Ως εργαλείο για να απεγκλωβιστεί από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα βλέπει η κυβέρνηση την έκθεση Καρώνη καθώς θεωρεί ότι μέσω αυτής δίνονται απαντήσεις στο αντιπολιτευτικό αφήγημα περί συγκάλυψης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να την υιοθετήσει – παραβλέποντας ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια πορίσματα και ότι τον τελικό λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Παρέκαμψε μάλιστα το γεγονός ότι μέσα στο κείμενο της γνωμάτευσης υπήρχαν αντιφάσεις, οι οποίες επισημάνθηκαν από την αντιπολίτευση.
Τα κυβερνητικά στελέχη επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για παράνομο φορτίο και άγνωστο καύσιμο, από το οποίο προήλθε η φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή κάποιων επιβατών.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλει το σενάριο της «ανάποδης συγκάλυψης», για το οποίο μιλούν εδώ και πολύ καιρό τα στελέχη της και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Για τα μάτια των κεντρώων
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δείξει στους πολίτες ότι η αντιπολίτευση κινήθηκε με επιπολαιότητα καταθέτοντας δύο προτάσεις δυσπιστίας εναντίον της, παραβλέποντας το γεγονός ότι υπάρχει μία αντικειμενική αλήθεια: οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα, αλλά και το ότι μπαζώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος. Άλλωστε ακόμα και η έκθεση Καρώνη δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για τα έλαια σιλικόνης και την πυρόσφαιρα.
Πολιτικά ωστόσο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιφέρει ένα καίριο χτύπημα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρεί ότι μόνο αν προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που είχαν κατευθυνθεί προς τη Χαριλάου Τρικούπη έχει κάποια περιθώρια να επαναπροσεγγίσει την αυτοδυναμία, που για την ώρα μοιάζει με άπιαστο όνειρο.
Στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούσε να εμπλέξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μία προσωπική αντιπαράθεση προκειμένου να δείξει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριφέρεται με επιπολαιότητα και ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από τη λογική του κεντρώου ψηφοφόρου.
Το γεγονός ωστόσο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε επί προσωπικού, παρά μόνο βγήκε μία ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν διευκόλυνε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαρινάκης αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό λέγοντας ότι: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντί να κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου, οφείλει να βγει και να απολογηθεί δημοσίως γιατί είναι βαρύτατα εκτεθειμένος μετά τη σημερινή (σ.σ.: Τρίτη 13.05) δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πολυτεχνείου για την τραγωδία των Τεμπών».
Επιπροσθέτως τα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να ενισχύσουν το αφήγημα της αντισυστημικότητας του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμιζαν ότι ο Ανδρουλάκης είχε θέσει ζητήματα εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη και είχε αποκαλέσει τον πρωθυπουργό ενορχηστρωτή της συγκάλυψης.
Υπενθύμιζαν ακόμα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνυπέγραψε την πρόταση μομφής μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, κίνηση την οποία εκ του αποτελέσματος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρωσε ακριβά στις δημοσκοπήσεις.
Προφανώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τελειώνει με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απευθύνεται στο ίδιο ακροατήριο με τη Ν.Δ. Η διατήρηση της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση θα είναι η καλύτερη εξέλιξη για το κυβερνών κόμμα, καθώς εκεί το δίλημμα θα είναι πολύ συγκεκριμένο. Σταθερότητα ή περιπέτεια.
Τέλος σε κάθε συζήτηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να κλείσουν κάθε δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Ο Μαρινάκης στο πλαίσιο αυτό τα έβαλε και με τις ψυχαγωγικές και σατιρικές εκπομπές, καθώς κατά την άποψη των κυβερνητικών στελεχών το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του κλίματος ότι υπήρξε συγκάλυψη από την κυβέρνηση.
«Έχτισαν ένα τέτοιο αφήγημα για να θυμώσουν τον κόσμο, το έκτιζαν κλιμακωτά και συνειδητά, λέγανε ψέματα συνειδητά στον κόσμο, για να εξοργίσουν παραπάνω την κοινωνία, να μεταθέσουν τη συζήτηση από τις διαχρονικές ευθύνες και τ’ ανθρώπινα λάθη και τις ευθύνες του κράτους σε κάτι το οποίο δεν υπήρχε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «εκπομπές μετατράπηκαν από χιουμοριστικές και δήθεν κοινωνικού χαρακτήρα σε δικαστήρια, έβαζαν φωτογραφίες από πολιτικούς και λέγανε ότι αυτοί συγκαλύπτουν, κάτι το οποίο δεν είχε αποδειχτεί».
Πάντως το επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να απεγκλωβιστεί από τη συζήτηση αυτή, καθώς το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή, ενώ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή.
Καθώς το βασικό ερώτημα είναι το πώς θα αντιμετωπίσει η Ν.Δ. την υπόθεση αυτή, αν δηλαδή θα προτείνει πλημμέλημα ή κακούργημα για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, όλα δείχνουν ότι οι αντιπαραθέσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.