26.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

«Πράσινο φως» Μπάιντεν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ημερομηνία:

Επιστολή προς τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έστειλε χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητώντας την έγκριση της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγες ώρες μετά την επικύρωση από το Τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά από 20 μήνες χρονοτριβής.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία (απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης), προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Η έγκριση από τις επιτροπές του Κογκρέσου, ωστόσο, δεν θεωρείται δεδομένη καθώς συνεχίζουν να εκφράζονται αντιρρήσεις από αρκετούς γερουσιαστές.

«Εξακολουθώ να προβληματίζομαι για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις Ερντογάν κατά των συμμάχων μας Σύριων Κούρδων, τις επιθετικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που έπαιξε στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε στο Reuters, ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν .

Η Άγκυρα είχε ζητήσει την αγορά από τον Οκτώβριο του 2021, αλλά τόσο η υπόθεση της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 το 2017, όσο και οι αποστάσεις που τήρησε από τη Δύση σχετικά με το Ουκρανικό και το θέμα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κράτησαν την υπόθεση «παγωμένη» επί 27 μήνες.

Στα θέματα που οι ΗΠΑ παζαρεύουν με την Άγκυρα σχετικά με τα F-16 συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, και η άδεια που επιθυμεί η Τουρκία για τη συμπαραγωγή κινητήρων τύπου F110 – που χρησμιμοποιούν τα F–16, προκειμένου να τους ενσωματώσει στο τουρκικό πολεμικό μαχητικό TAI Kaan του οποίου η ολοκλήρωση προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ