26.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Πρωτοβουλία για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου: Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το ξεπούλημα των μνημείων στο λόφο Καστέλι;

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου:

Την 1η Απρίλη πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία για άλλη μία φορά η εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera και ο κατ’ επέκταση αποκλεισμός της κοινωνίας από έναν -κατακτημένο με αγώνες- δημόσιο χώρο. Είναι γνωστό πως οι πρυτανικές αρχές εκποιούν ανερυθρίαστα πια τη δημόσια περιουσία του ιδρύματος στους ιδιώτες, συντασσόμενες με τις επιταγές μιας αγοραίας νοοτροπίας, απόλυτα εναρμονισμένης με την κυβερνητική ασυδοσία.

Απ’ την άλλη, όλοι οι θεσμικοί και μη, φορείς της πόλης, έχουν εκφράσει ανοιχτά και κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην εν λόγω επένδυση, η οποία, κατά πως φαίνεται, υλοποιείται με αυθαίρετο τρόπο αφού παρακάμπτονται τόσο η άποψη της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων όσο κι όροι του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης. Εδώ γεννάται το ερώτημα: πώς γίνεται να πραγματοποιείται μια εχθρική προς την πόλη επένδυση, όταν κανένας αρμόδιος φορέας ή πρόσωπο, δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για το εν λόγω έργο;

Η πόλη γίνεται μάρτυρας της επέλασης του επενδυτικού λόμπι (που δεν έχει πατρίδα) το οποίο όχι μόνο αντιτίθεται στη βούληση της κοινωνίας, αλλά απολαμβάνει μέσω της αστυνομίας μια ιδιωτική ασφάλεια με τις τσέπες των φορολογούμενων, δηλαδή ημών!

Παράλληλα, όλη η πόλη γνωρίζει πως η κατάληψη Rosa Nera, έπειτα από 20 χρόνια ζωντανής κι ανοιχτής στην κοινωνία λειτουργίας, αξιοποιεί την περιοχή του λόφου στην κατεύθυνση της κοινής ωφέλειας αλλά και της παθητικής προστασίας των κτιρίων, με άμεσα προσωρινά κι αναστρέψιμα μέτρα που διασώζουν την υλικότητα των κτιρίων, διευκολύνουν τη χρήση τους κι επιτρέπουν η όποια μελέτη για αναστηλωτική διαδικασία να μπορεί να υλοποιηθεί βάσει ιστάμενου κτίσματος κι όχι πάνω σε ερείπια.

Αντίθετα, ο ιδιώτης-εισβολέας, κατά την προηγούμενη εκκένωση της κατάληψης έδειξε το αν και κατά πόσο σέβεται τα μνημεία, αφού κύριο μέλημά του ήταν να φράξει με τσιμέντο τις τουαλέτες, να κάνει ζημιά στην τοιχοποιία με τρύπες για την τοποθέτηση λαμαρινών και, φυσικά, να καταστρέψει την όποια χρηστική λειτουργία του οικοδομήματος.

Ο αγώνας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι είναι ο ίδιος αγώνας για υπεράσπιση των δημόσιων χώρων που στενάζουν στην πόλη μας από τη μονοκαλλιέργεια της τουριστικής βιομηχανίας. Ένας αγώνας που συνδέεται με τους αγώνες για το πάρκο Μαρκοπούλου, το Παλίγκρεμνο, το Αποπηγάδι κ.λ.π.

  • Καμία υποταγή στους μεγαλοξενοδόχους.
  • Όχι άλλο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων.
  • Καμία αστυνομική προστασία στις αυθαιρεσίες των επενδυτών.
  • Κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις στο λόφο Καστέλι ανοιχτές και ελεύθερες σε όλους.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντολή στο Ισραήλ από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε την Παρασκευή εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει...

Μπακογιάννη από Ηράκλειο: «Αυξήθηκαν οι μισθοί γιατρών και νοσηλευτών»

Κάλεσμα στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές απηύθυνε από το Ηράκλειο όπου...