11.8 C
Chania
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, 2026

Πτέρυγα «Αλέξης Πολίτης»: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον σπουδαίο διανοούμενο στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Τη μνήμη του Αλέξη Πολίτη τιμά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ονομάζοντας τη νέα πτέρυγα της Βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο πτέρυγα «Αλέξης Πολίτης». Η τελετή ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026, στις 6.30 το απόγευμα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από την ηγεσία του Ιδρύματος και σημαντικούς φορείς του ακαδημαϊκού χώρου. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης θα απευθύνει τον πρώτο χαιρετισμό, ενώ θα ακολουθήσει η Αντιπρύτανις Ανάπτυξης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας καθηγήτρια Μελίνα Ταμιωλάκη. Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Ελένη Κωβαίου και ο πρώην διευθυντής της Μιχάλης Τζεκάκης θα προσφέρουν τη δική τους μαρτυρία για τη σημασία της βιβλιοθήκης στην ακαδημαϊκή ζωή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας και νυν Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, ο οποίος θα συνδέσει την ακαδημαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη δημόσια ζωή της Κρήτης.

 

Το κύριο μέρος της τελετής περιλαμβάνει ομιλίες από πρόσωπα που συνδέθηκαν με τον Αλέξη Πολίτη διαφορετικές χρονικές περιόδους της διαδρομής του. Ο ιστορικός της αρχαιότητας και παλαιό μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Κυρτάτας θα αναφερθεί στην ακαδημαϊκή του παρουσία, ενώ ο ιστορικός της επανάστασης του 1821 Παναγιώτης Στάθης θα προσεγγίσει το έργο του από τη σκοπιά της ιστορικής έρευνας. Η Αγγέλα Γιώτη, νεοελληνίστρια στο Τμήμα Φιλολογίας και μία από τις πρώτες φοιτήτριες του Αλέξη Πολίτη, θα μεταφέρει αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της διδασκαλίας του. Από τη νεότερη γενιά, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Δημήτρης Κουκάκης, ένας από τους τελευταίους που άκουσαν τον Αλέξη Πολίτη στην τάξη, θα μιλήσει για τη βιωμένη εμπειρία της διδασκαλίας του.

Η βυζαντινολόγος Μαρίνα Δετοράκη θα διαβάσει κείμενο του Αλέξη Πολίτη για τις βιβλιοθήκες, προσθέτοντας και τη δική της πινελιά στο πορτρέτο του διανοούμενου. Η επιλογή του κειμένου δεν είναι τυχαία: ο ίδιος ο Πολίτης είχε αφιερώσει σημαντικό μέρος του έργου του στη σχέση ανάμεσα στη γνώση, τη μνήμη και τον χώρο που τη φιλοξενεί.

Η τελετή θα πλαισιωθεί μουσικά από την Κλεοπάτρα Κυρτάτα και την Αγγέλα Καστρινάκη στο φλάουτο, καθώς και από τον διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας Φώτη Δούσο στην κιθάρα. Η μουσική παρέμβαση αναμένεται να δώσει στην εκδήλωση τον χαρακτήρα της πνευματικής γιορτής που αρμόζει στην προσωπικότητα του Αλέξη Πολίτη.

Η ονοματοδοσία της πτέρυγας «Αλέξης Πολίτης» αποτελεί αναγνώριση της πολυσχιδούς προσφοράς του διανοούμενου στην ελληνική παιδεία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου δίδαξε και δημιούργησε επί σειρά ετών. Η νέα πτέρυγα της Βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο φέρει πλέον το όνομα ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής διανόησης, συνδέοντας το μέλλον του Ιδρύματος με την πνευματική κληρονομιά που άφησε.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλήψεις στο Ρέθυμνο και το Λασίθι για κλοπές – Υπάλληλος «άδειαζε» το ταμείο του καταστήματος επί 10 μήνες

Συλλήψεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι: 55χρονη υπάλληλος «άδειαζε» κατάστημα επί 10 μήνες. Τρεις ημεδαποί συνελήφθησαν στην Ιεράπετρα για κλοπές φιαλών υγραερίου.

Συνάντηση Αρναουτάκη με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΠΟ και την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Γυναικών

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΠΟ και την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Γυναικών στο Ηράκλειο, ενόψει των αγώνων με Γεωργία και Νησιά Φερόε για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διακεκριμένες κλοπές στο Ηράκλειο – Εξιχνιάστηκαν 8 υποθέσεις

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί (19χρονος και ανήλικος) στο Ηράκλειο για 8 κλοπές σε οχήματα, επιχείρηση και ποδήλατο. Εξιχνιάστηκαν από Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου και Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων.

Συνάντηση Αρναουτάκη με Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης για Ευρωπαϊκό Σχολείο και νέες εστίες

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Κοντάκη για Ευρωπαϊκό Σχολείο και νέες φοιτητικές εστίες.