21.8 C
Chania
Friday, October 11, 2024

Πού πήγε το πνεύμα των Χριστουγέννων;

Ημερομηνία:

Του Διονύση Θανάσουλα

Αυτά είναι μάλλον τα πιο μελαγχολικά Χριστούγεννα, που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες σαν λαός, έστω και αν τις τελευταίες μέρες η ατμόσφαιρα προσπαθεί να μας το θυμίσει.
Στολισμένοι δρόμοι και μαγαζιά που κάνουν ήδη εκπτώσεις μπας και σώσουν την παρτίδα προσπαθούν να με βάλουν στο κλίμα των γιορτών.

Μόνο που αυτή την χρονιά η διάθεσή μου -όπως και εκατομμυρίων άλλων Ελλήνων- δεν είναι και στα καλύτερά της, αφού το περίφημο «δώρο» φεύγει όπως ήρθε, σε έκτακτες εισφορές και τέλη κυκλοφορίας.

Θα μου πει κάποιος -και με το δίκιο του- “μιλάς κι εσύ που πληρώνεσαι, ενώ εγώ και χιλιάδες άλλοι είμαστε άνεργοι και καταχρεωμένοι;”

Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πιθανόν να μην μπορώ να κάνω και τίποτα, γεγονός που με θλίβει ακόμα περισσότερο.

Συνάδελφοι στο Alter, στην «Ελευθεροτυπία» και σε άλλα μέσα βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, άλλοι συνάνθρωποι βρίσκονται εδώ και μήνες στα όρια της ανέχειας και κοντά σε όλα αυτά το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι απών φέτος.

Ίσως να ήταν και πέρυσι ή πρόπερσι μόνο που τότε-όταν δεν είχαν γίνει όλα όσα έγιναν για μας χωρίς εμάς-κανείς σχεδόν δεν νοιαζόταν για το πνεύμα των Χριστουγέννων….

Αυτές τις μέρες καλό είναι να έρθουμε πιο κοντά με τους ανθρώπους δίπλα μας και γύρω μας, να αναζητήσουμε κάτι από την χαμένη μας αθωότητα, αυτή που εγκαταλείψαμε τις εποχές της ψεύτικης ευδαιμονίας.

Αν το κάνουμε, ίσως βρούμε κάπου εκεί γύρω και το πνεύμα των Χριστουγέννων, αυτό που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχει.

protothema.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβεύτηκαν οι καλύτεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης

Οι καλύτεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης βραβεύτηκαν από τον Παγκρήτιο...

DRV: Η Κρήτη στους 4 top προορισμούς των Γερμανών τον Οκτώβριο

H Κρήτη είναι ανάμεσα στα 5 αεροδρόμια προορισμού των...

Φυσικό αέριο: Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη

Ως πολλά υποσχόμενη χαρακτηρίζουν «παροικούντες την ενεργειακή Ιερουσαλήμ» την ολοκλήρωση...