Τις έντονες ανησυχίες και τους προβληματισμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσε στη χτεσινή (Δευτέρα 2 Ιούλη) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη συζήτηση για τη δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην πόλη, ο Γιάννης Δελής, επικεφαλής της παράταξης και βουλευτής του ΚΚΕ. Επιφυλάξεις και προβληματισμοί που έχουν σχέση και με τη νομική μορφή που επιλέγεται για τη συγκρότησή του και για τους σκόπιμα γενικόλογους σκοπούς του και εν τέλει, με τον ίδιο τον προσανατολισμό της δράσης και της λειτουργίας αυτού του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδρυτικού μέλους στην υπό σύσταση «Διεθνή Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» (Association Internationale Sans But Lucratif), με την επωνυμία «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος».
«Η δημιουργία ενός μουσείου για το Ολοκαύτωμα δεν είναι απλά ένα εμπορικό προϊόν ή μια ατραξιόν σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη», είπε ο Γ. Δελής, συμπληρώνοντας ότι «από την αρχή είμαστε θετικοί στην ίδρυση ενός Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα κρατά ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού και με τις δράσεις του θα την κάνει γνωστή στις νεότερες γενιές, στη νεολαία.
Γιατί η χώρα μας, όπως και η Θεσσαλονίκη, έζησε τη φρίκη του ναζιστικού τέρατος και χιλιάδες συμπολίτες μας Εβραίοι, όπως και λαϊκοί αγωνιστές, αλλά και αθώοι άνθρωποι γνώρισαν την εγκληματική φύση του φασισμού, όπως εκδηλώθηκε τότε και με τη συνεργασία των δοσίλογων ντόπιων συνεργατών τους.
Αυτή την ιστορία, αυτήν τη μνήμη έχουμε χρέος να την κρατήσουμε άσβεστη, να την αναδείξουμε στις νέες γενιές, ιδιαίτερα τώρα που ο ναζισμός και ο φασισμός ξαναδείχνει τα δόντια του, δολοφονεί και επιτίθεται σε ανυπεράσπιστους μετανάστες και τον αγωνιζόμενο λαό και εγκληματικές οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή εμφανίζονται με την προβιά πολιτικού κόμματος.
Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μουσείο θα συμβάλει αφενός στην αποκάλυψη της εγκληματικής φύσης του ναζισμού και αφετέρου στη διαπαιδαγώγηση ιδιαίτερα της νεολαίας, ώστε να μη δέχεται το ναζιστικό δηλητήριο».
Ο Γ. Δελής ξεκαθάρισε ότι όπως και στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, που ήρθε ως τροπολογία, έτσι και σήμερα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα ψηφίσουν λευκό, μεταξύ άλλων λόγω του ίδιου του νομικού καθεστώτος του, αφού ο νέος φορέας θα είναι μια «Διεθνής Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» με έδρα τις Βρυξέλλες, με άδηλους σκοπούς και χρηματοδότες και στο πλαίσιο ενός διεθνούς δικτύου ανάλογων Μουσείων, π.χ. στη Γαλλία και όχι με τη νομική μορφή που έχουν τα Μουσεία στη χώρα μας υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Η απάντηση της κυβέρνησης μέσω του υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε όλα αυτά ήταν ότι το ΚΚΕ υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας.
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδρυτικού μέλους σε αυτή τη Διεθνή Ένωση, η έγκριση του καταστατικού της και ο ορισμός των εκπροσώπων του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης και στο Διοικητικό του Συμβούλιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το καταστατικό, ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ορίζονται ως ισόβια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, ενώ ως μέλη της Γενικής Συνέλευσης ορίζονται μια σειρά εκπρόσωποι της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, παράγοντες της πόλης, όπως ο πρύτανης του ΑΠΘ, πανεπιστημιακοί σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, παράγοντες της διεθνούς εβραϊκής οργάνωσης, καθώς και ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Προκαλεί εντύπωση επίσης και απορία μεγάλη, όπως εξέφρασε χτες μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση», ότι για ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος για τους Εβραίους-θύματα του ναζισμού, τόσο στην εισήγηση, όσο και στο καταστατικό του οργανισμού του δεν θα βρει κανείς έστω και μια φορά τις λέξεις ναζισμός και φασισμός. Όμως, ο όλεθρος του πολέμου, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία που αναφέρονται δεν είναι τίποτα άλλο από τα συστατικά του φασισμού και του ναζισμού και τα πράγματα πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους, είπε ο Γιάννης Δελής.
Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για ένα Μουσείο, όπως όλα τα άλλα που βρίσκονται στη χώρα μας κάτω από την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. «Αντίθετα, για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη επιλέγεται η νομική μορφή της Διεθνούς μη κερδοσκοπικής Ένωσης που θα έχει μάλιστα την έδρα στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες και θα διέπεται από το βελγικό δίκαιο. Το επιχείρημα ότι αυτό γίνεται προκειμένου να βρίσκεται πιο κοντά στα διεθνή κέντρα αποφάσεων όχι μόνο δεν είναι πειστικό, αλλά μεγαλώνει τις ανησυχίες μας ότι αυτό γίνεται για να υπηρετήσει καλύτερα τη σύνδεσή του με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αλήθεια, γιατί ένα Μουσείο στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεργάζεται με άλλα ομοειδή Μουσεία στο εξωτερικό, όπως ήδη κάνουν πολλά ελληνικά Μουσεία, χωρίς να έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό; Το Βέλγιο, σημειώνεται στην εισήγηση, επιλέγεται για να τονισθεί ο διεθνής χαρακτήρας του Μουσείου, αλλά και για να εξασφαλιστεί η ευχερέστερη προσέλκυση και αποδοχή δωρεών από το εξωτερικό. Ποιοι όμως θα είναι αυτοί χρηματοδότες και σε ποια κατεύθυνση θα χρηματοδοτούν τη δράση του;».
Σύμφωνα, επίσης, με την εισήγηση, επιδίωξη είναι: Οι σκοποί αυτοί να εξυπηρετηθούν με τη δημιουργία και λειτουργία μιας «Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης», που θα ακτινοβολεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
«Αλήθεια, ρωτάμε», σημείωσε ο Γιάννης Δελής, «αυτές οι αρχές αναγνωρίζονται και για το μαρτυρικό Παλαιστινιακό λαό, τον οποίο το σημερινό κράτος του Ισραήλ καταδιώκει και δολοφονεί καθημερινά, στερώντας αυτό που δικαιούται, την πατρίδα του; Και δεν είναι γνωστό ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τη Γιουγκοσλαβία μέχρι τη Συρία έγιναν και γίνονται στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».
Καυτηρίασε, τέλος, το γεγονός ότι οι θέσεις στο ΔΣ του Γ. Μπουτάρη ούτε του Δ. Σαλτιέλ είναι ισόβιες και προσωποπαγής και δεν υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό για αυτή τη θέση του εκάστοτε δημάρχου Θεσσαλονίκης και του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Ενώ διερωτήθηκε και ποιο είναι το νόημα της συμμετοχής του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, αλλά και πλήθους εκπροσώπων της διεθνούς Εβραϊκής Κοινότητας.