Εάν η πυρηνική εγκατάσταση του Φόρντοου του Ιράν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί σε μια επίθεση των ΗΠΑ, πιθανότατα θα οδηγήσει σε περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας στην άμεση περιοχή, αλλά δεν θα έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες με τον βομβαρδισμό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, δήλωσαν ειδικοί στο CNN.
Η Κέλσι Ντέιβενπορτ, Διευθύντρια Πολιτικής Μη Διάδοσης στην Ένωση Ελέγχου Όπλων, δήλωσε ότι εάν οι βόμβες ήταν σε θέση να διαπεράσουν το Φόρντοου, πιθανότατα θα οδηγούσε σε «περιορισμένη ακτινοβολία από το ουράνιο που εμπλουτίζεται και αποθηκεύεται στην εγκατάσταση», αλλά «είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντική, εκτεταμένη μόλυνση της περιβαλλοντικής υγείας».
Εξήγησε ότι η επίθεση σε μια τοποθεσία όπου αποθηκεύεται εξαφθοριούχο ουράνιο – το υλικό που τροφοδοτεί τις φυγοκεντρικές συσκευές της εγκατάστασης – «θα δημιουργήσει χημικές τοξικότητες» και «χαμηλού επιπέδου ακτινοβολία άλφα», η οποία πιθανότατα θα εντοπιστεί στην τοποθεσία.
Η Ντέιβενπορτ δήλωσε ότι πιθανότατα θα ήταν «διαχειρίσιμο εάν οι άνθρωποι φορούν τον σωστό προστατευτικό εξοπλισμό».
Ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος διευθυντής του προγράμματος για το Ιράν και ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD), περιέγραψε επίσης την πιθανή ζημιά ως χημικό κίνδυνο.
«Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς ακτινοβολίας στο Φόρντοου επειδή το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι φρέσκο», εξήγησε ο Σκοτ Ρέκερ, Αντιπρόεδρος για την Ασφάλεια Πυρηνικών Υλικών στο NTI.
«Θα εντοπιστεί γύρω από την τοποθεσία και επειδή είναι θαμμένο και υπόγεια, δεν ξέρω πόσο από αυτό θα απελευθερωθεί», είπε.
«Ο βομβαρδισμός ενός αντιδραστήρα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», εξήγησε η Ντέιβενπορτ.
Η Ντέιβενπορτ είπε ότι πιστεύει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» το Ισραήλ να βομβαρδίσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα – μια κίνηση που «θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Διακινδυνεύει μια κατάρρευση του αντιδραστήρα, εκτεταμένη ακτινοβολία και περιβαλλοντική μόλυνση, καταστροφικές για την περιοχή», είπε.