«Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»: Σεισμικές έρευνες εν κρυπτώ στην προστατευόμενη Ελληνική Τάφρο;

1 Σχόλιο

Την έντονη ανησυχία της για τις εν κρυπτώ, όπως τις χαρακτηρίζει, σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και πιθανότατα δυτικά της Κρήτης, εκφράζει η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων».

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, «η προκλητική αυτή ενέργεια μπορεί να μην είναι τυχαία καθώς την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, μετά από πολλές αναβολές από το 2019, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει το WWF, η Greenpeace και το ινστιτούτο κητολογικών ερευνών «Πέλαγος», με αίτημα την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα εξορύξεων στην Κρήτη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Sponsored links"

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας διότι από χθες φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες, με την ανοχή ή την προτροπή της κυβέρνησης, κάνουν εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και πιθανότατα δυτικά της Κρήτης, εκθέτοντας τα θαλάσσια θηλαστικά σε θανάσιμο κίνδυνο. Η ενέργεια αυτή που αποκάλυψε η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής ενώ τα λιμεναρχεία δηλώνουν άγνοια!

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας, η προκλητική αυτή ενέργεια μπορεί να μην είναι τυχαία καθώς την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, μετά από πολλές αναβολές από το 2019, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή που έχουν καταθέσει το WWF, η Greenpeace και το ινστιτούτο κητολογικών ερευνών «Πέλαγος», με αίτημα την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα εξορύξεων στην Κρήτη.

Ανάμεσα στους σοβαρούς λόγους που επικαλούνται οι προσφεύγοντες είναι ακριβώς οι επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά. Όλα τα παραχωρημένα θαλάσσια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο βρίσκονται εντός της Ελληνικής Τάφρου, περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. Το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της περιοχής αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και στην ουσία πράττει τα εντελώς αντίθετα. Οι εξορύξεις των ορυκτών καυσίμων εκτός του ότι συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν ευθεία απειλή για την ειρήνη, για πολύτιμα οικοσυστήματα σε θάλασσα και στεριά, για τον τουρισμό και για την αλιεία.

Εκτιμώντας αυτούς τους κινδύνους, ήδη Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν σταματήσεις τις έρευνες και τις εξορύξεις στις θάλασσές τους στην Μεσόγειο, αναμένουμε να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα!

Δεν θυσιάζουμε τις ομορφιές του τόπου μας για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών! Ειρήνη στη Μεσόγειο!

Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ANTHONY FOSCOLOS

    ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ……ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ……….ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΔΗ ΕΚΛΥΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 5000000 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ…..ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΦΥΣΗ……ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ…..ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ……ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΙΟ….ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΡΙΑ, ΟΞΥΓΟΝΟ-ΑΖΩΤΟ ΚΛΠ, ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

    ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΑΣ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live