25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι: Καταγγέλλουν βανδαλισμούς και επεμβάσεις από τη Belvedere

Ημερομηνία:

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο λόφο Καστέλι, όπου η εταιρεία Belvedere, με την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και την ανοχή της αστυνομίας, φέρεται να προχώρησε σε παράνομες εργασίες και βανδαλισμούς στα μνημεία.

Η Πρωτοβουλία τονίζει ότι οι εργασίες της Belvedere είναι παράνομες, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμευτικές διατάξεις του ΓΠΣ, σύμφωνα με τις οποίες η δημόσια περιουσία του Πολυτεχνείου στον Λόφο Καστέλι επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Επιπλέον, η Πρωτοβουλία καταγγέλλει βανδαλισμούς στα μνημεία και στο περιβάλλον, καθώς και την λήψη πυρήνων λιθοσωμάτων χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Πρωτοβουλία ζητά:

  • Την άμεση απομάκρυνση της Belvedere και των αστυνομικών δυνάμεων από τον Λόφο Καστέλι.
  • Την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το μέλλον του μνημειακού συγκροτήματος, με στόχο την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Πολυτεχνείου και των φοιτητικών αναγκών.
  • Την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων από τον Δήμο Χανίων για την προστασία των μνημείων.
  • Την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η Πρωτοβουλία τονίζει ότι θα κινητοποιηθεί για την προστασία των μνημείων του Λόφου Καστέλι και καλεί την τοπική κοινωνία να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Αναλυτικά:

Η Πρωτοβουλία μας από την αρχή έθεσε ξεκάθαρα το αίτημα της άμεσης απομάκρυνσης της Belvedere ΕΠΕ καθώς και των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής οι οποίες εισέβαλαν προσφάτως στα Μνημεία στο Λόφο Καστέλι.

Έχουμε επισημάνει, με δημόσιες ανακοινώσεις μας, ότι οι πάσης φύσεως εργασίες που αποσκοπούν στην μετατροπή των Μνημείων σε ξενοδοχείο είναι παράνομες εξαιτίας των δεσμευτικών διατάξεων του ισχύοντος ΓΠΣ (νόμος 4178/2013, άρθρο 51, παράγραφος 15), σύμφωνα με τις οποίες στην δημόσια περιουσία ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου στον Λόφο Καστέλι επιτρέπεται μόνο χρήση εκπαίδευσης.

Επομένως, η εταιρεία Belvedere πρέπει να αποχωρήσει πάραυτα, καθώς έχει εκλείψει το αντικείμενο σύμβασης.

Παρατηρώντας με έκπληξη τις φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, η Belvedere με την συμπαράσταση και ανοχή της πλειοψηφίας των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπό την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων φαίνεται ότι προχώρησε σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς.

Οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα, μετά την αποχώρηση της Belvedere και των αστυνομικών δυνάμεων, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και προκαλούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν επεμβάσεις στα μνημεία και στο περιβάλλοντα χώρο οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και πρέπει να ελεγχθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές καθώς και από τον φερόμενο ιδιοκτήτη ήτοι από το δημόσιο Πολυτεχνείο Κρήτης προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η έγκριση εργασιών της δ/νσης αναστήλωσης του Υπουργείου πολιτισμού αναφέρει την δειγματοληψία έξι δειγμάτων λιθοσωμάτων διαστάσεων 5εκ x 5εκ x 5εκ από συγκεκριμένες θέσεις, τελικά στο κτίριο έχουν ληφθεί και αποκατασταθεί με σκυρόδεμα εννέα πυρήνες λιθοσωμάτων πάχους 10 εκατοστών και πολύ μεγάλου βάθους, ενώ υπάρχουν άλλα 11 σημεία όπου έχουν ληφθεί αντίστοιχοι πυρήνες από λιθοσώματα, διαμέτρου 10 εκ. και μεγάλου βάθους, χωρίς να έχουν καλυφθεί καν με επισκευαστικό σκυρόδεμα!

Σήμερα, η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι έφθασε η ώρα να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για το μέλλον του μνημειακού συγκροτήματος με στόχο την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και των φοιτητικών αναγκών.

Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανιών και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ως προς τούτο η πρωτοβουλία μας προγραμματίζει να επισκεφθεί τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Δήμαρχο Χανίων και τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου.

Τέλος ενημερώνουμε ότι η Πρωτοβουλία μας έχει ήδη αναθέσει σε έγκυρους νομικούς να εξετάσουν όλες τις πτυχές της σύμβασης, των ανανεώσεων και παρατάσεων αυτής καθώς και της νομιμότητας των πρόσφατων παρεμβάσεων της Belvedere ΕΠΕ στα Μνημεία προκειμένου να της καταλογιστούν ευθύνες.

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι:

1. Ζητά από τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμπορευθούν με το πάνδημο αίτημα και να σταματήσουν να προωθούν τα σχέδια της εκποίησης. Ζητά και απαιτεί από την Belvedere να σταματήσει να προκαλεί την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και να αποσυρθεί οριστικά από τα Μνημεία της πόλης

2. Συνυπογράφουμε το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Χανίων και δηλώνουμε και εμείς «απερίφραστα ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε εξέλιξη παρέμβασης του κεντρικού κράτους, που θα επιδιώξει να επιβάλει τη λειτουργία των ιστορικών κτιρίων με εμπορευματικά κριτήρια, κόντρα στις αποφάσεις και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος του χανιώτικου λαού, με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις».

3. Ζητά από τον Δήμο Χανίων να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικά μέσα, με βάση και το τελευταίο ψήφισμα του Δ.Σ.

4. Ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να αφουγκραστεί την πάνδημη βούληση και να σταματήσει να ενθαρρύνει την Belvedere.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ