8.8 C
Chania
Saturday, December 28, 2024

Πράσινοι Χανίων: Γιατί αυξήθηκε η θερμοκρασια στα Χανιά;

Ημερομηνία:

Πρόσφατη έρευνα ανέδειξε τα Χανιά ως το Δήμο με τη μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας σε σχέση με το 1960 (+2,26 βαθμοί Κελσίου) ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Αυτή η θλιβερή πρωτιά, που προαναγγέλλει πυρκαγιές, περισσότερους ακραίους καύσωνες αλλά και ραγδαίες βροχές, θα πρέπει να μελετηθεί και να αντιμετωπιστεί.

Τι άλλαξε από το 1960 κι οδηγηθήκαμε σε αυτή την άνοδο θερμοκρασίας στα Χανιά;

Σίγουρα υπάρχει η γενικότερη άνοδος θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη που οφείλεται στην κλιματική κρίση η οποία προκαλείται από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Αυτή η γενικότερη άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, εκφράζεται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.

Όμως στα Χανιά, έχουν αλλάξει και κάποια άλλα πράγματα σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, που σίγουρα συμβάλλουν στην άνοδο της θερμοκρασίας:

  1. Μείωση των χώρων πρασίνου και τσιμεντοποίηση: Οι παλιότεροι θυμούνται την καταπράσινη συνοικία της Χαλέπας, η οποία σήμερα έχει πλέον ελάχιστο πράσινο. Τα διάφορα έργα «ανάπλασης» συνήθως σημαίνουν εξαφάνιση πρώτα απ’ όλα κάθε ίχνους πρασίνου και δέντρων. Δημιουργούνται πάρκα μόνο κατ’ ευφημισμόν, καθώς κυριαρχεί το τσιμέντο (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας) και σχεδιάζεται η κοπή κι άλλων δέντρων ακόμη και στο Δημοτικό Κήπο! Η Πόλη των γιασεμιών, με ιδιαίτερη ποικιλία γιασεμιού, κατάντησε η πόλη του τσιμέντου και των φοινίκων που πεθαίνουν από το σκαθάρι
  2. Πολλαπλασιασμός των ΙΧ: Τα ΙΧ έχουν πολλαπλασιαστεί στα Χανιά σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, ενώ σε αυτά προστίθενται και χιλιάδες επιπλέον ενοικιαζόμενα ΙΧ λόγω της τουριστικής κίνησης.
  3. Παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο εργοστάσιο της Ξυλοκαμάρας: Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων δημιουργείται το 1967 κι ενισχύεται στη συνέχεια. Το εργοστάσιο αυτό καίει πετρέλαιο ντίζελ και καλύπτει τις ανάγκες ενέργειας όχι μόνο των Χανίων αλλά και άλλων νομών.

Συνεπώς, εάν θέλουμε να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στα Χανιά και τις συνέπειές της, θα πρέπει:

Ø  Να προστατέψουμε τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τα πάρκα και να τους αυξήσουμε.

Ø  Να μειώσουμε τη χρήση ΙΧ προωθώντας ποδηλατόδρομουςπεζόδρομουςηλεκτρικά μέσα μαζικής μεταφοράς (μίνι λεωφορεία) και χώρους στάθμευσης στις εισόδους της πόλης.

Ø  Να προωθήσουμε δράσεις και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας  και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς καταστροφή της φύσης, υπό τον έλεγχο και σε όφελος των τοπικών κοινωνιών, ξεκινώντας από τα δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κοκ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγαπημένα μου Χανιά, πώς σε κατάντησαν!!!

Κύριε διευθυντά, Σήμερα 27η Δεκεμβρίου 2024 ελαβα μία επιστολή από...

Ιθαγενείς που εκλιπαρούν για χάντρες και καθρεπτάκια… τέτοιος ξεπεσμός

Τι άλλο να πούμε για την κατάντια που αποτυπώνετε...

Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές από σήμερα

Από σήμερα, 28 Δεκεμβρίου, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να...