15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Υδρογονάνθρακες: Εντός του 2024 η απόφαση για τα γεωτρύπανα σε Κρήτη και Ιόνιο

Ημερομηνία:

Σε διάστημα 13 μηνών, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και οι επενδυτές ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy υλοποίησαν επτά προγράμματα σεισμικών ερευνών στα πέντε θαλάσσια blocks της χώρας

Οι επενδυτικές αποφάσεις των πετρελαϊκών που ερευνούν τα πλούσια θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης και του Ιονίου για την εκτέλεση των δοκιμαστικών γεωτρήσεων πρόκειται να ληφθούν το 2024. Την ίδια στιγμή όμως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου ώστε το πρώτο γεωτρύπανο ύστερα από πολλές δεκαετίες να επιστρέψει στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Και ο λόγος γίνεται για το χερσαίο block των Ιωαννίνων, την πλέον ώριμη παραχώρηση που έχει μισθώσει η Energean.

Σε διάστημα 13 μηνών, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και οι επενδυτές ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy υλοποίησαν επτά προγράμματα σεισμικών ερευνών στα πέντε θαλάσσια blocks της χώρας. Πρόκειται για τα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», που έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy, στο «block 2» το οποίο έχει αναλάβει το σχήμα Energean – Helleniq Energy, και τα επίσης θαλάσσια «οικόπεδα» «Ιόνιο» και «block 10» στα οποία οι έρευνες έχουν ανατεθεί στην Helleniq Energy.

Σε ό,τι αφορά τα «Ιωάννινα», στις 27 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης, σύμφωνα με το in.gr. Πηγές αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λπ.) τάχθηκαν υπέρ της ΣΜΠΕ. Ωστόσο το κείμενο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου η Energean να πάρει το πράσινο φως και να τρέξει την προετοιμασία και την εκτέλεση της εξόρυξης.

Ο χρόνος έγκρισης παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ενδεχομένως να απαιτείται και κάποια αποσαφήνιση από την εταιρεία επί σχολίων των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, ενώ ταυτόχρονα οι επερχόμενες εθνικές και περιφερειακές εκλογές ίσως να πάνε πιο πίσω την έγκριση της ΣΜΠΕ. Επιπλέον, κι εφόσον τα παραπάνω τρέξουν γρήγορα, η Energean θα πρέπει να χωροθετήσει το εργοτάξιο για τη γεώτρηση αλλά και να παραγγείλλει το γεωτρύπανο από τη διεθνή αγορά.

Η πρώτη γεώτρηση

Ενδεχομένως, δηλαδή, η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στις υπόλοιπες θαλάσσιες παραχωρήσεις οι επενδυτές και η ΕΔΕΥΕΠ βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων. Απαιτείται σημαντικός χρόνος για την κατανόησή τους και τον εντοπισμό πιθανών γεωτρητικών στόχων. Όλα δείχνουν ότι την επόμενη χρονιά οι παραχωρησιούχοι θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Αν αυτές κινηθούν στην κατεύθυνση της διενέργειας γεωτρήσεων, τότε θα χρειαστεί μια περίοδος προετοιμασίας αδειών, εξεύρεσης γεωτρύπανων, ώστε εντός του 2025 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις.

Πρόσφατα στη διάρκεια του συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αρης Στεφάτος, επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε τον Φεβρουάριο στα «ΝΕΑ» για τις μεγάλες πιθανότητες εντοπισμού πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι καθώς η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των υποδομών που ήδη έχουμε, μπορεί να γίνει ένα αξιόπιστο κέντρο ενέργειας, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό, με τη δυνατότητα να προμηθεύσει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου» είπε και τόνισε: «Στοχεύουμε άλλωστε σε μεγάλες δομές φυσικού αερίου – πιθανώς και σε μεγαλύτερες από όσο υπολογίζαμε παλαιότερα, με τις τελευταίες εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να μας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση».

Οι σταθμοί LNG

Στην επανεξέταση αριθμού επενδυτικών σχεδίων για την κατασκευή πλωτών σταθμών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και αεριοποποίησης (FSRU) βρίσκονται εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν λάβει τις σχετικές άδειες και έχουν διενεργήσει και market tests για το ενδιαφέρον αγοραστών. Η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης και των βαλκανικών χωρών, η ανάπτυξη κι άλλων FSRUs και η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου οδηγούν επενδυτές στην Ελλάδα σε αναθεώρηση των projects.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ