15.8 C
Chania
Monday, February 26, 2024

Πρώτη περιφέρεια πανελλαδικά η Κρήτη στη βραχυχρόνια μίσθωση – Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργών αγγελιών

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η AirDNA (www.airdna.co), με βάση τις κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί μέσω των πλατφορμών Airbnb και VRBO μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, η αύξηση της ζήτησης για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 42%.

Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 12μήνου που προηγήθηκε (Ιούνιος 2022-Ιούνιος 2023), η ζήτηση με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, αυξήθηκε κατά 48,9% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Έτσι, φαίνεται πως πολλοί ιδιοκτήτες και επενδυτές ακινήτων τοποθετούνται εκ νέου στην αγορά αυτή. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των αγγελιών διαμορφώνεται σε 105.000, αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι και κατά 9,5% χαμηλότερος σε σχέση με το 2019, δείγμα ότι η προσφορά παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Αυτό εξηγεί τόσο την πρόβλεψη για υψηλότερη πληρότητα φέτος, όσο και την άνοδο των τιμών/διανυκτέρευση, που υπολογίζεται σε 7% για το φετινό καλοκαίρι κατά μέσο στο σύνολο της χώρας.

Ο μεγαλύτερος όγκος αγγελιών εντοπίζεται στην Κρήτη, όπου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, καταγράφονται 26.225 αγγελίες ακινήτων.

Πρόκειται για μέγεθος που αποτελεί αύξηση κατά 8,5% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε σχέση με το 2019, η αύξηση αγγίζει το 9,5%, δείγμα ότι η εν λόγω αγορά έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση της πανδημίας.

Το μέγεθος της Κρήτης, όπως επίσης και το ότι καταλύματα εντοπίζονται όχι μόνο σε δημοφιλή τουριστικά σημεία του νησιού, αλλά κι εντός των ίδιων των πόλεων (π.χ. Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο), εξηγούν το πλήθος των ακινήτων που αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης μέσω βραχυχρόνιων πλατφορμών.

Το δεύτερο μεγαλύτερο «πλήθος» καταλυμάτων εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, με 11.701 αγγελίες. Πρόκειται για αριθμό που ναι μεν έχει αυξηθεί κατά 11,2% σε σχέση με το 2022, ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 13% του αντίστοιχου μεγέθους πριν την πανδημία, το 2019.

Κάπως έτσι, είναι δύσκολο να στηριχθεί το επιχείρημα ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, μιας και τα διαμερίσματα που έχουν παραμείνει στην βραχυχρόνια μίσθωση, είναι λιγότερα σε σχέση με το 2019 κι ενώ την ίδια περίοδο, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% κατά μέσο όρο.

Αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων καταγράφουν και οι υπόλοιποι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας, όπως η Κέρκυρα (9.772 καταλύματα, 12,9% περισσότερα από πέρσι), ή η Ρόδος (5.158 καταλύματα, 11,2% περισσότερα από πέρσι).

Στον αντίποδα, η Σαντορίνη σημειώνει μείωση κατά 2,2% σε ετήσια, ενώ συγκριτικά με το 2019 τα καταλύματα που προσφέρονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 8,6% λιγότερα. Πρόκειται για την μοναδική περιοχή, από τις δημοφιλείς τουλάχιστον, όπου παρατηρείται μείωση της προσφοράς.

Βραχυχρόνια μίσθωση – Οι κορυφαίοι προορισμοί και οι πιο ακριβές περιοχές-1

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση καταλυμάτων

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιοχές που σημειώνουν φέτος μεγάλη άνοδο των διαθέσιμων καταλυμάτων. Για παράδειγμα, η περιοχή της Πρέβεζας καταγράφει αύξηση κατά 21,5% από το 2022, αριθμώντας πλέον 620 καταλύματα. Πρόκειται για μια ένδειξη της αυξημένης δημοφιλίας μεταξύ των ξένων επισκεπτών, περιοχών, όπως η Πάργα και τα Σύβοτα.

Σημαντική άνοδο κατά 20,8% σε 2.984 καταλύματα, σημειώνει φέτος και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως κι εκείνη του Βόλου, με άνοδο κατά 18,8% σε 1.040 καταλύματα. Αύξηση κατά 18% παρατηρείται και στην Ανατολική Μάνη με 613 καταλύματα διαθέσιμα φέτος.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι σταδιακά έχει αρχίσει να περιορίζεται η πολύ έντονη εποχικότητα που χαρακτήριζε την ελληνική αγορά, δείγμα της σταδιακής ωρίμανσής της, αλλά και του ότι είναι πλέον σε θέση να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και στις περιόδους χαμηλής ζήτησης.

"google ad"

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, καθώς έχουν αυξηθεί οι αγγελίες που είναι ενεργές για όλο τον χρόνο.

Το σχετικό ποσοστό έχει πλέον αυξηθεί σε πάνω από 80% σε προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη και σε πάνω από 70% σε Μύκονο και πάνω από 75% στην Αθήνα.

Βραχυχρόνια μίσθωση – Οι κορυφαίοι προορισμοί και οι πιο ακριβές περιοχές-2

Σε άνοδο και τα δυνητικά έσοδα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων

Με μέσο ρυθμό της τάξεως του 7% διαμορφώνεται για το φετινό καλοκαίρι η αύξηση των τιμών/διανυκτέρευση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς φαίνεται πως οι τιμές έχουν αρχίσει να πλησιάζουν το «ταβάνι» τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, τα συνολικά έσοδα από την διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 15% σε 193 ευρώ, ενώ συγκριτικά με το 2019, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 35%.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της AirDNA, η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση της Travelstaytion και της Marriott Homes & Villas, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της Ελλάδας έχουν αρχίσει να καθιερώνονται ως περιοχές πολυτελών διακοπών, μεταξύ των επισκεπτών που επιλέγουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Απευθύνονται δηλαδή σε ένα διαφορετικό κοινό, που αναζητά μια διαφορετική εμπειρία διακοπών, υψηλότερης αίγλης και πολυτέλειας και ασφαλώς και παροχών από το ακίνητο που θα επιλέξει για την διαμονή του.

Αυτό αντανακλάται πλέον και στην ποιότητα και τις προδιαγραφές των καταλυμάτων που προσφέρονται σε περιοχές, όπως π.χ. η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, ενώ έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται και στην αγορά της Αθήνας, ιδίως στα τμήματα που βρίσκονται στους πρόποδες της Ακρόπολης και γενικότερα εντός του εμπορικού τριγώνου της πόλης.

Μάλιστα, φαίνεται πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει άλλους δημοφιλείς προορισμούς στην νότια Ευρώπη, όσον αφορά το ύψος των τιμών.

Για παράδειγμα, στην Σαντορίνη, η μέση τιμή/διανυκτέρευση διαμορφώνεται πλέον σε 371,2 ευρώ, ποσό που είναι 87,5% υψηλότερο σε σχέση π.χ .με την Πάλμα στην Μαγιόρκα, όπου η μέση τιμή δεν ξεπερνά τα 196 ευρώ/διανυκτέρευση.

Αντίστοιχα, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Ρόδο, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 214 ευρώ και στην Κέρκυρα σε 188,6 ευρώ. Στον αντίποδα, περιοχές, όπως οι Συρακούσες στην Σαρδηνία προσφέρουν καταλύματα της τάξεως των 145,5 ευρώ/διανυκτέρευση κατά μέσο όρο, ενώ ακόμα και στη Νίκαια η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 138,6 ευρώ.

Η τάση αυτή εξηγείται στο ότι η ποιότητα των κατοικιών στην ελληνική αγορά είναι σαφώς πιο υψηλή από πολλά ακίνητα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και το μέγεθος των προσφερόμενων κατοικιών είναι αισθητά μεγαλύτερο, γεγονός που εξηγεί επίσης την διαφορά στην τιμή/διανυκτέρευση.

Ένας ακόμα βασικός λόγος είναι ασφαλώς η μειωμένη προσφορά καταλυμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με την ζήτηση. Παρατηρείται δηλαδή κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, τη στιγμή που η προσφορά δεν συμβαδίζει.

Για παράδειγμα, στην Ρόδο, σε σχέση με το 2019, η φετινή αύξηση της ζήτησης αγγίζει το 60%, τη στιγμή που η αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς δεν ξεπερνά το 20,2% το ίδιο διάστημα.

Στην Σαντορίνη, η αύξηση της ζήτησης από το 2019 μέχρι σήμερα αγγίζει το 41,7%, μιας και τα καταλύματα μειώθηκαν κατά 8,6%. Αντίστοιχα, στην Κρήτη η ζήτηση αυξήθηκε κατά 39,1%, αλλά τα καταλύματα κατά μόλις 9,5%.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην Κέρκυρα, όπου τα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 16% από το 2019 μέχρι σήμερα, τη στιγμή που η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 55,5%.

Βραχυχρόνια μίσθωση – Οι κορυφαίοι προορισμοί και οι πιο ακριβές περιοχές-3

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ