Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» κατέθεσε χτες (18/4/18) ένσταση επί της Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά στην πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου. Η ένσταση έχει υπογραφές από 580 πολίτες, που αντιδρούν στην πολεοδόμηση του στρατοπέδου.
Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπεται στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, η δημιουργία πολεοδομικού κέντρου με οικοδομικά τετράγωνα, που θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 10.000 μ². Αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία αντίθεση για χώρο πρασίνου στο σύνολο του στρατοπέδου, που έχει ανάγκη όχι μόνο η γειτονιά, αλλά και όλη η πόλη.
Όσον αφορά τη «δημόσια διαβούλευση» που έχει ανοίξει αυτές τις μέρες η δημοτική αρχή για το θέμα των χρήσεων στο στρατόπεδο, θεωρούμε ότι είναι πρόκληση για την κοινωνία των Χανίων, για τους πολίτες αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα τέσσερεις φορές, να μας ρωτά ο Δήμος το ποιες χρήσεις επιθυμούμε.
Είναι κοροϊδία να ρωτά αν θέλουμε να πάνε εκεί δημόσιες υπηρεσίες, ή κοινωνικές δομές ή πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ή δεν ξέρουμε τι άλλο, τη στιγμή που έχει ήδη αποφασιστεί από τέσσερα δημοτικά συμβούλια σε σύμπνοια με χιλιάδες Χανιώτες να γίνει πάρκο και το πολύ ένα σχολείο.
Είναι πρόκληση ο Δήμαρχος να ξαναβάζει από το παράθυρο ζητήματα που έχουν ήδη απαντηθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και που αφορούν στη χρήση της έκτασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Με τις αποφάσεις αυτές η Χανιώτικη κοινωνία επισήμανε την σημαντική έλλειψη πρασίνου από την πόλη και κατέθεσε την καθολική επιθυμία αναβάθμισης της καθημερινότητας με την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου πάρκου που θα καλύπτει τα περίπου 50 στρέμματα του στρατοπέδου.
Τα ερωτήματα που μια δημοτική αρχή σεβόμενη τον εαυτόν της θα μπορούσε να θέσει σε διαβούλευση ως συνέχεια τόσων χρόνων ξεκαθαρίσματος θα ήταν ποια από τα υφιστάμενα κτίρια θα μπορούσαν και θα ήταν συμβατά να μείνουν χωρίς να είναι σε δυσαρμονία με την λειτουργία του μητροπολιτικού πάρκου να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικές ή πολιτιστικές ανάγκες και τι μορφή θα έχει το ζητούμενο πράσινο του πάρκου. Κάθε άλλη «δημόσια διαβούλευση» που ξαναθέτει απαντημένα ερωτήματα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί κακόβουλη και παραπλανητική.