20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πούτιν: Έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλες τις πλευρές – Η Δύση προσπαθεί να διαμελίσει τη Ρωσία – 50 δισεκατομμύρια δινουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην πολεμική διαμάχη της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας”, δήλωσε ο Πούτιν σε μία συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

“Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται”, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δρα στη “σωστή κατεύθυνση” στην Ουκρανία, επειδή η Δύση, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ προσπαθεί να διαμελίσει τη Ρωσία.

“Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας”, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Ερωτηθείς εάν η γεωπολιτική σύγκρουση με τη Δύση φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, ο Πούτιν υποστήριξε πως κατά τη γνώμη του δεν είναι τόσο επικίνδυνο, ρίχνοντας τις ευθύνες στη Δύση για την έναρξη της σύγκρουσης με την Ουκρανία το 2014, με την ανατροπή ενός φιλορώσου προέδρου στις διαδηλώσεις της Επανάστασης του Μαϊντάν, αναφέρει το Reuters.

Αμέσως μετά από εκείνη την επανάσταση, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις άρχισαν να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην ανατολική Ουκρανία.

“Στην πραγματικότητα, το θεμελιώδες πράγμα εδώ είναι η πολιτική των γεωπολιτικών μας αντιπάλων που στοχεύει στην διάσπαση της Ρωσίας, της ιστορικής Ρωσίας”, είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν χαρακτηρίζει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία ως μια στιγμή ορόσημο όταν η Μόσχα στάθηκε τελικά απέναντι σε ένα δυτικό μπλοκ που λέει ότι επιδιώκει να καταστρέψει τη Ρωσία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο Πούτιν περιέγραψε τη Ρωσία ως μια “μοναδική χώρα” και ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της παραμένει ενωμένος και επιθυμεί την υπεράσπισή της.

“Όσον αφορά το κύριο μέρος (της Ρωσίας)- το 99,9% των πολιτών μας, ο λαός μας που είναι έτοιμος να δώσει τα πάντα για τα συμφέροντα της πατρίδας, δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο για μένα εδώ”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος και σημείωσε πως “αυτό για άλλη μια φορά με πείθει ότι η Ρωσία είναι μια μοναδική χώρα και ότι έχουμε έναν εξαιρετικό λαό. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε όλη την ιστορία της ύπαρξης της Ρωσίας”.

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζει μέσω των δηλώσεών του την επιθυμία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα ότι “πασχίζουν και μοχθούν” για τον τερματισμό του.

«Στόχος μας δεν είναι να περιστρέφουμε τον σφόνδυλο της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά, αντιθέτως, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πασχίζουμε για αυτό και θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους. «Θα μοχθήσουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά», είχε πει την περασμένη Πέμπτη.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, δέκα μήνες περίπου μετά την εισβολή της Ρωσίας χρησιμοποίησε τη λέξη “πόλεμος” για να αναφερθεί σε αυτό που μέχρι σήμερα η χώρα του αποκαλούσε στρατιωτική επιχείρηση.

"google ad"

“Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο, είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, κατά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. “Προσπαθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό, συνέχισε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε την πιο θανατηφόρα πολεμική διαμάχη στην Ευρώπη από την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, από την πυραυλική κρίση της Κούβας το 1962.

Μέχρι τώρα, υπάρχει μόλις ένα ελάχιστο ίχνος για το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου.

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα πολεμήσει μέχρι την επίτευξη όλων των αντικειμενικών σκοπών του, ενώ το Κίεβο ανακοινώνει ότι δεν θα ησυχάσει, μέχρι ο κάθε Ρώσος στρατιώτης εκδιωχθεί από όλες τις περιοχές του, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, την οποία, η Ρωσία κατέλαβε το 2014.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού σε όλη την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν το πρωί της Κυριακής (25/12) στο Κίεβο και σε όλες τις ουκρανικές περιφέρειες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν πως ο συναγερμός μπορεί να κηρύχθηκε αφού ρωσικά αεριωθούμενα απογειώθηκαν στη Λευκορωσία.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία αυτή.

Η διοίκηση της πόλης του Κιέβου προέτρεψε τους ανθρώπους να πάνε σε καταφύγια μετά την ανακοίνωση του αεροπορικού συναγερμού.

Ο δήμαρχος του Μικολάιβ στα νότια της χώρας με ανάρτηση στο επίσημο κανάλι του στο Telegram προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους για τις σειρήνες.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποήσει τους Ουκρανούς τις προηγούμενες μέρες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις τα Χριστούγεννα, προτρέποντάς τους να «δώσουν προσοχή στους συναγερμούς αεροπορικών επιδρομών, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να προσέχουν ο ένας τον άλλον».

Νέα οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, σε σημαντική οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας προχωρούν οι ΗΠΑ, καθώς οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον έδωσαν τελική έγκριση σε νόμο που περιλαμβάνει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για έκτακτη χρηματοδότηση του Κιέβου.

Το νέο πακέτο βοήθειας έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το βάθος της πολιτικής υποστήριξης της κυβέρνησης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στάθηκαν απέναντι στις τεράστιες δαπάνες, ενώ ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί ζήτησαν ειρηνευτικές συνομιλίες από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Ζελένσκι επέστρεψε στο Κίεβο την Παρασκευή μετά από ένα κομβικό διπλωματικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον, το πρώτο του εκτός Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, με στόχο την τόνωση της αμερικανικής υποστήριξης στην πολεμική προσπάθεια της χώρας του.

Η εν λόγω βοήθεια είναι μέρος ενός νομοσχεδίου δαπανών ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά, οι αμερικανικές βοήθειες για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής θα υπερβούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, χωρισμένες σε τέσσερα πακέτα δαπανών έκτακτης ανάγκης.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...