16.8 C
Chania
Monday, April 22, 2024

Προτροπή Καραμανλή μετά από 5 χρόνια λιτότητας να προτιμήσουμε την «ησυχία» μας με δόσεις κριτικής

Ημερομηνία:

Μετά από έξι χρόνια στο πολιτικό περιθώριο -εκ των οποίων τα πέντε περιείχαν σκληρά προγράμματα προσαρμογής- ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχώρησε σε τηλεοπτική δήλωση για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ως πρόκληση. Κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, χρησιμοποιώντας το φόβητρο της εθνικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής τόνισε αναφερόμενος στο δημοψήφισμα πως όταν αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν με ομοψυχία και ενότητα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά για τον τόπο, ενώ όταν επικράτησε διχόνοια, υπήρξαν συμφορές…

«Μια τέτοια πρόκληση αντιμετωπίζουμε σήμερα και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από την τελική επιλογή», ενώ μάλιστα επέρριψε και ευθύνες στους δανειστές, λέγοντας ότι «οι εταίροι μας έσφαλαν σοβαρά κατά την κρίση, κάτι που κάναμε και εμείς», με το τελευταίο σχόλιο να εμπεριέχει ενδεχομένως και μια αυτοκριτική για την περίοδο όπου διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας…

Συνέχισε λέγοντας πως είναι ζωτική η ανάγκη για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού όπως επισήμανε «τυχόν έξοδο μας από αυτήν θα συνεπαγόταν με ανυπολόγιστες συνέπειες». Σε αυτό το σημείο χρησιμοποίησε το φόβητρο της εθνικής ασφάλειας στην επιχειρηματολογία του τονίζοντας πως «η εθνική ασφάλεια είναι το υπέρτατο κριτήριο».

Διευκρίνισε όμως ότι μοιράζεται αυτές τις σκέψεις με τον ελληνικό λαό δίχως να έχει κανένα όφελος, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί σε κομματικές διενέξεις, υπογραμμίζοντας πως θέλει απλά να πει την αλήθεια, όπως έκανε πάντα…

«Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ΕΕ εκθέτουμε την χώρα σε κινδύνους και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανένα τρόπο» δήλωσε συνεχίζοντας την ίδια ρητορική.

«Όσοι νομίζουν πως ψηφίζοντας ¨όχι¨ ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Η επικράτηση του ¨όχι¨ θα ερμηνευθεί από όλους, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα από την έξοδο» είπε ο κ. Καραμανλής μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και μνημονίων, όπου ο ίδιος ήταν παρατηρητής των εξελίξεων από τα τελευταία έδρανα της Βουλής.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=99aNbAphFq8″]

Ολόκληρη η δήλωση του κ.Καραμανλή:

“Ελληνίδες, Έλληνες,

Έρχονται κάποιες στιγμές στις οποίες  διακυβεύονται πάρα πολλά, μέσα σε λίγες μέρες. Όποτε τέτοιες ιστορικές προκλήσεις  τις αντιμετωπίσαμε με ομοψυχία και ψυχραιμία, επιτύχαμε ως Έθνος. Αντίθετα, όποτε πρυτάνευσε η απερισκεψία και ο διχασμός υποστήκαμε συμφορές. Η πρόσφατη ιστορία μας του 20ου αιώνα περιέχει επαρκή παραδείγματα και των δύο εκδοχών.

Μία τέτοια ιστορική πρόκληση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από την δική μας επιλογή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και, προφανώς,  οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει  πολλούς συμπολίτες μας. Όμως, η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ακόμη περισσότερο, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς  και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες,  πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς.

"google ad"

Όποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες, ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας.

Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια.

Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο. Όσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ‘’όχι’’ την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ‘’όχι’’ θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο.

Πιστεύω βαθιά ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά.

Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ  στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων”

news247.gr, koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ