20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Προτάσεις για την οργάνωση της περίθαλψης στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Πρωτοβάθμια Περίθαλψη:

Σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο πρέπει να οργανωθεί ένα κέντρο υγείας (Κ.Υ.). Στις μεγάλες πόλεις ένα Κ.Υ. ανά 100.000 έως 150.000 κατοίκους. Τα Κ.Υ. πρέπει να είναι κατάλληλα στελεχωμένα ώστε να μπορούν να προσφέρουν:

1) Πρωτοβάθμια περίθαλψη

2) Πρώτες βοήθειες.

3) Οδοντιατρική φροντίδα

4) Μονοήμερη νοσηλεία και

5) Εκτίμηση ασθενών για μεταφορά σε νοσοκομείο. Σε απομονωμένες ή απομακρυσμένες περιοχές πρέπει να υπάρχουν αγροτικά ιατρεία, συνδεδεμένα με τα Κ.Υ. Όλα αυτά πρέπει να ελέγχονται από την Διεύθυνση Υγείας του νομού που ανήκουν και από την ΔΥΠΕ της αντίστοιχής περιφέρειας.

Κάθε ασφαλισμένος πρέπει να εφοδιαστεί με ηλεκτρονική κάρτα Υγείας με κωδικό αριθμό. Με αυτή θα μπορεί να επιλέγει το γιατρό που χρειάζεται από αυτούς που δέχονται το κρατικό τιμολόγιο που θα οριστεί.
Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής οικογενειακού γιατρού, από αυτούς που επιθυμούν να γίνουν οικογενειακοί. Οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό που τους επιλέγουν, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο. Θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής οικογενειακού γιατρού.
Στο σύστημα θα υπάρχουν αυστηρός έλεγχος και περιορισμοί, τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τους ασθενείς. Π.χ. ανώτερος αριθμός εξετάσεων και περιορισμοί φαρμάκων, βάσει καθιερωμένων πρωτοκόλλων θεραπείας.

Συνταγογράφηση άνω του τριμήνου, είναι επικίνδυνη και θα αυξήσει την κατάχρηση φαρμάκων.
Οι φαρμακοποιοί μπορούν να βοηθήσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη πολύ σημαντικά:

1) Ελέγχοντας τη σωστή εφαρμογή της αναγραφόμενης θεραπείας από τους γιατρούς και

2)παρακολουθώντας ορισμένες παραμέτρους των αρρώστων, όπως π.χ της αρτηριακής πίεσης του σακχάρου αίματος, της χοληστερόλης κ.α. Έτσι θα έχουμε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα με μικρότερη απασχόληση των γιατρών και μικρότερο κόστος.

Ταυτόχρονα, πρέπει να οργανωθεί τράπεζα ηλεκτρονικών φακέλων όλων των πολιτών. Ο γιατρός με τον κωδικό της ηλεκτρονικής κάρτας του εξεταζομένου, θα μπορεί να πληροφορείται από τον φάκελό του, το ιστορικό του, τις προηγηθείσες εργαστηριακές εξετάσεις, τα χρησιμοποιηθέντα φάρμακα και να παίρνει στοιχεία από προηγούμενες νοσηλείες σε δημόσια ή ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Στα νοσοκομεία πρέπει να προσέρχονται αυτοί που θα παραπέμπονται από τα Κ.Υ. ή από γιατρούς με σημειώματα που θα δικαιολογούν την παραπομπή τους.

Το ΕΚΑΒ θα μπορεί να μεταφέρει τα έκτακτα περιστατικά στα Κ.Υ. ή στα ΤΕΠ των νοσοκομείων ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

"google ad"

Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη:

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν το δικαίωμα να νοσηλεύονται στα δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία που θέλουν, τα οποία πρέπει με ειδικές ρυθμίσεις να αλληλοσυμπληρώνονται σε κλίνες και μέσα.

Τα νοσοκομεία για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται:

1) Την απαραίτητη χρηματοδότηση από το κράτος εφόσον το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει εξ’ ολοκλήρου τα νοσήλεια των ασφαλισμένων.

2) Συμπλήρωση του προσωπικού που λείπει με έλεγχο του ωραρίου εργασίας για όλους . Απαραίτητη συμπλήρωση εκτός των γιατρών και νοσηλευτριών – των και η τοποθέτηση βοηθών νοσηλευτριών –των ή βοηθών θαλάμων.

3) Η δημιουργία γραμματειακής υποστήριξης των μεγάλων κλινικών ή τομέων.

4) Εκσυγχρονισμός μηχανημάτων και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού.

5) Κανονική κατά διαστήματα συντήρηση των κτηρίων των νοσοκομείων και

6) Περιορισμός των προσερχόμενων στα νοσοκομεία για εξέταση ή και νοσηλεία με τους τρόπους που έχουμε αναφέρει.

Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων.

Πρέπει να συζητηθεί η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων τουλάχιστον των διευθυντών από πλήρους και αποκλειστικής, σε πλήρους και αποκλειστικής ή πλήρους και μη αποκλειστικής εθελοντικά με διαφορετικό μισθολόγιο. Η δημιουργία α επίσης θέσεων μερικής απασχόληση για ορισμένους γιατρούς με υψηλή εξειδίκευση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση σπανίων περιστατικών.

Οι ανωτέρω προτάσεις έγιναν με τη σκέψη ότι η οικονομική κρίση πρέπει να μας οδηγήσει να αρχίσουμε την οργάνωση ενός καλύτερου συστήματος περίθαλψης, που να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι ενός συστήματος λανθασμένου και ανεπαρκούς με μόνο κριτήριο το χαμηλό οικονομικό κόστος.
Το σωστό μπορούμε να το προχωρήσουμε αργότερα ενώ το λανθασμένο θα οδηγήσει σε νέα λάθη.

 

Δρ. Ε.Μ. Παπαδάκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...