16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πούτιν: Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης

Ημερομηνία:

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.

Οι κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έφεραν τη Ρωσία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των κυρώσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες.

«Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, νέα κύματα μεταναστών και γενικά θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», είπε ο Πούτιν σε μια συνεδρίαση για την ανάπτυξη της παραγωγής τροφίμων.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας: «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τροφίμων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε χώρες που είναι εχθρικές απέναντί μας».

Ένας από τους συμμάχους του Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει μόνο σε «φιλικές χώρες» τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, εν μέσω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Μόσχας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο (προμηθεύοντας κυρίως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή), καθώς και ένας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ποτάσας, φωσφορούχων και αζωτούχων λιπασμάτων – τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες.

Η Ρωσία παράγει περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων τον χρόνο, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι Phosagro, Uralchem, Uralkali, Acron και Eurochem είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον Πούτιν, έχουν διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα των λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου έχει καταστήσει πιο δαπανηρή την παραγωγή λιπασμάτων στη Δύση.

Ο Πούτιν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα εθνικοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, σχολιάζοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα αποδεικνυόταν «δίκοπο μαχαίρι».

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν μια ημέρα αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας θα αναλάβει τον έλεγχο της Gazprom Germania – μιας επιχείρησης εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου – στην οποία η ρωσική Gazprom τερμάτισε την Παρασκευή τη συμμετοχή της.

Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να παρέμβει και να διαχειριστεί προσωρινά τη θυγατρική του ρωσικού κολοσσού Gazprom στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν το Κίεβο για να απειλήσουν τη Μόσχα, η οποία ήταν υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους που διώκονταν στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς του Πούτιν περί διώξεων και τονίζει ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια απρόκλητη στρατιωτική επίθεση εναντίον της.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...