19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πούτιν: Να καταθέσουν οι Ουκρανοί εθνικιστές τα όπλα για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη

Ημερομηνία:

Μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση», ανακοινώνει το Ελιζέ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τον στόχο της «ειδικής ρωσικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, την «προστασία του λαού απέναντι από τους δράστες της συνωμοσίας για τη διάπραξη θηριωδιών και τη γενοκτονία με ευθύνη 100% του καθεστώτος του Κιέβου».

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας, ο Μακρόν είπε στον Ρώσο πρόεδρο πως η πληρωμή των συμβολαίων για τη προμήθεια φυσικού αερίου δεν είναι δυνατόν να γίνει σε ρούβλια.

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα και την Gazprom να μεταφέρουν τις πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε χώρες από τη λίστα των μη φιλικών χωρών σε ρούβλια έως τις 31 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε όγκους και σε τιμές που καθορίστηκαν στις συμβάσεις που είχαν συναφθεί προηγουμένως.

Οι αγοραστές φυσικού αερίου εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις σχετικά με την αλλαγή του νομίσματος πληρωμών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χώρες της G7 αρνούνται να ακολουθήσουν το αίτημα των ρωσικών αρχών. Η ίδια άποψη εκφράστηκε αργότερα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο «οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί απέναντι στις κυρώσεις.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...