13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Που βρίσκονται και ποια είναι τα ακριβότερα ελληνικά ξενοδοχεία

Ημερομηνία:

Της Στεφανίας Σούκη

Η άνοδος του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία φέρνει αύξηση και μάλιστα διψήφια, άνω του 10% στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, με την Πελοπόννησο να …σύρει το χορό, σημειώνοντας τις υψηλότερες αυξήσεις πανελλαδικά.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού το 2014, στην αρχή της σεζόν, το Μάιο, η μέση τιμή δωματίου στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στα 70,4 ευρώ, από 66 ευρώ που ήταν μία διετία πρίν, το Μάιο του 2012. Αντίστοιχα, για την υψηλή σεζόν του Αυγούστου, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 116 ευρώ από 102 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2012.

“Για να καταφέρουν τα ξενοδοχεία να επιβιώσουν μέσα στην οικονομική κρίση και να αυξήσουν την πελατεία τους είχαν αναγκαστεί το 2013 να μειώσουν τις τιμές διάθεσης των δωματίων τους κατά 3,5% το Μάιο και να τις διατηρήσουν στα επίπεδα του 2012 τον Αύγουστο”, σημειώνει η μελέτη του ΙΤΕΠ. “Μετά τις θετικές εξελίξεις στον τουρισμό που καταγράφηκαν το 2013, οι τιμές το 2014 αυξήθηκαν: Έτσι, η αύξηση που παρατηρήθηκε το Μάιο του 2014 ήταν 10,5% και τον Αύγουστο 13,6%”.

Ανά την Ελλάδα, όμως, η εικόνα που επικράτησε ως προς τη μεταβολή των τιμών δεν ήταν ομοιόμορφη. Έτσι, στα ξενοδοχεία της Αθήνας οι τιμές μειώθηκαν τόσο το Μάιο (-5,5%) όσο και τον Αύγουστο (-11%) του 2014, γεγονός το οποίο αιτιολογείται ουσιαστικά από τις απώλειες που είχαν υποστεί τα ελληνικά ξενοδοχεία τις περασμένες χρονιές (λόγω της μεγάλης υποβάθμισης και των γεγονότων στο κέντρο της πρωτεύουσας)- οπότε αναγκάστηκαν να ρίξουν και τις τιμές.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα ξενοδοχεία της Πελοποννήσου και τους δύο μήνες που εξετάζονται στην έρευνα: Ετσι, για το μήνα Αύγουστο του 2014, στην Πελοπόννησο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 77%, στα 169 ευρώ από 96 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ στην Κρήτη, που ακολουθεί, το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης διαμορφώθηκε στο 17% με μία μέση τιμή στα 134 ευρώ. Πελοπόννησος, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο (με 121 ευρώ) παρουσιάζουν και τις υψηλότερες τιμές τον Αύγουστο στα ξενοδοχεία τους, ενώ στην Αττική η μέση τιμή των ξενοδοχείων αντιστοιχεί το Μάιο στα 82 ευρώ και τον Αύγουστο στα 76 ευρώ.

Oπως σημειώνει η έρευνα, τα ξενοδοχεία στην Ήπειρο-Θεσσαλία, αλλά και στην Κεντρική Ελλάδα, δεν ακολουθούν αυστηρά το εποχικό πρότυπο του τουρισμού της νησιωτικής χώρας. Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις τους ήταν αισθητά βελτιωμένες τόσο το Μάιο όσο και τον Αύγουστο του 2014 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013.

pinakas domatia

Στα ξενοδοχεία 5 αστέρων οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 103 ευρώ το Μάιο και γύρω στα 170 ευρώ τον Αύγουστο. Στα ξενοδοχεία 2 αστέρων, τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των μονάδων, οι τιμές διαμορφώνονται γύρω στα 40 ευρώ το Μάιο και τα 60 ευρώ τον Αύγουστο. Οι τιμές αυτές αποτελούν τους σταθμισμένους μέσους της κάθε κατηγορίας.

Επομένως, η βαρύτητα των μεγάλων μονάδων είναι πολύ αυξημένη έναντι των μικρών. Αν μελετηθεί διεξοδικότερα η κατανομή των τιμών, διαπιστώνεται ότι το 40% των ελληνικών ξενοδοχείων διαθέτουν τα δωμάτιά τους κάτω από 40 ευρώ το Μάιο. Το ποσοστό των ξενοδοχείων που πωλούν κάτω από 60 ευρώ ανέρχεται στο 74%. Αντίθετα, μόνο το περίπου 4% των ελληνικών ξενοδοχείων πωλούν πάνω από 100 ευρώ τα δωμάτιά τους το Μάιο.

pinakas domatia 2

Τον Αύγουστο του 2014, το επίπεδο των τιμών είναι σαφώς πιο βελτιωμένο, καθώς το ποσοστό των ξενοδοχείων που διαθέτει δωμάτια κάτω από 40 ευρώ ανέρχεται στο 15%. Στην περίοδο της υψηλής ζήτησης μόνο το 14% των ξενοδοχειακών μονάδων διαθέτει τα δωμάτια πάνω από 100 ευρώ την ημέρα.

Οι ξένοι τουρίστες κάνουν τη… διαφορά

Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις των ξενοδοχείων που φιλοξενούν κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς πελάτες εμφανίζονται σαφώς καλύτερες σε σχέση με τις μονάδες που φιλοξενούν ημεδαπούς, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την τάξη στην οποία ανήκουν, εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ποσοστό των αλλοδαπών που φιλοξενεί το κάθε ξενοδοχείο. Στις μονάδες όπου το ποσοστό των αλλοδαπών πελατών είναι μικρότερο από 20%, το μέσο ετήσιο έσοδο ανά δωμάτιο διαμορφώνεται στα 8.016 ευρώ, ενώ στις μονάδες όπου το ποσοστό τους είναι μεγαλύτερο από 70% σχεδόν διπλασιάζεται και φτάνει στα 16.118 ευρώ.

Οι πληρότητες, τόσο το Μάιο όσο και τον Αύγουστο, είναι σχεδόν διπλάσιες στα ξενοδοχεία στα οποία το ποσοστό των αλλοδαπών πελατών είναι μεγαλύτερο από 70% σε σχέση με τα ξενοδοχεία που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν Ελληνες τουρίστες (σε ποσοστό 80% και πάνω). Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές διάθεσης των ξενοδοχείων. Μάλιστα, τον Αύγουστο οι τιμές στα ξενοδοχεία με πάνω από 70% αλλοδαπούς πελάτες είναι υπερδιπλάσιες από αυτά όπου το ποσοστό είναι μικρότερο του 20% (Έλληνες η κύρια πελατεία τους) και διαμορφώνεται στα 134 ευρώ περίπου, έναντι 58 ευρώ.

newmoney.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ