14.8 C
Chania
Friday, December 6, 2024

Προσωπικότητα: Μπορεί να αλλάξει μετά τη μεταμόσχευση;

Ημερομηνία:

Φανταστείτε να ξυπνάτε από το χειρουργείο όχι μόνο με ένα νέο όργανο αλλά και με… νέα ενδιαφέροντα ή συναισθήματα που δεν είχατε πριν. Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, για ορισμένους λήπτες οργάνων, αυτές οι αλλαγές είναι μια πραγματική και μπερδεμένη εμπειρία.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Transplantology αποκαλύπτει ότι οι λήπτες μπορεί να αποκομίσουν περισσότερα από μια καρδιά ή ένα νεφρό… Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο λένε ότι το 89% αυτών των ασθενών μπορεί τελικά να «κληρονομήσει» και στοιχεία της προσωπικότητας του δότη!

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο;

Η ιδέα είναι ότι τα ίδια τα δωρηθέντα όργανα θα μπορούσαν να φέρουν μνήμες, χαρακτηριστικά προσωπικότητας και προσωπικές προτιμήσεις από τον αρχικό δότη με τη μορφή «κυτταρικών αναμνήσεων». Αυτές οι αναμνήσεις και τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταφερθούν στον παραλήπτη του οργάνου, σχεδόν σαν να «κατεβάζει» ένα νέο λειτουργικό σύστημα.

Η καρδιά διαθέτει ένα περίπλοκο νευρικό σύστημα που ορισμένοι ερευνητές έχουν ονομάσει «εγκέφαλο της καρδιάς», το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποθηκεύσει βιογραφικά δεδομένα για τον δότη του οργάνου. Ωστόσο, οι κυτταρικές μνήμες μπορούν, επίσης, να μεταφερθούν μέσω πιο συμβατικών διαδικασιών όπως το DNA, το RNA ή οι πρωτεΐνες.

Μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτης ανέφερε ότι είχε ρεαλιστικά όνειρα ότι πυροβολήθηκε εξ επαφής αφού έλαβε την καρδιά ενός αστυνομικού που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος. «Λίγες εβδομάδες αφότου πήρα την καρδιά, άρχισα να βλέπω όνειρα. Έβλεπα μια λάμψη φωτός ακριβώς στο πρόσωπό μου και το ένιωθα να καίγεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πραγματοποίηση μιας σημαντικής ιατρικής διαδικασίας, όπως η μεταμόσχευση οργάνου, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ψυχισμό, τη συναισθηματική κατάσταση και την αίσθηση ταυτότητας ενός ατόμου. Ορισμένες αλλαγές μπορεί, απλώς, να αντιπροσωπεύουν ψυχολογικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης του μετεγχειρητικού τραύματος, της κατάθλιψης ή του άγχους.

Για παράδειγμα, οι λήπτες μπορεί να υιοθετήσουν υποσυνείδητα νέα ενδιαφέροντα, συνήθειες ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ως έναν ασυνείδητο τρόπο να αφομοιώσουν την ταυτότητα του ανώνυμου δωρητή οργάνων στη δική τους εξελισσόμενη αυτοαντίληψη.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι αυτού του είδους οι ψυχολογικές προσαρμογές είναι συνηθισμένες για τους λήπτες καθώς πασχίζουν να κατανοήσουν το γεγονός ότι έχουν ένα όργανο που ανήκε σε έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο.

«Οι φόβοι σχετικά με τη μεταμόσχευση οργάνων είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί με τους δυνητικούς λήπτες πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να μειώσει τον δισταγμό και, ενδεχομένως, να βελτιώσει τη μετεγχειρητική θεραπεία», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Vita.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη – λιομάζωμα: Στα ύψη το μεροκάματο αλλά εργάτες δεν υπάρχουν …

Για τα καλά έχει ξεκινήσει το λιομάζωμα σε αρκετές...

Κρήτη: «Στεγνό» το τελευταίο τρίμηνο του 2024 – Ο φετινός Οκτώβριος ο πιο ξηρός

Για όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ποσοστά βροχοπτώσεων έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο...

Σοβαρό πρόβλημα και στην Κρήτη οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – 12% των ασθενών προσβάλλονται

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 2.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με...