Για πρώτη φορά στα 35 χρόνια του θεσμού, η Ελλάδα συμμετείχε ως εξεταστικό κέντρο στις προφορικές εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Εντατικολογίας – Μεγάλη επιτυχία της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ιστορική στιγμή για την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα της χώρας αποτέλεσε η πραγματοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των προφορικών εξετάσεων του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Εντατικολογίας (EDIC II). Οι εξετάσεις διεξήχθησαν στις 20 και 21 Μαΐου 2025 στους χώρους της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.
Πρόκειται για μια κορυφαία επιστημονική διαδικασία, η οποία οργανώνεται από την European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) και αφορά την απονομή του Διπλώματος EDIC, διεθνώς αναγνωρισμένου και επικυρωμένου από τον ευρωπαϊκό οργανισμό UEMS/CESMA.
Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη εξετάσεων εντατικολογίας
Το Chania Exam Center εντάχθηκε φέτος για πρώτη φορά ανάμεσα στα μόλις οκτώ εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει ως εξεταστικό κέντρο στα 35 χρόνια λειτουργίας του θεσμού.
Η επιλογή των Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική και καταδεικνύει την αναγνώριση των δυνατοτήτων και της τεχνικής επάρκειας του Ιδρύματος.
Πολυεθνική συμμετοχή εξεταστών και εξεταζόμενων
Στο εξεταστικό κέντρο των Χανίων βρέθηκαν συνολικά 35 εξεταστές, μεταξύ των οποίων:
-
27 από χώρες της Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Ιταλία και η Τουρκία,
-
και 8 Έλληνες ειδικοί εντατικολόγοι.
Οι εξεταζόμενοι προέρχονταν από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, την Ινδία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Συντονισμός και τεχνική αρτιότητα
Η Διευθύντρια του εξεταστικού κέντρου ήταν η κα Αλεξάνδρα Πενθερουδάκη, Διευθύντρια ΕΣΥ της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και μέλος της EDIC Subcommittee της ESICM.
Υπεύθυνος από πλευράς Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν ο Καθηγητής Γεώργιος Καρυστινός, Κοσμήτορας της Σχολής ΗΜΜΥ.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και με απόλυτο συγχρονισμό με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κέντρα, αξιοποιώντας την τεχνολογική υποδομή της Σχολής και την υποστήριξη της Μονάδας Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ειδική μνεία έγινε από την ESICM Coordinator κα Patricia Peralta και τον εκπρόσωπο του οργανισμού UCAN, κ. Winfried Kurtz, για την άψογη διοργάνωση, την τεχνική υποστήριξη και τον ενθουσιασμό της ομάδας του Πολυτεχνείου. Την ομάδα στήριξης αποτέλεσαν οι κ.κ. Ι. Ατζαράκης, Π. Κοντογιάννης, Σ. Κουλουριδάκης, Ε. Μαραγκουδάκης, Π. Πολύδωρος και Α. Σταματάκης.
Σημαντική διάκριση για την Κρήτη και την Ελλάδα
Η επιτυχής διοργάνωση των εξετάσεων EDIC II στα Χανιά αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Πολυτεχνείο Κρήτης στον ευρωπαϊκό χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής πιστοποίησης στον ιατρικό τομέα. Η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και η ανάδειξή του ως κόμβου συνεργασίας μεταξύ τεχνολογίας και ιατρικής ενισχύει το κύρος της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας.