Οργισμένα ανθρώπινα ποτάμια «ξεπήδησαν» από παντού και κατέκλυσαν το Σύνταγμα, με τον χώρο να είναι ασφυκτικά γεμάτος. Μόλις τελείωσαν οι ομιλίες, ομάδα κουκουλοφόρων, ανενόχλητη, επιχείρησε να αμαυρώσει το μεγαλειώδες συλλαλητήριο ξεκινώντας επεισόδια στο Σύνταγμα, την ώρα μάλιστα που το πλήθος ήταν ακόμη εκεί συγκεντρωμένο, τα οποία στη συνέχεια επεκτάθηκαν. Βόμβες μολότοφ έπεσαν «βροχή» στο προαύλιο της Βουλής. Η διαδήλωση «έσπασε» και η ένταση επεκτάθηκε σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, ωστόσο, λίγο μετά, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία, με την αστυνομία να επιστρατεύει άγρια καταστολή για να τους διώξει.
Υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων έγινε από την Αστυνομία και προς το τέλος του συλλαλητηρίου για να απομακρύνει τον κόσμο, με τους διαδηλωτές να επιστρέφουν μαζικά και να πραγματοποιούν νέα μαζική συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή.
Aύρες κινήθηκαν από τη λεωφόρο Αμαλίας στην Πανεπιστημίου, σε μία αδιανόητη ενέργεια της αστυνομίας και με παράλληλη χρήση χημικών υποχρέωσαν τα άτομα που διαδήλωναν εκεί ειρηνικά να αποχωρήσουν. Οι διαδηλωτές όμως και πάλι επέστρεψαν έξω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και συνέχισαν τη διαδήλωση.
Οι ρίψεις ήταν στο σωρό, με την εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κ. Δημογλίδου να ισχυρίζεται πως επιλέχθηκε το ηπιότερο μέσο με τη χρήση του νερού για να απομακρυνθούν τα άτομα που προκάλεσαν επεισόδια. “Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν τα άτομα αυτά, γι αυτό ακριβώς και δεν μπορούσε να γίνει άλλη ενέργεια από την Ελληνική Αστυνομία προληπτικά” σημείωσε.

Νέος γύρος αστυνομικής βίας σημειώθηκε μετά τις 6 το απόγευμα, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση κρότου λάμψης και να δι΄χωνουν και τους τελευταίους διαδηλωτές.
Από την άλλη πλευρά, οι κουκουλοφόροι ανενόχλητοι, άρχισαν νωρίτερα να σπάνε μάρμαρα σε κεντρικό ξενοδοχείο, άναψαν φωτιά έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου έγραψαν συνθήματα, όπως και τη λέξη «οργή», ενώ πέταξαν μολότοφ στον προαύλιο χώρο, στο πλαϊνό μέρος της Βουλής. Φορώντας κράνη, έβαλαν φωτιά και στο κουβούκλιο του αξιωματικού αλλαγής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με τους διαδηλωτές να επιχειρούν να τη σβήσουν.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας για αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τα επεισόδια γενικεύτηκαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος, με τους κουκουλοφόρους να επιτίθενται στους αστυνομικούς, που απαντούν με χρήση χημικών.


Τραυματισμοί, λιποθυμίες και κρίσεις πανικού σημειώθηκαν κατά το τεράστιο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας μετά από τη ρίψη χημικών και δακρυγόνων από τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 125 προσαγωγές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.
Από τις 125 προσαγωγές οι 57 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Από αυτές 32 είναι για διάφορα αδικήματα, ενώ οι 25 είναι τα μέλη του «Ρουβίκωνα», τα οποία προσήχθησαν από τις εγκαταστάσεις της Hellenic Train, στην λεωφόρο Συγγρού, όπου, παρά τα μέτρα της Αστυνομίας, κατάφεραν να φτάσουν στην ταράτσα της εταιρεία, περνώντας από τις ταράτσες παρακείμενων κτιρίων και ανάρτησαν πανό με συνθήματα για τα Τέμπη.

H άφησε τους μπαχαλάκηδες ανενόχλητους και έβαλε στο στόχαστρο το ειρηνικό πλήθος. Είναι χαρακητηριστικό ότι μια διμοιρία επέλεξε να περάσει μέσα από το πλήθος που ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη. Σε βίντεο φαίνονται οι αστυνομικές δυνάμεις να προκαλούν με τον τρόπο που κινούνται, ενώ άνδρας των ΜΑΤ φαίνεται να χτυπά με μανία έναν πολίτη.
Λίγο αργότερα ένας άλλος άνδρας των ΜΑΤ σπρώχνει με βίαιο τρόπο έναν ηλικιωμένο, με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα όπως «Βγάλτε τα κράνη και ελάτε μαζί μας». Ωστόσο, στη συνέχεια το πλήθος αρχίζει και τους γιουχάρει.
Λίγο αργότερα ακούγονται να σκάνε χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ οι ΜΑΤατζήδες έπνιξαν τον κόσμο χημικά.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, η οποία είχε αδειάσει από κόσμο, με την αστυνομία να απαντάει στην επίθεση με ρίψη χημικών. Η αστυνομία οδήγησε τους διαδηλωτές προς Χίλτον και Ομονοια, πολλοί εγκλωβίστηκαν στο Μοναστηράκι, ενώ απώθησε τους κουκουλοφόρους προς την Πανεπιστημίου.
Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Ακολούθως το «μέτωπο» μεταφέρθηκε και στην Ερμού αλλά και στη Μητροπόλεως, ενώ κουκουλοφόροι κατέβηκαν στην Πανεπιστημίου και απωθήθηκαν προς Πατησίων, αφού έκαψαν κάδους και έστησαν οδοφράγματα κοντά στα Προπύλαια. Ομάδα κουκουλοφόρων εισήλθαν μέσα στην κήπο του Ζαππείου και πετούσαν αντικείμενα, ενώ η Αστυνομία έκανε χρήση του οχήματος «Αίαντας», ρίχνοντας νερό.

Το μεσημέρι, λίγο μετά τις δύο, τα «μέτωπα» μεταφέρθηκαν από την Ομόνοια μέχρι το τέλος της οδού Πανεπιστημίου, κατά μήκος της οποίας οι κουυκουλοφόροι έσπαγαν στάσεις. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην Αθηνάς, στην Πειραιώς και στην Αγ. Κωνσταντίνου οι κουκουλοφόροι άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων. Και στην οδό Πατησίων υπήρξαν οδοφράγματα και φωτιές σε κάδους απορριμάτων.
Η πλειοψηφία των 500.000 πολιτών που υπολογίζεται ότι βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας (κατά εκτιμήσεις και παραπάνω), αποχώρησε νωρίτερα λόγω των επεισοδίων, αφού υπήρχαν πάρα πολλά παιδιά ανάμεσα στους διαδηλωτές.
Πολλοί επέστρεψαν στο Σύνταγμα, καθώς η κατάσταση είχε ηρεμήσει στο σημείο, με τα επεισόδια να μεταφέρθηκαν σε Μητρόπολη και Ομόνοια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έμοιαζαν απλώς να παρακολουθούν τη δράση των ταραξιών, κάποιοι εκ των διαδηλωτών προσπάθησαν να τους αποκόψουν και συνεπλάκησαν μαζί τους, ενώ το πλήθος που εκείνη την ώρα αποχωρούσε τους αποδοκίμασε εντονότατα.
Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα ΜΜΕ, αλλά και μαρτυρίες διαδηλωτών, η αστυνομία όταν πλέον επενέβη, έριξε αδιακρίτως δακρυγόνα και χημικά στο πλήθος που επιχειρούσε να προστατευθεί ή να αποχωρήσει.
Νωρίτερα, κυριολεκτικά βούλιαξε το Σύνταγμα από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία και τους γύρω δρόμους, για να τιμήσει τη μνήμη των 57 νεκρών και με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η εικόνα ήταν πραγματικά συγκλονιστική, καθώς επικράτησε κυριολεκτικά το αδιαχώρητο ενώ κόσμος συνέρρεε διαρκώς στο Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι ήταν κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί (με προσκλητήριο των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος) ωστόσο από πολύ νωρίς μαζεύονταν πολίτες και φορείς σε διάφορα σημεία προσυγκέντρωσης, ώστε να πορευθούν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα.
Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες για το έγκλημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκαν και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου διαβάστηκαν όλα τα ονόματα ων νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ πολίτες άφησαν μαύρα μπαλόνια.
Τα συλλαλητήρια διεξήχθησαν υπό το βάρος των αποκαλύψεων του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπου περιγράφεται κατάσταση διάλυσης στον ΟΣΕ, τεράστια λάθη χειρισμών στο σημείο του δυστυχήματος και καταρρίπτεται ότι ο ισχυρισμός ότι η πυρόσφαιρα και η φωτιά προκλήθηκαν από έλαια σιλικόνης.
Συλλαλητήρια στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών διοργανώθηκαν και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.
Γιατί λέει η ΕΛΑΣ χρησιμοποίησε υδροφόρες
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κ. Δημογλίδου, είπε στο ΕΡΤNews:
“Δυστυχώς, κάποιοι εκμεταλλευόμενοι το μέγεθος της συγκέντρωσης, βρήκαν ευκαιρία ουσιαστικά να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό που προσπάθησε να κάνει η Ελληνική Αστυνομία με τις δυνάμεις που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης, ήταν να απομακρύνει τον κόσμο και να τον καθοδηγήσει σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, ώστε να αποχωρήσουν από την πλατεία Συντάγματος, όπου είδαμε να εμφανίζονται αυτά τα άτομα” τόνισε η κα Δημογλίδου και πρόσθεσε:
“Τα άτομα αυτά δεν ήταν από την αρχή ομαδοποιημένα, αλλά είδαμε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης να κινούνται ανάμεσα στους πολίτες και όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στο κέντρο της πόλης, να ομαδοποιούνται, να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια συντονισμένα να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις“.
“Η Ελληνική Αστυνομία βέβαια, επέλεξε ουσιαστικά να δεχτεί την πίεση αυτών των ατόμων για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος, οι υπόλοιποι διαδηλωτές θα αποχωρήσουν από το σημείο με ασφάλεια” δήλωσε η κα Δημογλίδου.
Σχετικά με τη χρήση των υδροφόρων της ΕΛΑΣ στην πλατεία Συντάγματος η κα Δημογλίδου τόνισε ότι επιλέχθηκε το ηπιότερο μέσο με τη χρήση του νερού για να απομακρυνθούν τα άτομα που προκάλεσαν επεισόδια. “Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν τα άτομα αυτά, γι αυτό ακριβώς και δεν μπορούσε να γίνει άλλη ενέργεια από την Ελληνική Αστυνομία προληπτικά” σημείωσε.
Η ίδια τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 120 προσαγωγές και μέχρι στιγμής 27 από αυτές έχουν τροποποιηθεί σε συλλήψεις. “Συνεχίζεται βέβαια ο αριθμός των προσαγωγών, καθώς κάποια άτομα παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και όπου διαπιστώνεται ότι δημιουργούνται προβλήματα, συλλαμβάνονται από τους αστυνομικούς” είπε.
“Παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια των προσαγωγών ότι τα άτομα αυτά δεν κινούνταν ομαδοποιημένα, αλλά είτε κατά μόνας είτε ανά δυάδες, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν μαζική η κίνησή τους ώστε να διαπιστωθεί από τους αστυνομικούς ότι κινούνται για να ενσωματωθούν με το πλήθος” κατέληξε.
Επίθεση από την αντιπολίτευση για την αστυνομική βία
«Τα βίαια επεισόδια κάποιων κουκουλοφόρων, που επιτέθηκαν και σε συγκεντρωμένους πολίτες, -όπως έχει καταγραφεί σε πολλά βίντεο-, δεν αμαυρώνουν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα και το πάνδημο αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει πως «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέτυχαν να προστατεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις επί μια ολόκληρη εβδομάδα περί δήθεν σχεδίων προετοιμασίας», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.
«Τα ιστορικά συλλαλητήρια της 28ης Φλεβάρη δεν μπορούν να αμαυρωθούν από τις αθλιότητες που διαπράττει σήμερα η ΕΛΑΣ με εντολή Μητσοτάκη Χρυσοχοΐδη» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την βία κατά των νέων στο συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ καταπατά συνειδητά σήμερα το συνταγματικό δικαίωμα του Συνέρχεσθαι.
Νέοι άνθρωποι που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά με τα χέρια ψηλά, ζητώντας Αλήθεια και Δικαιοσύνη αντιμετωπίζονται με βία δακρυγόνα και αύρες νερού.
Νωρίτερα από τη χρήση βίας τραυματίστηκε στο κεφάλι ο φωτορεπόρτερ Ορέστης Παναγιώτου αλλά και δεκάδες ακόμη πολιτες, κατά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.
Είναι πλέον ολοφάνερο πως οι δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν σαφή εντολή να διαλύσουν τη συγκέντρωση με κάθε τρόπο κι όχι να προστατεύσουν τους πολίτες, όπως ψευδώς ισχυριζόταν υποκριτικά ο κ. Χρυσοχοΐδης την περασμένη Τετάρτη.
Ας ανοίξει ο κ. Χρυσοχοΐδης τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη παραιτούμενος πρώτος ο ίδιος και στη συνέχεια ο εντολέας του».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, ανέφερε για το συνεχιζόμενο όργιο καταστολής απέναντι σε διαδηλωτές:
«Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για το όργιο καταστολής που ξεκίνησε το μεσημέρι ενάντια στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και συνεχίστηκε απρόκλητα για ώρες στο κέντρο της Αθήνας. Τα χημικά στο σωρό, οι “αύρες” και οι ρίψεις νερού, το κυνηγητό και οι αθρόες προσαγωγές, με πρόσχημα τη δράση ομάδων “κουκουλοφόρων”, τελικά στρέφονται κατά των διαδηλωτών.
Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα τρομοκρατήσουν τον λαό και θα σβήσουν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Αριστερά για τα ιστορικά συλλαλητήρια, τονίζοντας πως η οργή δεν φιμώνεται.
«Εκατομμύρια πολίτες κατέκλυσαν σήμερα πλατείες και δρόμους σε όλη την Ελλάδα, μετατρέποντας τη θλίψη και το πένθος σε κραυγή Δικαιοσύνης. Στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων 50 χρόνων, από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, από την Κομοτηνή ως τη Λάρισα, και από την Πάτρα και τη Σπάρτη ως το Ηράκλειο, το πλήθος απαίτησε να μάθει την Αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών.
Νέοι και νέες, αγκαλιασμένοι με φίλους, βαδίζοντας δίπλα στους γονείς τους, κρατώντας από το χέρι γιαγιάδες και παππούδες, διαδήλωσαν με το σύνθημα:«Δεν έχω οξυγόνο».
Φώναξαν προς τον κ. Μητσοτάκη: «Δεν έχω οξυγόνο Δικαιοσύνης». «Δεν έχω οξυγόνο Αλήθειας». «Δεν έχω οξυγόνο Δημοκρατίας».
Και η κυβέρνηση δεν άντεξε τη φωνή του λαού. Απάντησε με καταστολή και βία. Με ΜΑΤ, χημικά, φωτιές και απρόκλητες επιθέσεις, επιχείρησε να διαλύσει τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις. Οι εικόνες των δακρυσμένων νέων από τα δακρυγόνα, των ηλικιωμένων που έτρεχαν να σωθούν από την ασφυξία, των ειρηνικών διαδηλωτών που προπηλακίστηκαν ανηλεώς, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: πανικός, αυταρχισμός, καταστολή.
Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αστυνομική βία και την απόπειρα φίμωσης της λαϊκής οργής. Όμως, ας το καταλάβουν καλά:
Ο λαός δεν τρομοκρατείται. Η Δικαιοσύνη δεν θα πνιγεί στα χημικά. Η Αλήθεια δεν θα θαφτεί κάτω από τις ασπίδες των ΜΑΤ.
Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Έχει αποτύχει να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών. Έχει αποτύχει να προστατεύσει τη Δημοκρατία.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνάται από ένα καθεστώς φόβου και καταστολής.
Ο λαός μίλησε.
Και η φωνή του δεν θα σιγήσει.
Η Νέα Αριστερά θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών στον αγώνα τους για Δικαιοσύνη, Αλήθεια και Δημοκρατία».
Μεγαλειώδεις οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έστειλαν ένα βροντερό μήνυμα για «Αλήθεια και Δικαιοσύνη».
Το μέγεθος του πλήθους που συμμετείχε στην πλατεία Συντάγματος ίσως δεν έχει εμφανιστεί ξανά και για οποιονδήποτε λόγο στους ελληνικούς δρόμους, ενώ ανάλογος ήταν ο όγκος της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.
Αν και στην Αθήνα υπήρξαν επεισόδια μετά το τέλος της διαδήλωσης και ενώ ο κόσμος αποχωρούσε, αυτά δεν είναι ικανά να επισκιάσουν τις μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες.
Το δε μήνυμα που έστειλαν οι συγγενείς και τα εκατομμύρια πολιτών προς την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη είναι ηχηρό, αυστηρό και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας: Η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει την έρευνα, να αναλάβει επιτέλους στην πράξη πολιτικές ευθύνες και να αποδεχθεί ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες στελεχών της, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς παρελκυστικές κινήσεις όπως η εξεταστική επιτροπή και η μέχρι πρότινος άρνησή της για οποιαδήποτε προανακριτική.
Η δε Δικαιοσύνη δεν έχει άλλα περιθώρια ούτε καθυστερήσεων, ούτε αμφιλεγόμενων και αμφισβητήσιμων ενεργειών, που προκαλούν τη μήνη των συγγενών, ενώ η ηγεσία του Αρείου Πάγου καλείται να αναλάβει το βάρος της αποκατάστασης του κύρους ενός θεσμού, που η ίδια εξέθεσε σε αυτή την κοινωνική κατακραυγή.