22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών για Αμερικάνικες Βάσεις: “Μια ξεπερασμένη συζήτηση για γραφικούς;”

Ημερομηνία:

Η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτων – Πρώτα ο Άνθρωπος” με ανακοίνωση της αναφέρεται στα πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν από την παρουσία των βάσεων στον τόπο μας τονίζοντας ότι “με μοχλό την αποσιώπηση της αλήθειας και το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας, οι φωνές που ιεραρχούν την αξιοπρέπεια και την απομάκρυνση κάθε δολοφονικής πολεμικής μηχανής από τον τόπο μας αποτελούν και τη βασική προοπτική επιβίωσης και ελευθερίας στον τόπο και τη χώρα”

Πιο αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Οι διακρατικές σχέσεις και η αμυντική πολιτική κάθε χώρας καθορίζονται από τις κυβερνήσεις και ελέγχονται από τους λαούς τους. Σε αυτή τη λογική έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση ως πολίτες να ασκούμε κριτική, να διαφωνούμε, να θέτουμε ερωτήματα και να αγωνιζόμαστε διεκδικώντας διαφορετικές πολιτικές.

Η επίσκεψη του αεροπλανοφόρου στη Σούδα καθώς και το ζήτημα της αποκομιδής και εναπόθεσης των απορριμμάτων της αμερικάνικης βάσης, έθεσαν ξανά το ζήτημα του ρόλου των βάσεων στη δημόσια συζήτηση. Θεωρούμε λαθεμένη και μοιρολατρική την άποψη που θεωρεί χωρίς νόημα κάθε συζήτηση που αμφισβητεί την παρουσία τους στο τόπο μας. Η ανάδειξη του ρόλου των βάσεων και οι σημαντικοί αγώνες που δόθηκαν για να φύγουν, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μερικούς γραφικούς και ξεπερασμένους ονειροπόλους, εκτός και αν σταματήσαμε να βλέπουμε τη πραγματικότητα, θαμπωμένοι από το χρήμα που αφήνει στη πόλη η ολιγοήμερη μαζική επίσκεψη των αμερικανών ναυτών στα μπαρ και τα καταστήματα της πόλης. Η παρουσία τους ενισχύει την άμυνα της χώρας;

Στην περίπτωση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από μια χώρα που ανήκει στην ίδια με την Ελλάδα αλλά και τους Αμερικάνους συμμαχία, ποιος ήταν ο ρόλος των αμερικάνικων βάσεων;

Την κρίσιμη στιγμή η παρουσία τους στήριξε την άμυνα της χώρας ή διευκόλυναν την εισβολή;

Σήμερα θα έλεγε κάποιος ότι δεν έχουμε πόλεμο με την Τουρκία. Ειρήνη όμως έχουμε;

Αυτή η επικίνδυνη και φοβική κατάσταση δεν είναι ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη, και με μοχλό τον εκβιασμό της απειλής από μια σύμμαχο χώρα, ξοδεύονται δεκάδες δισ. για εξοπλισμούς και από τις δύο χώρες. Ποιος στερείται αυτά τα χρήματα που κερδίζουν οι πολυεθνικές των εξοπλισμών;Προφανώς οι λαοί των δύο χωρών.

Πόσα νοσοκομεία, πόσα σχολεία, πόσα έργα υποδομής θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με αυτά τα χρήματα; Θα είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερους μισθούς και συντάξεις;

Όποιος λοιπόν κλείνει τα μάτια σε αυτή τη κατάσταση και θεωρεί πως η επίσκεψη των αμερικάνων ναυτών στη πόλη τονώνει την οικονομία του τόπου μάλλον ξεχνά τις πολιτικές που οδηγούν στην ανεργία στους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις στη χρεοκοπία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τις ελλείψεις σε δημόσια υγεία και παιδεία.

Πώς να αισθανόμαστε ασφαλείς όταν οι βάσεις αποτελούν ορμητήριο θανάτου σε περιοχές που οι Αμερικάνοι επιτίθενται για να υπερασπισθούν τα συμφέροντά τους; Αυτόματα έχουμε ανάμειξη και γινόμαστε στρατιωτικός στόχος σε πολέμους που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Η παρουσία των αμερικάνικων βάσεων στην περιοχή μας συνοδεύεται με καθαρά αποικιοκρατικούς όρους.

Σαν παράδειγμα η σύμβαση για την αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμμάτων των βάσεων από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου επιβάλλει να μην πληρώνουν ΦΠΑ (που όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουμε) και νομιμοποιούν τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού όταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απεργήσουν.

Σε αυτή την κρίσιμη υγειονομικά περίοδο, όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο ελεγχόμαστε αν φοράμε μάσκες. Τους Αμερικάνους ποιος τους ελέγχει; Εμείς για να καθίσουμε σε ένα μαγαζί πρέπει να δείξουμε τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά. Οι αμερικάνοι ναύτες τι έγγραφα επιδεικνύουν και με ποιο τρόπο ελέγχεται η αξιοπιστία τους;

"google ad"

Με την ευκαιρία της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της τουριστικής προβολής του δήμου, η περιβαλλοντική και τουριστική υποβάθμιση του Ακρωτηρίου και του κόλπου της Σούδας, καθώς και η πολιτιστική εξαχρείωση που συνοδεύει κάθε φορά την παρουσία των Αμερικανών στην πόλη, αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή μας;

Παρά τις άθλιες συνθήκες που βιώνουμε οικονομικά και υγειονομικά με τις συνειδητές εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με μοχλό την αποσιώπηση της αλήθειας και το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας, οι φωνές που ιεραρχούν την αξιοπρέπεια και την απομάκρυνση κάθε δολοφονικής πολεμικής μηχανής από τον τόπο μας αποτελούν και τη βασική προοπτική επιβίωσης και ελευθερίας στον τόπο και τη χώρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ