20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα για την οικονομική κρίση λόγω εμπάργκο – Αντιδιαδηλώσεις φιλοκυβερνητικών

Ημερομηνία:

Τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών έζησε το τελευταίο 24ωρο η Κούβα, καθώς χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, την ακρίβεια στις τιμές των αγαθών αλλά και για να καταγγείλουν καταπάτηση δικαιωμάτων τους.

Μερίδα των πολιτών είναι δυσαρεστημένη απ’ την κατάρρευση της οικονομίας, καθώς η χώρα βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια. Επίσης, καταγγέλλει περιορισμό ελευθεριών, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας και ζητά ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς η Κούβα κατέγραψε ρεκόρ με 7.000 νέα κρούσματα  και 47 θανάτους την Κυριακή.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής από το Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων περίπου 30 χλμ από την Αβάνα, αλλά και από την Πάλμα Σοριάνα στα ανατολικά.

Εκμεταλλευόμενες τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που προκαλούν ο οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ, οι ασφυκτικές πρόσθετες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και διατηρεί στο ακέραιο η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε συνθήκες πανδημίας, διάφορες αντεπαναστατικές ομάδες μέσα στην Κούβα, σε άμεση σύνδεση με κεντρικά επιτελεία των ΗΠΑ και με την αντικουβανική μαφία με έδρα το Μαϊάμι, προετοίμαζαν εδώ και καιρό την οργάνωση λαϊκών διαμαρτυριών.

Καμουφλαρισμένες πίσω από προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού που έχουν ενταθεί από τα τέλη Ιούνη – ως αποτέλεσμα ακριβώς των πολύμορφων συνεπειών του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ – αλλά και πίσω από την τρέχουσα έξαρση της πανδημίας για τα δεδομένα της Κούβας (με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά συνολικά περίπου 1.500 θανάτους από την αρχή της πανδημίας), οι εν λόγω αντεπαναστατικές ομάδες οργάνωσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καμπάνιες με συνθήματα όπως «SOS Cuba”»και «SOS Matanzas» (η περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού) και απευθύνουν καλέσματα για «ανθρωπιστική επέμβαση» και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

Με εκατομμύρια πλέον Κουβανούς να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, τα νέα για τις διαδηλώσεις δεν άργησαν να εξαπλωθούν και να φτάσουν στην Αβάνα. Έτσι, νωρίς το απόγευμα χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «πατρίδα και ζωή», «ελευθερία», «κάτω η δικτατορία!» και «να φύγουν!».

Απ’ τις διαδηλώσεις δεν έλειψαν στιγμές έντασης.

Βλέπουν «δάκτυλο» ΗΠΑ

Αντίστοιχα, χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν στους δρόμους αφού ο πρόεδρος και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα για να τους παροτρύνει να υπερασπιστούν την επανάσταση. Ο Κουβανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες ήταν μια πρόκληση από μισθοφόρους που προσλήφθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», είπε ο Κουβανός πρόεδρος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».

Αλλά «υπάρχουν πολλοί από εμάς, και εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση», σημείωσε.

Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.

«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ», παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις – που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν – την ευθύνη για την κρίση.

«Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο» που επιβλήθηκε από το 1962 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ, πρόσθεσε.

"google ad"

Ο πρόεδρος του Μεξικού ζήτησε να σταματήσει ο οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να θέσουν τέλος στο οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Κούβα, ώστε να βοηθήσουν την χώρα αυτή μετά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί, στις οποίες συμμετέχουν οργισμένοι πολίτες που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις βασικών ειδών.

«Η αλήθεια είναι ότι εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει την Κούβα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει τον αποκλεισμό της Κούβας, όπως απαιτεί η πλειοψηφία των χωρών του κόσμου», δήλωσε ο Λοπές Ομπραδόρ κατά την διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, ο Ομπραδόρ απέρριψε κάθε ξένη “παρεμβατική προσέγγιση” στην κατάσταση στην Κούβα, και προσφέρθηκε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Μεξικό μπορεί να “βοηθήσει με την προμήθεια φαρμάκων, εμβολίων και ό,τι είναι απαραίτητο, καθώς και τρόφιμα, γιατί η υγεία και η τροφή είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα”, που δεν χρειάζονται “παρεμβατική πολιτική διαχείριση”, δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος.

ΚΚΕ: Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!

«Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της. Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα, που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους, ενορχηστρώνουν διαδηλώσεις στην Κούβα με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, που καλούν σε ανατροπή της κυβέρνησης. Στη συνέχεια μεγεθύνουν και υπερπροβάλουν αυτές τις δραστηριότητες μέσω του τεράστιου προπαγανδιστικού τους μηχανισμού. Δεν διστάζουν να καλούν ακόμα και σε ιμπεριαλιστική “ανθρωπιστική επέμβαση” στην Κούβα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός των ΗΠΑ!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η τεράστια υποκρισία και η προβοκάτσια των ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι ελλείψεις στην Κούβα οφείλονται στα 60 χρόνια του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, στα 242 πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στην Κούβα και που σήμερα εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα που πρόβαλλαν διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις διεθνώς. αλλά και στη χώρα μας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25 κ.ά, πως η εκλογή Μπάιντεν τάχα θα σήμανε προοδευτική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τις προβοκατόρικες ενέργειες των ιμπεριαλιστών, που στόχο έχουν να ανατρέψουν τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού και την εξουσία του. Καταδικάζει κάθε σενάριο για οποιαδήποτε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κούβα, με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτό το πρόσχημα έχουν γίνει τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στην Γιουγκοσλαβία, την Λιβύη κ.α.

Είναι μεγάλη υποκρισία να μιλάνε για τα δημοκρατικά δικαιώματα αυτοί που καθημερινά τα κουρελιάζουν στις χώρες τους!».

«Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του με τον κουβανικό λαό, την κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Οι κατακτήσεις της κουβανικής επανάστασης, ο αγώνας του κουβανικού λαού, η διεθνιστική δράση της Κούβας, εμπνέουν πολλές χιλιάδες ακόμα συμπατριώτες μας, που στέκονται αλληλέγγυα και αποφασιστικά στο πλευρό της Κούβας. Η Κούβα, παρά τον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, μπόρεσε στις συνθήκες της πανδημίας να φτιάξει 5 εμβόλια, να διοργανώσει διεθνιστική ιατρική βοήθεια σε άλλους λαούς!

Σήμερα η Κούβα δεν είναι μόνη της!

Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!

Η Κούβα θα νικήσει!» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ