Θετικός εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ για τον προσωρινό τερματισμό των συγκρούσεων με την Ουκρανία, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση, καταγγέλοντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για «εχθρικές» και «αποσταθεροποιητικές» ενέργειες. Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Λευκορωσία είναι έτοιμες να λάβουν στρατιωτικά και διπλωματικά μέτρα, αν αυτό χρειαστεί.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην κοινή με τη Λευκορωσία δημιουργία αμυντικής περιοχής με τακτικά πυρηνικά όπλα και αμυντικά συστήματα ασφαλείας.
Ο Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε αρχικά πως συμφωνεί με την 30ήμερη κατάπαυση πυρός, αρκεί να οδηγήσει σε πλήρη ειρήνευση, ενώ πρόσθεσε πως εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ και αλλού.
Ωστόσο, είπε πως υπάρχουν ακόμα «πολλά ερωτήματα» για την κατάπαυση του πυρός με μια από αυτές να είναι το ποιος θα την ελέγχει καθώς το μέτωπο έχει μήκος 2.000 χλμ.
Συνεχίζοντας να διατυπώνει τις σκέψεις του, ο Πούτιν είπε:
«Ποιος θα δώσει διαταγές για παύση των εχθροπραξιών και τι αξία θα έχουν αυτές οι εντολές;», αναρωτήθηκε.
Όπως είπε, το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός για στρατιωτική κινητοποίηση και προμήθεια περισσότερων όπλων, ενώ το ζήτημα του πώς θα ελεγχθεί αυτό πρέπει να επιλυθεί.
Η Ρωσία, είπε, θα διαπραγματευτεί τα επόμενα βήματα για τον τερματισμό της σύγκρουσης με βάση την επιτόπια κατάσταση. Ο Πούτιν δεν απέκλεισε να συζητήσει την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός με τον Τραμπ. Εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνήσουν για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, τότε μπορεί να παρασχεθεί ένας «αγωγός φυσικού αερίου» για την Ευρώπη.
«Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να μελετηθούν επιμελώς και από τις δύο πλευρές», λέει, προσθέτοντας ότι η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός είναι «καλή και την υποστηρίζουμε απολύτως, αλλά υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητήσουμε».
Ο Πούτιν είπε ότι πιστεύει ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους και εταίρους μας» και «ίσως» να έχουμε ένα τηλεφώνημα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Την ίδια την ιδέα του τερματισμού αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα, την υποστηρίζουμε».

Όπως είπε, «πρέπει να συνομιλήσουμε με τις ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός», ενώ τόνισε πως οποιαδήποτε διευθέτηση με την Ουκρανία, θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις «ριζικές αιτίες» της σύγκρουσης.
Ο Πούτιν μιλώντας για την εμφάνισή του στην περιοχή του Κουρσκ είπε ότι η κατάσταση «είναι πλήρως υπό τον έλεγχό μας».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο έλεγχος των ουκρανικών δυνάμεων «έχει χαθεί», λέγοντας ότι ο εξοπλισμός τους έχει «εγκαταλειφθεί».
«Η ομάδα των Ουκρανών μαχητών που εισέβαλε στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ βρίσκεται σε πλήρη αποκλεισμό. Οι αποκλεισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες θα έχουν μια επιλογή: να παραδοθούν ή να πεθάνουν. Τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν έναν προς έναν τους οικισμούς γύρω από τη Σούτζα. Η ομάδα που εισέβαλε στο έδαφός μας είναι περικυκλωμένη. Πρόκειται για πλήρη αποκλεισμό, κανείς δεν θα μπορέσει να φύγει. Θα υπάρχουν μόνο δύο τρόποι: να παραδοθεί ή να πεθάνει».
Ο Πούτιν είπε πως υπό το πρίσμα αυτό, «θα ήταν καλό» για την Ουκρανία να επιτύχει μια εκεχειρία 30 ημερών, λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ αυτής».
«Αν σταματούσαμε τις εχθροπραξίες…τι θα σήμαινε αυτό;» αναρωτήθηκε ο Πούτιν, αμφισβητώντας τι θα συνέβαινε στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. «Ότι όλοι όσοι είναι εκεί θα φύγουν χωρίς μάχη, πρέπει να τους αφήσουμε να φύγουν από εκεί, από τη στιγμή που έχουν διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά αμάχων; Ή η ουκρανική ηγεσία θα τους δώσει όπλα;».
Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν φόρεσε την Τετάρτη πράσινη στολή παραλλαγής για να επισκεφθεί ένα διοικητήριο στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, όπου η Ουκρανία χάνει τη βάση της μετά από μια μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί κεκλεισμένων των θυρών με τον αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και δεν θα γίνουν δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης.
Πώς θα ερμηνεύσει ο Λευκός Οίκος τις δηλώσεις Πούτιν;
Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση του BBC, η στάση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δείχνει ότι, μετά από τρία χρόνια πολέμου, το Κρεμλίνο είναι περισσότερο από ικανό να ασκήσει έξυπνη διπλωματία.
Από τη μία, φάνηκε να απαντά θετικά στην πρόταση των ΗΠΑ για άμεση παύση των εχθροπραξιών.
Ένα άμεσο «όχι» θα οδηγούσε σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου – δεσμοί που μόλις πρόσφατα άρχισαν να βελτιώνονται και, τις τελευταίες εβδομάδες, λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Μόσχας.
Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, από την προοπτική του Κρεμλίνου, θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη θέση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.
Τα λόγια του Πούτιν, μαζί με την απροειδοποίητη επίσκεψή του χθες στην περιοχή του Κουρσκ – όπου έκανε μια σπάνια εμφάνιση με στρατιωτική στολή – ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι η επιτυχία στο πεδίο της μάχης παραμένει προτεραιότητα για τη Μόσχα.
Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πώς θα ερμηνεύσει ο Λευκός Οίκος τη δήλωση του Πούτιν: ως πρόσκληση για διαπραγμάτευση ή ως προσπάθεια εκτροχιασμού των ειρηνευτικών προσπαθειών του Τραμπ.
Παραμένει επίσης ασαφές πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Λευκός Οίκος για να πείσει την Ουκρανία να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας.
Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι η απόρριψη της κατάπαυσης του πυρός θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» για τη Ρωσία.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό – και ποια πίεση είναι διατεθειμένες να ασκήσουν οι ΗΠΑ στις συναλλαγές τους με τη Μόσχα – παραμένει μυστήριο.
Ναι μεν αλλά…
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, καθώς θα έδινε ανάπαυλα στον ουκρανικό στρατό, ωστόσο σε νέα του σχόλια, φάνηκε να μετριάζει λίγο τον κατηγορηματικό του τόνο.
Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η πρόταση για εκεχειρία 30ημερών στην Ουκρανία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία χρειάζεται επεξεργασία και να λάβει υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
«Το έγγραφο, μου φαίνεται, ότι έχει βιαστικό χαρακτήρα… Θα πρέπει να το επεξεργαστούμε, να το σκεφθούμε και να ληφθεί επίσης υπ’ όψιν η δική μας θέση. Σε αυτό παρουσιάζεται μόνο η ουκρανική προσέγγιση», δήλωσε ο Ουσακόφ.
Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας με την Ουκρανία.
«Μπορώ να πω ότι βρισκόμουν πρόσφατα σε αρκετά τακτική τηλεφωνική επαφή με (τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ) Μάικλ Βαλτς», είπε ο βοηθός του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι μίλησε με τον Γουόλτς την Τετάρτη για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας.
«Φυσικά σχολίασα τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και εξέθεσα τη θέση μας ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσωρινή ανάπαυλα για τον ουκρανικό στρατό και τίποτα περισσότερο», είπε ο Ουσάκοφ. «Πιστεύουμε ότι στόχος μας είναι μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση. Αυτό επιδιώκουμε. Ειρηνική διευθέτηση.»
«Οι Αμερικανοί και εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ουκρανικής διευθέτησης και στο πλαίσιο του μέλλοντος της Ουκρανίας», υποστήριξε επίσης.
Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα απορρίψει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία. Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ρωτήθηκε την Τετάρτη σχετικά με την πιθανότητα τα ευρωπαϊκά στρατεύματα να ενεργούν ως ειρηνευτικά, ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης απάντησε: «Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να δημιουργηθεί ένας αποτρεπτικός παράγοντας στο έδαφος».
Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ βρίσκονται στη Ρωσία και αναμένεται να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία με Ρώσους ομολόγους τους.
«Πράγματι, οι διαπραγματευτές είναι καθ’ οδόν και έχουν προγραμματιστεί επαφές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Πέμπτη. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους συμμετέχοντες, λέγοντας: «Θα μοιραστούμε τις λεπτομέρειες μαζί σας αργότερα».
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στίβεν Γουίτκοφ προσγειώθηκε στη Μόσχα, επικαλούμενο στοιχεία από την υπηρεσία παρακολούθησης Flightradar 24.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία μόλις έχασε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, με τη Μόσχα να λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σούτζα, τη μεγαλύτερη πόλη που κάποτε κατείχε η Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι πλάνα από το έδαφος δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σούτζα και προχώρησαν προς τη νότια Ζαολεσένκα, έναν οικισμό ακριβώς βορειοδυτικά της Σούντζα.
Η ανακατάληψη θα αντιπροσώπευε μια σημαντική συμβολική νίκη για τη Ρωσία. Αν και η Σούτζα είναι μια μικρή πόλη, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκων πριν από την εισβολή της Ουκρανίας, ήταν μια από τις μόνες κατοικημένες πόλεις που εξακολουθούσε να κρατείται από την Ουκρανία.