14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Προγεννητικός έλεγχος με μη επεμβατική μέθοδο εφαρμόζεται στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Down, στο έμβρυο με μία απλή αιματολογική εξέταση, επιτυχγάνει μια νέα τεχνκή προγεννητικού ελέγχου που μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο με την οποία η μέλλουσα μητέρα, με μια απλή αιμοληψία περιφερικού αίματος, μπορεί να έχει με απόλυτη ασφάλεια μια ακριβή εκτίμηση του κινδύνου να κυοφορεί έμβρυο με χρωμοσωμικές διαταραχές.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Γονιμότητας (Mediterranean Fertility Institute) που εδρεύει στα Χανιά, δίνει πλέον τη δυνατότητα εφαρμογής αυτής της πρωτοπορειακής τεχνικής , η αποτελεσματικότητά της οποίας έχει επαληθευτεί σε μελέτες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και στηρίζεται στην εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών ανάλυσης DNA . Με τη μέθοδο αυτή αφενός μεν η γενετική ανάλυση του αίματος γίνεται με ακριβέστερο , ταχύτερο και οικονομικότερο τρόπο , αφετέρου δε εκμηδενίζεται ο κίνδυνος μια αποβολής, που είναι πιθανός στις επεμβατικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου , όπως είναι η αμνιοπαρακέντηση.

“Στις μέρες μας, ο προγεννητικός έλεγχος πραγματοποιείται με επεμβατικές τεχνικές οι οποίες απαιτούν την λήψη εμβρυϊκού DNA άμεσα, είτε από τον πλακούντα ή του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο . Δυστυχώς, αυτές οι τεχνικές ενέχουν κίνδυνο αποβολής της τάξης του 1%” δηλώνει ο Επιστημονικός Διεθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας κ.Διαμαντής Δαφνής. προσθέτοντας ότι “μια μη επεμβατική τεχνική θα ήταν εξαιρετικά προτιμότερη”.

Εξηγώντας δε τους λόγους για τους οποίους αυτή η συναρπαστική τεχνική έχει τόσο θεαματικά αποτελέσματα ο κ.Δαφνής τονίζει ότι “ Η εξέταση σημειώνει επιτυχία ανίχνευσης του Συνδρόμου Down’s σε περισσότερες από 99% των περιπτώσεων γιατί αναπτύσσεται με σκοπό την απομόνωση και ανάλυση μικρών ποσοτήτων ελεύθερων εμβρυϊκών κυττάρων απευθείας από το μητρικό αίμα”. Ετσι αυτή η τεχνική έχει γεννήσει την ελπίδα για τη μη-επεμβατική προγεννητική διάγνωση (Non-invasive prenatal diagnosis, NIPD) για κληρονομικές και διάφορες γενετικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ο εντοπισμός του φύλου και της ομάδας αίματος του εμβρύου.

Άλλες προγεννητικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας και η εξέταση αίματος (ΡΑΡΡΑ), είναι και αυτές μη επεμβατικές εξετάσεις, που υπολογίζουν τον κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αλλά έχουν πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα και λιγότερη ακρίβεια στον υπολογισμό του κινδύνου .

Δωρεάν συμβουλευτική

Τα προβλήματα γονιμότητας που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια στη χώρα μας έχουν έχουν αυξητική τάση, καθώς εκτιμάται ότι σήμερα τουλάχιστον το 15% των ζευγαριών πρέπει να καταφύγουν σε κάποια από τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα . Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός αυξάνει το άγχος και ενδέχεται να προκαλέσει ψυχοσωματικά συμπτώματα , όπως διαταραχές του κύκλου και ωοθυλακιορρηξίας στη γυναίκα και προβλήματα σπέρματος στον άντρα. Ολα αυτά , είναι πολύ πιθανόν να διαταράξον τις σχέσεις του ζευγαριού όσο και τις σχέσεις με το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση απαιτείται υπομονή και θετική θεώρηση των πραγμάτων.

Ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων μονάδων του εξωτερικού , η επιστημονική ομάδα του Μεσογειακού Ινστιτούτο Γονιμότητας (ivfgreece.com) αποφάσισε να προσφέρει σε ζευγάρια που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη, με τη μορφή της Συμβουλευτικής, σε θέματα γονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής . Η δωρεάν αυτή υπηρεσία αφορά στην πρώτη επίσκεψη στο κέντρο και καλύπτει την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που ανακύπτουν σε ένα ζευγάρι . Προβλήματα όπως οι δυσκολίες στην έναρξη και επιλογή θεραπείας , η συμβουλευτική σε προβλήματα σχέσεων του ζευγαριού.

Συνεπώς όσα ζευγάρια θεωρούν ότι, μπορούν να υπερβούν τις δυκολίες μιας τόσο σημαντικής για τη ζωή τους απόφασης, έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ενημερωτικής, υποστηρικτικής και θεραπευτικής συμβουλευτικής καθώς επίσης και συμβουλευτικής επιπτώσεων , δεδομένου ότι , μια διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι και αγχογόνος αλλά και , ελέω κρίσης , οικονομικά επίπονη. Για το λόγο αυτό το Μεσογειακό Ινστιτούτο Γονιμότητας επιδιώκει την -όσο το δυνατόν- οικονομική ελάφρυνση των υπογόνιμων ζευγαριών .

Η προσφορά αφορά στην έκπτωση από το συνολικό κόστος μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης , του ποσού που έχει καταβάλει το ζευγάρι στο φαρμακείο για την αγορά των φαρμάκων πρόκλησης ωορρηξίας.(Στην περίπτωση που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη ώστε να τα δικαιούνται δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ ή για διαδικαστικούς λόγους καθυστερεί καθοριστικά η χορήγηση τους από τον Οργανισμό).

Πληροφορίες , διευκρινήσεις ή ραντεβού μέσω του ιστοτόπου ivfgreece.com (όλο το 24ωρο) ή τηλεφωνώντας στο 28210-74501 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ