14.8 C
Chania
Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου, 2026

«Προληπτικό κτύπημα» του Ισραήλ στο Ιράν – Για κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ, μιλούν αμερικανικά ΜΜΕ – «Χτυπήθηκαν» 30 στόχοι στην Τεχεράνη

Ημερομηνία:

Προληπτική επίθεση κατά του Ιράν εξαπέλυσε, το πρωί του Σαββάτου, το Ισραήλ, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Τραμπ πως «δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για στρατιωτική επιχείρηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες «χτυπήθηκαν» 30 στόχοι, μεταξύ των οποίων και η κατοικία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν και τα κεντρικά των Φρουρών της Επανάστασης.

Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για το πρώτο μέρος επιχείρησης που θα διαρκέσει 4 μέρες και θα περιλαμβάνει ανελέητους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν.

«Το Κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν, με στόχο την εξάλειψη απειλών κατά του Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται στο άμεσο μέλλον επίθεση με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ και του άμαχου πληθυσμού του. Κατόπιν τούτου, και βάσει των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με τον Νόμο Πολιτικής Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας, Yisrael Katz, υπέγραψε ειδική διαταγή με την οποία επιβάλλεται ειδική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο σε ολόκληρη την επικράτεια του Κράτους του Ισραήλ. Οι πολίτες καλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου και των αρμόδιων αρχών και να παραμένουν σε προστατευμένους χώρους» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.

Επικαλούμενο μαρτυρίες αυτοπτών το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars κάνει λόγο για τρεις εκρήξεις στο κέντρο της Τεχεράνης, στον δρόμο όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Η ανακοίνωση του IDF

Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που αναφέρει:

Τα τελευταία λεπτά ήχησαν σειρήνες σε ολόκληρο το Ισραήλ, ενώ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα απευθείας σε κινητές συσκευές με οδηγία προς τους πολίτες να παραμείνουν κοντά σε προστατευμένους χώρους.

Πρόκειται για προληπτική ειδοποίηση με στόχο την προετοιμασία του κοινού για το ενδεχόμενο εκτόξευσης πυραύλων προς το Κράτος του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) υπογραμμίζει ότι το κοινό καλείται να βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με καταφύγια και άλλους ασφαλείς χώρους.

Σύμφωνα με το Associated Press, σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ που χθες Παρασκευή άνοιξε τα καταφύγια.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η «προληπτική επιφυλακή είναι απαραίτητη για την προετοιμασία του κοινού για την πιθανότητα εκτόξευσης πυραύλων προς το κράτος του Ισραήλ».

Κοινή επιχείρηση ΗΠΑ και Ισραήλ;

Ισραηλινή πηγή ασφαλείας αναφέρει ότι η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν είναι μια κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12.

Η ανεπιβεβαίωτη αναφορά αναφέρει ότι ένας από τους στόχους είναι μια προεδρική εγκατάσταση του Ιράν. Αναφέρει επίσης ότι οι επιθέσεις στοχεύουν σε τοποθεσίες από τις οποίες το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και οι Ισραηλινοί καλούνται να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια, αλλά να μην εισέλθουν σε αυτά.

Σε επιφυλακή οι πρεσβείες

Νωρίτερα χθες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ενέκρινε την αναχώρηση μη έκτακτης ανάγκης προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης και μελών οικογενειών προσωπικού από την Αποστολή στο Ισραήλ λόγω κινδύνων για την ασφάλεια.

Τη Δευτέρα (02/03) αναμένεται στο Ισραήλ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον ενέγραψε το Ιράν στη μαύρη λίστα των χωρών που κάνουν «άδικες φυλακίσεις», αξιώνοντας όσοι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στην Ισλαμική Δημοκρατία να «φύγουν αμέσως».

Η ΗΠΑ κατηγορεί την Τεχεράνη πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ απαιτούν πλήρη τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν το απορρίπτει, θυμίζοντας πως είναι δικαίωμά του, στο πλαίσιο του πολιτικού πυρηνικού προγράμματός του.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί κάλεσε χθες την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει να προβάλει “υπερβολικές απαιτήσεις”, ώστε να κλειστεί συμφωνία, μετριάζοντας την αισιοδοξία που επεδείκνυε την προηγουμένη, μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, τις πιο “εντατικές” από την έναρξη του τρέχοντος κύκλου έμμεσων διαπραγματεύσεων.

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη καταρρέει — Η Ελλάδα οφείλει να κοιτάξει τα του οίκου της»

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 προειδοποιεί για αποβιομηχάνιση, φυγή επιστημόνων...