Προς ιστορική νίκη το Σιν Φέιν που θέλει αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το ΗΒ

Κανένα σχόλιο

Το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν, το οποίο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και της ένωσης του ιρλανδικού Βορρά και Νότου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κόμμα της Μισέλ Ο’ Νιλ εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές, που δείχνουν ότι το κίνημα που γεννήθηκε από τις στάχτες του πολεμικού –τρομοκρατικού κατά τους Βρετανούς– ΙΡΑ, βρίσκεται κοντά σε μια ιστορική νίκη.

Το Σιν Φέιν εξασφάλισε το 29% των ψήφων έναντι 21,3% του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), το οποίο τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις ψήφους να καταμετρώνται ακόμη το πρωί του Σαββάτου, ήταν σαφές ότι το DUP, είχε χάσει δραματικά την υπεροχή του.

"Sponsored links"

«Μια καταστροφή για το DUP», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Τιμ Κερνς, πρώην ειδικός σύμβουλος του κόμματος. Ο άλλος μεγάλος νικητής στις εκλογές είναι το φιλελεύθερο Κόμμα Συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας, του οποίου τα ποσοστά αυξήθηκαν στο 13,5%, καταλαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση.

Όσο για το Σιν Φέιν, αν και υπέρμαχο της επανένωσης της Ιρλανδίας, σημείωσε τα εκλογικά του κέρδη με μια εκστρατεία που έδινε έμφαση στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, την αγοραστική δύναμη των πολιτών και την ανάγκη καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης.

Η Μισέλ Ο’Νιλ, η ηγέτιδα του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ότι η βρετανική επαρχία μπαίνει «σε μια νέα εποχή» μετά την ιστορική νίκη του εθνικιστικού κόμματός της απέναντι στους ενωτικούς για το τοπικό κοινοβούλιο.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ώρα αλλαγής» είπε η Ο’Νιλ από το κέντρο καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, υποσχόμενη ότι θα εργαστεί για να ξεπεραστούν οι διαφορές. «Θα προσφέρω μια ηγεσία που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους, που θα εξυμνεί την ποικιλομορφία, που θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ισότητα εκείνων που είχαν αποκλειστεί, που είχαν υποστεί διακρίσεις ή που τους αγνοούσαν στο παρελθόν», τόνισε.

«Είναι μια καθοριστική στιγμή για την πολιτική και τον λαό μας», πρόσθεσε η Ο’Νιλ αφού το Σιν Φέιν για πρώτη φορά εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για μια «υγιή συζήτηση» για την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένα μποϊκοτάζ του DUP θα μπορούσε να καθυστερήσει τον σχηματισμό μιας νέας τοπικής κυβέρνησης, εκτός εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ, όπως απαιτεί το DUP.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live