θέσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω από 250.000 ευρώ, καθώς το 41,2% εξ αυτών προβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του σε εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την kathimerini.gr. Το πρόβλημα στις εν λόγω επιχειρήσεις σχετίζεται πιθανόν και με το γεγονός ότι έχουν πιο περιορισμένες δυνατότητες παροχής οικονομικών κινήτρων στους υποψήφιους προς απασχόληση σε αυτές.
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό
Οι ειδικότητες για τις οποίες οι επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολία να βρουν προσωπικό, αφορούν κυρίως αυτές των μηχανικών (16,7%), των οικονομικών (13,9%) και τεχνικών (11,1%) κλάδων, καθώς και της πληροφορικής (9,6%). Επιπλέον, το 63,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βρουν καλά καταρτισμένους εργαζομένους σε τεχνικές ειδικότητες, 40,9% ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με τις ψηφιακές δεξιότητες που έχει ανάγκη, το 53,5% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με την κατάλληλη εμπειρία, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν προσφέρει στους αποφοίτους γνώσεις και δεξιότητες που θα διευκόλυναν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Η υγειονομική κρίση των προηγούμενων ετών επηρέασε τον τρόπο εργασίας του προσωπικού για το 62,9% των επιχειρήσεων. Από αυτές, πάνω από τις μισές (54%) δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας του προσωπικού τους και συγκεκριμένα την τηλεργασία σε ποσοστό 79,6%, και την εκ περιτροπής εργασία σε ποσοστό 24,1%.
Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο σε δείγμα 795 ατόμων, εκπροσώπων επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΑ.