24.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

Προϋπολογισμός 2025: Αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης 2,5 δισεκ. για τους πολίτες – Τα έσοδα από μισθωτούς, συνταξιούχους και ακρίβεια

Ημερομηνία:

Γερά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος, αφού θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 2,5 δις ευρώ σε φόρους, εκ των οποίων οι μισοί θα προέλθουν από τον ΦΠΑ, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Και αυτό θα συμβεί σε μεγάλο ποσοστό από την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά και λιγότερο από τον προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Μία άλλη πηγή αύξησης των φορολογικών εσόδων, θα έρθει από τις αυξήσεις που θα δοθούν σε μισθούς και συντάξεις, αφού σχεδόν 900 εκατ. θα έρθει από αυτή την πηγή.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν, για την ακρίβεια, επιπλέον 2,47 δις ευρώ το 2025, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Αυτή η αύξηση, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, οφείλεται στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, που αποτυπώνεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις, καθώς και στη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών—έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Η αύξηση των εισοδημάτων και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά αναμένονται επίσης να συμβάλουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, οι αλλαγές στον προϋπολογισμό θα φέρουν και απώλειες, κυρίως λόγω της πλήρους κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και από την αύξηση της έκπτωσης στο 20% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Ποιοι κερδίζουν

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι εισοδηματικές ενισχύσεις και οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα φτάσουν το 1,1 δις ευρώ. Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα επωφεληθούν από αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ φορολογικές ελαφρύνσεις αναμένονται για ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Παράλληλα, προγραμματίζεται η ενεργοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου 2», που θα επιτρέψει σε 20.000 νέους έως 50 ετών να αποκτήσουν φθηνά στεγαστικά δάνεια. Επίσης, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να λάβουν άτοκα δάνεια ή κρατικές επιδοτήσεις για την ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Ποιοι χάνουν

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει και επιβαρύνσεις ύψους 255 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα επιβαρύνουν ξενοδοχεία και Airbnb λόγω της αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας. Επίσης, οι επιβάτες κρουαζιέρας θα κληθούν να πληρώσουν ένα νέο, αυξημένο τέλος κατά την επίσκεψή τους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Φορολογικά έσοδα

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι προβλεπόμενες εισπράξεις από φόρους αναμένονται ως εξής:

  1. Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένονται στα 24,941 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,065 δις ευρώ ή 4,5% σε σύγκριση με το 2024.
    o Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμάται σε 15,052 δις ευρώ, αυξημένος κατά 878 εκατ. ευρώ λόγω της οικονομικής μεγέθυνσης και της αύξησης των εισοδημάτων.
    o Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένεται στα 7,972 δις ευρώ, με αύξηση 180 εκατ. ευρώ.
  2. Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Οι εισπράξεις από αυτούς τους φόρους θα ανέλθουν σε 37,798 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,528 δις ευρώ ή 4,2% σε σύγκριση με το 2024.
    o Ο ΦΠΑ αναμένεται να φτάσει τα 26,508 δις ευρώ, αυξημένος κατά 1,254 δις ευρώ.
    o Οι ΕΦΚ θα ανέλθουν σε 7,239 δις ευρώ, αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ.
  3. Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Αυτά τα έσοδα αναμένονται στα 2,395 δις ευρώ, μειωμένα κατά 39 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για ασφαλισμένες κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ.
  4. Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Τα έσοδα από φόρους και δασμούς θα φτάσουν τα 351 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ.
  5. Φόροι κεφαλαίου: Οι φόροι κεφαλαίου θα παραμείνουν στα 235 εκατ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με το 2024.
  6. Λοιποί τρέχοντες φόροι: Αναμένονται έσοδα ύψους 2,545 δις ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024.
  7. Μεταβιβάσεις: Τα έσοδα από μεταβιβάσεις θα φτάσουν τα 8,996 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,186 δις ευρώ λόγω των προσαρμογών κατά ESA.
  8. Λοιποί τρέχοντες φόροι: Προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 2,545 δις ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2024.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως...

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του...

Στον απόηχο των εξαγγελιών του κ. πρωθυπουργού

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα...