14.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 70 άστεγους στα Χανιά – Καμία καταγραφή στοιχείων από την προηγούμενη δημοτική αρχή

Ημερομηνία:

Κι αν και ο καιρός έξω θυμίζει ακόμα καλοκαίρι, ας μη ξεγελιόμαστε, ο χειμώνας είναι κοντά. Τότε, κάποιο συνάνθρωποί μας θα αντιμετωπίσουν εντονότατα προβλήματα. Πιο έντονα, όσοι δεν έχουν στέγη.

Σε αυτήν την πραγματικότητα έρχεται να δώσει λύση, έστω μερικώς, ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για άστεγους στο οποίο αιτήθηκε να ενταχθεί και ο δήμος Χανίων.

Πάνω από 100 άστεγοι στα Χανιά

«Την Παρασκευή ο ΔΟΚΟΙΠΠ συνεδρίασε για πρώτη φορά και καταλήξαμε στην απόφαση να κάνουμε ένα αίτημα για να μπούμε και εμείς στο πρόγραμμα. Ο Δήμος Χανίων δικαιούται να συμμετέχει με φιλοξενία 70 αστέγων, το αίτημα έχει ήδη φύγει και εμείς πλέον περιμένουμε την απάντηση », μας είπε ο κ. Μηνάς Βουλγαρίδης, δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών και μέλος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαρίδη στα Χανιά υπάρχουν περισσότεροι από 100 άστεγοι, όμως ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να δώσει λύσεις, όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Όπως μας εξήγησε, ένα σημαντικό ζήτημα είναι το πότε θα ξεκινήσει να τρέχει.

«Το πρόγραμμα προσφέρει και στέγη, και επιδότηση σε λογαριασμούς ρεύματος, και κάποιο ποσό για προσωπικά έξοδα, αναλόγως αν πρόκειται για οικογένεια ή για μεμονωμένα άτομα. Είναι διετές, κάποιος που θα ενταχθεί και τα δύο χρόνια μπορεί να λάβει μία επιχορήγηση έως και 11.000 ευρώ. Δηλαδή, περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο. Όμως δεν ξεκινά άμεσα».

Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν κρατούσε στοιχεία για τους άστεγους

ASTEGOI

Ακόμα όμως κι αν προχωρήσει εγκαίρως, ο αριθμός των άστεγων στα Χανιά παραμένει άγνωστος κι ως εκ τούτου είναι άγνωστο ποιες πραγματικές ανάγκες έρχεται να καλύψει. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βουλγαρίδης, δυστυχώς, η προηγούμενη αρχή παρά τις ανά καιρούς υποσχέσεις για εξεύρεση λύση στο ζήτημα των αστέγων της πόλης, λίγα, πολύ λίγα είχε κάνει:

«Δεν υπήρχε καταγραφή, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τον αριθμό των αστέγων στα Χανιά! Κοιτάξαμε ως ΔΟΚΟΙΠ μέσω φορέων που ασχολούνται με το ζήτημα όπως το Κοινωνικό Ιατρείο, ή το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών να συγκεντρώσουμε κάποιες πληροφορίες και έτσι βρήκαμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 άστεγοι. Όμως, επαναλαμβάνω, όλα αυτά τα στοιχεία συλλέχθηκαν αρκετά πρόχειρα και βιαστικά. Αν είχαμε χρόνο θα είχαμε πιστεύω καταλήξει σε έναν πολύ διαφορετικό αριθμό. Το πρόβλημα είναι μεγάλο».

Παραμένει η ανάγκη για δημιουργία ξενώνα

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαρίδη το πρόγραμμα, εφόσον εγκριθεί, θα καλύψει κάποιες ανάγκες αλλά δε δίνει λύση. Δε μπορεί να υποκαταστήσει την απουσία υποδομών. Αντιθέτως, θα έπρεπε να λειτουργεί συμπληρωματικά:

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται ως συνέχεια άλλων δομών. Δηλαδή, εφόσον άτομα μένουν για ένα διάστημα σε κάποιο ξενώνα, τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να πάνε κάπου και να ζήσουν μόνοι τους. Είναι ένα βήμα προς την κοινωνικοποίηση και την επανένταξη. Αυτή είναι η λογική του. Τώρα, στην περίπτωσή που δεν υπάρχουν ξενώνες – όπως στα Χανιά – το πρόγραμμα προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν και αυτοί που έχουν καταγραφεί από τους δήμους ως άστεγοι.

"google ad"

Και εκεί ελπίζουμε ότι μπορούμε να ενταχθούμε και εμείς. Όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Ο ξενώνας εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να είναι ανάγκη».

Όπως ενημερωθήκαμε η απόφαση για έγκριση ή μη του αιτήματος του δήμου για ένταξη στο πρόγραμμα θα έχει ληφθεί σε δύο μήνες περίπου.

Γ.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...