Ως ξεκάθαρη νίκη της φοιτητικής παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία στο Πολυτεχνείο Κρήτης και συνολική επικράτηση των ΕΑΑΚ στην Κρήτη χαρακτηρίζονται τα φετινά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της παράταξης.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε τρεις φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), Αρχιτεκτονικής και στον Ενιαίο Σύλλογο – με τον τελευταίο να αποτελεί έναν από τους μαζικότερους πανελλαδικά. Το κοινό ψηφοδέλτιο Ενωτικής Πρωτοβουλίας και ΑρΠα (Αριστερή Παρέμβαση) σημείωσε την ευρύτερη συμμετοχή φοιτητών, ιδιαίτερα από το πρώτο έτος.
Αποτελέσματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης:
-
Ενωτική Πρωτοβουλία: 417
-
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 366
-
ΠΚΣ: 209
-
Traverso Attack: 80
-
Αγωνιστικές Κινήσεις: 18
-
Λευκά: 37
Αποτελέσματα συνολικά στην Κρήτη:
-
ΕΑΑΚ: 1299
-
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 1281
-
ΠΚΣ: 905
-
ΠΑΣΠ: 295
-
Attack: 192
Στην ανακοίνωσή της, η Ενωτική Πρωτοβουλία υπογραμμίζει πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την κυβερνητική νεολαία, κατηγορώντας τους για προσπάθειες αποδυνάμωσης των φοιτητικών αγώνων μέσα από επιθέσεις, διώξεις και πειθαρχικές διαδικασίες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καθηγητή του ΗΜΜΥ κ. Γυφτάκη, ο οποίος – όπως υποστηρίζεται – έχει δρομολογήσει τη συγκρότηση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών με τη στήριξη της διοίκησης της σχολής και του πρύτανη Ζερβάκη.
Αντίσταση στις διώξεις και τα πειθαρχικά
Η ανακοίνωση κατηγορεί τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για «προβοκάτσιες» και την κυβέρνηση για αυταρχικές παρεμβάσεις και «δοτές διοικήσεις», ενώ επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας να συνεχίσει τον αγώνα εντός και εκτός των σχολών.
Στον απόηχο των κινητοποιήσεων για το δυστύχημα στα Τέμπη, η Ενωτική Πρωτοβουλία αναφέρεται στον ρόλο των σχημάτων των ΕΑΑΚ που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων, διοργανώνοντας συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Αναδεικνύεται επίσης ο ρόλος των ΕΑΑΚ στις πρωτοβουλίες ενάντια στις επικείμενες διαγραφές φοιτητών λόγω ορίων φοίτησης. Με παρεμβάσεις στη Σύνοδο Πρυτάνεων και στα καθηγητικά όργανα, τα σχήματα κατάφεραν – όπως υποστηρίζεται – να δημιουργήσουν πίεση που ανάγκασε το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της εφαρμογής του μέτρου.
«Οι φοιτητές διάλεξαν πλευρά»
Η ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας καταλήγει τονίζοντας πως το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει καθαρά ότι οι φοιτητές επιλέγουν τον δρόμο της συλλογικής αντίστασης απέναντι σε πειθαρχικά συμβούλια, μέτρα επιτήρησης και την επιχειρούμενη μετατροπή των πανεπιστημίων σε «χώρους ελέγχου». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά:
«Η κάλπη ήταν μόνο η αρχή. Με όπλο τα συλλογικά μας όργανα και μέσα από την ενίσχυση της ριζοσπαστικής, ενωτικής αριστεράς, συνεχίζουμε τον αγώνα – στις σχολές, στους συλλόγους, στους δρόμους. Έχουμε το δίκιο του αγώνα με το μέρος μας και θα νικήσουμε.»